Kolumni: Tämähän tästä vielä puuttuikin

Vesa Joensuu
Kolumni: Tämähän tästä vielä puuttuikin
Vappu Kallio

Täyden potaskan julkistaminen on kielletty kaikkialla muualla paitsi päämiesten tiedotteissa. Twiittaapa, puhuupa tai kirjoittapa presidentti, hän saa puhua niin paljon puppua kuin häntä huvittaa.

Toista se on meillä journalisteilla. Jos jokin jutussa ei ole vimpan päälle oikein, on oiottava ja sittenkin saattaa joutua häväistäväksi Julkisen sanan neuvostoon.

Mutta facebookissa ja twitterissä ja mitä niitä nyt onkaan, kaikki on toisin. Siellä voi mellastaa miten haluaa.

Nyt kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perusti facebook-sivulleen oman uutislähetyksen Real News, vahvisti se vain käsitystäni facebookin valheellisesta kulissimaailmasta, jossa jokainen kiillottaa kuvaansa niin kuin imago tai henkilökohtainen brändi olisi Elämän Tarkoitus.

Surullistahan tässä on se, että vapaan maailman johtavan maan päämies on liittynyt niiden totalitaaristen johtajien letkaan, jotka pyyhkivät jalkansa totuuteen kuin kynnysmattoon.

Lyhtyaikaisen edun tavoittelu – etenkin ottaen huomion Trumpin korkean ja odotettavissa olevat elinvuodet – on kohonnut hänen huulillaan kliimaksiinsa. Jos ihminen ei vanhana viisastu, niin koska sitten?

Jokainen suuri johtaja on kautta aikain tiennyt, että tiedotusvälineet – ja ennen niiden keksimistä historiankirjoittajat – ovat hänen suurin vastustajansa.

Kaikkien "väärien" ilmaisujen karsijain äiti, Hitlerin propagandaministeri Göbbels pisti tiedotusvälineet ruotuun, ettei vain "vääriä" tietoja valahtanut julkisuuteen. Juutalaisten mustamaalaus oli esimerkkitapaus siitä, miten tiedotusvälineitä voidaan käyttää julmasti hyväksi.

Samaan kastiin kuului Leninillä ratsastaminen. Totuutta oli vain nimeksi; ihmisten idealismin ja naiiviuden hyväksikäyttöä sitäkin enemmän.

Samoilla jäljillä jatkavat Venäjän pääjohtaja ja Pohjois-Korean johtaja, jonka uhoava uutisankkuri on suorastaan säälittävää katseltavaa televisiossa, ja kaikki muut, jotka haluavat pysyä kynsin ja hampain vallassa.

Varpaillaan saa olla meilläkin. Sanan viilaajia riittää. Niin kauan kuin haluaa lukea tarkistettuja asiatietoja, kannattaa pysyä suomalaisten sanomalehtien tilaajana.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: