Kolumni: Tuottavuus ja hyvinvointi

Vesa Joensuu
Kolumni: Tuottavuus ja hyvinvointi
Asko Myllymäki

Organisaation, kaupungin ja yrityksen tuottavuus syntyy ihmisten tekemisen kautta. Monesti tuottavuus nähdään negatiivisena jopa kielteisenä asiana. Tuottavuus on puheissa jopa vastakohta hyvinvoinnille ja vaikkapa vanhusten hoitamiselle.

Kaikki maksettava hyvinvointi on tuottavuuden kautta kerättyä taloudellista maksuvaraa, joka voidaan tulonsiirtona siirtää sellaiselle taholle, joka ei tuottavuutta itse voi tavoitella. Yhteiskunnassa tyypillisiä saajia ovat lapset, opiskelijat, vanhukset, työttömät, sairaat.

Vain tuottavat organisaatiot menestyvät ja voivat työllistää ja maksaa veroja. Tuottavat organisaatiot voivat laajentaa, investoida ja vallata uusia markkinoita. Tuottavuus luodaan innostuksen ja motivaation kautta. Huipputuottavissa organisaatioissa luovuus ja virheet sallitaan. Toisaalta ymmärretään realismin kautta, että rahaa pitää enemmän tulla, kuin mennä, kuten kotitaloudessakin.

Tuottavuus on hyve, jota kannattaa tavoitella. Tuottavissa organisaatioissa ihmiset viihtyvät ja niiden työhyvinvoinnista pidetään hyvää huolta. Taloudellista onnistumista on mukavampi jakaa, kuin tappioita. Siksi mikään organisaatio ei voi pidemmän päälle lisätä koko ajan velkaantumistaan.

Yritykset lisäävät automaatiota parantaakseen tuottavuuttaan. Tämä tosiasiallisesti lisää myös yrityksen kykyä lisätä työvoimaa, koska yrityksen tuottavuus paranee. Siksi jokainen työpaikka, joka voidaan koneella hoitaa, pitää hoitaa automaatiolla ja siirtää arvokas ihminen tuottavampaan työhön. Tämän olen itse huomannut, kun kolme vuotta sitten yrityksessämme oli 300 työntekijää ja nyt on yli tuhat.

Kaupungin tuottavuutta mittaavat siellä olevat yritykset ja niiden hyvinvointi. Yritykset tuovat työpaikat ja veronmaksajat. Siksi kaupungin kannattaa kaikin keinoin tavoitella opiskelupaikkoja, joista syntyy nuoria innokkaita työntekijöitä hyviin yrityksiin. Hyvin olosuhteiden luominen asumiselle on toinen vetovoimatekijä. Tässä keskeisenä asiana on oma suhtautumisemme kotipaikkakuntaamme ja miten me siitä puhumme ja kirjoitamme.

Minusta Raahella on kaikki mahdollisuudet olla poikkeuksellisen tuottava kaupunki ja ”imuroida” tänne muitakin asukkaita, kuin paluumuuttajia. Mahdollisuudet ovat käsissämme, kuten hienosti hoidettu uusi insinöörikoulutus.

Kirjoittaja on raahelainen visionääri


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: