Lapaluoto on Suomen paras paikka

Raija Korppila ja Juha Laakso palkittiin Pro Raahe -mitalilla.

Vesa Joensuu
Lapaluoto on Suomen paras paikka

Pro Raahe -mitalin saaneet Raija Korppila ja Juha Laakso muistavat tuoda julki omaa raahelaisuuttaan.

Toni Länkinen

Taiteilijat Raija Korppila ja Juha Laakso palkittiin itsenäisyyspäivänä Pro Raahe -mitalilla. He ovat ajaneet Raahen etuja ja tuoneet kaupunkia esille eri yhteyksissä.

–Teemme näkymätöntä, mutta toisaalta myös näkyvää työtä Raahen puolesta, Laakso tiivistää.

Pro Raahe -mitali tuli heille siltikin melkoisena yllätyksenä.

–Kun avasin kirjekuoren, oli ensimmäinen reaktio, että ohhoh. Eli yllätyksenä tuli. Kyllähän se tuntuu hienolta, kun saa tunnustusta, Laakso toteaa.

Raija Korppila on lähtöisin Raahesta. Hän kävi välillä muualla, mutta 90-luvulla Korppila asettui miehensä kanssa Lapaluotoon. Hän myöntää olevansa ylpeä raahelaisuudestaan.

–Tai se on sellaista kotiseuturakkautta minulla enemmän. Kiintymystä maisemaan ja paikkaan, Korppila mainitsee.

Laakso on kotoisin Lappeenrannasta, mutta hänkin on asettunut Raaheen jo varsin jämäkästi.

–Lapaluoto on Suomen paras paikka. Olemme asuneet siellä nyt 20 vuotta. On ollut onni, että me saamme asua ja tehdä töitä samassa huushollissa. Pajagalleria ja työhuone ovat meillä siinä yhteydessä, Laakso kertoo.

Laakso on ylpeä juuristaan, mutta kokee olevansa silti osittain jo raahelainen.

–45 prosenttia raahelainen ja 55 prosenttia karjalainen. Olen oppinut kiintymään Raaheen, kun olen asunut täällä niin pitkään. Sitä kautta minulle on tullut uusia tuttavuuksia. Tykkään Raahesta, mutta vastaavasti omat juuret ovat tulleet vuosien aikana hirveän tärkeiksi, Laakso korostaa.

Korppila ja Laakso tapasivat Lahdessa opiskelujen puitteissa 1990-luvun alussa. Molemmat ovat tehneet elantonsa taiteen parissa.

He kuuluvat myös Taidegraafikoiden liittoon, Oulun taiteilijaseuraan sekä taiteilijaryhmä Plankkoon. Voikin sanoa, että taide on todella suuri osa kummankin arkipäivää.

–On kiva tehdä kollegoiden kanssa yhteistyötä ja saada kansainvälisiä yhteyksiä. Olemme lisäksi editoreita Printmakers Open Forum -Facebook-sivustossa. Siellä on paljon amerikkalaisia graafikoita, ja meitä editoreita on 30-40. Sivustolla ammattilaiset vaihtavat tietoa keskenään, plus siellä on tietoiskuja sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita kuvataiteesta, Lybeckerillä kuva- ja mediataidepuolella opettajana toimiva Korppila kertoo.

Raahelainen aviopari hyödyntää nykyään sosiaalista mediaa taiteen levittämiskanavana. Sen kautta heille on syntynyt runsaasti kontakteja Suomen rajojen ulkopuolelle.

–Täytyy sanoa, että vaikka jotkut arvostelevat somea kriittisesti, on hyvät puolensa. Reilu kymmenen vuotta sitten ei olisi voinut kuvitella, että oma työ leviää sen kautta, Laakso ihmettelee.

–Me viedään somen kautta kuvataidetta ja raahelaisuutta maailmalle, Korppila lisää.

Molemmat arvostavat Raahen rauhallista elämänmenoa.

–Raahella on mielettömät edut, kuten esimerkiksi vanha kaupunki. Meillä oli amerikkalaisia vieraita, jotka tulivat keskeltä Philadelphiaa. He totesivat, että te elätte täällä kuin luonnonpuistossa, Laakso hymyilee.

–Täällä on työrauha, mutta maailma on kuitenkin avoinna erilaisten medioitten kautta, Korppila alleviivaa.

Pro Raahe -mitalien saaminen juuri Suomen satavuotisitsenäisyyspäivänä on molemmille tärkeä juttu.

–Oma isäni on ollut sodassa mukana, joten sitäkin kautta itsenäisyys on tosi tärkeä asia. Ei aina osata ajatellakaan kuinka iso asia se on, Korppila miettii.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: