Kolumni: Television ilot

Eija Huusari

Selailin lehdestä alkavan viikon tv-kalenteria. Monta mielenkiintoista ohjelmaa oli tarjolla, sokerina pohjalla Frii-kanavan sarjat: Seksileikeistä putkaan, Alaston asuntonäyttö ja Ehdonalaisvangit koirankouluttajina.

Jos unohdetaan kaikki roska, mitä ruudusta tulvii, niin televisio on kuitenkin ihan ehdoton viihdyttäjä etenkin ikäihmisille. Joskus puhutaan kaihoisasti menneen Suomen lumoista maalaispirteissä. Monta sukupolvea asui yhdessä. Iltaisin isä ja vaari veistelivät puhdetöitään, ja äiti kutoi sukkaa. Mummo istui rukin ääressä ja tarinoi samalla satuja lattialla puuhevosilla leikkiville lapsille. Päre valaisi pirttiä.

Eikä ollut televisiota. Nykyajan eläkeläiset viettävät paljon antoisampaa elämää. Mikä ilo onkaan katsella matkaohjelmia, varsinkin jos itse ei ole koskaan päässyt maailmalle. Luonto-ohjelmat ovat nykyisin huipputeknologian ansiosta uskomattoman hienoja. Urheiluhullut näkevät eri kanavilta lähes ympäri vuorokauden ohjelmiaan. Joku tykkää katsoa ruoanlaittoa, joku sisustamista ja joku tietokilpailuja.

Suomen ensimmäinen saippuaooppera Kauniit ja rohkeat aloitti täällä taipaleensa tammikuussa 1992. Isäni oli Karjalan poikii, pienestä mökistä Suojärveltä kotoisin.Tämä raavas työmies nautti suuresti joka alkuilta, kun sai oikaista jalkansa ja ruutuun ilmestyivät amerikkalaisen muotitalon ympärillä tapahtuvat rakkaustarinat ja juonittelut. En voi juuri suurempaa vastakohtaa hänen omalle elämälleen kuvitella.

Edesmenneen tätini lempiohjelma taas oli Huippumalli haussa. Yli kahdeksankymppinen pyöreä täti, joka oli tehnyt elämäntyönsä lihakaupassa, katsoi innoissaan, kuka laiha nuori tyttö milloinkin pääsee jatkoon kilpailussa. Muistan, kuinka hän hän istui sängyn reunalla tupakkia tuprutellen: ”Tuoko se nyt voitti, no en olisi uskonut, kävelikin niin rumasti!”

Televisio on antanut viihtyisiä iltoja ja uusia näkökulmia etenkin vanhemmalle ikäpolvelle. Ja olenpa kuullut tarinan eläkeläisrouvasta, jolla oli jo hieman dementiaa. Hänellä oli harva se ilta treffit ihastuksensa, Arvi Lindin kanssa. Kun Arvi oli uutisten lukuvuorossa, niin rouva kampasi hiukset ja pani siistimmän villatakin päälle. Mikä ilo, kun mies ilmestyi ruutuun! Saattoi dementikkorouvalle joku hieman naureskellakin, mutta sitä iloa ei häneltä voitu ottaa pois.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: