Max on poissa

Kuollut: Jorma Pelkonen 5.6.1938–1.8.2017

Arkisto / Vesa Joensuu
Max on poissa
Terho Hautamäki

Jorma Pelkonen tunnettiin paremmin nimellä Max. Hän oli syntynyt ja käynyt koulunsa Raahessa.

Koulussa Max oli kiinnostunut kaikesta muusta, paitsi opiskelusta. Hänen harrastuksiaan olivat partio, Raahen työväenopiston näyttämö, PX-kerho seurakunnassa ja Raahen Laulu.

Eräänä tempauksena oli kiivetä Raahen kirkontorniin ja juosta yläkaidetta pitkin ympäri tornia, vielä ulkopuolella.

Kouluaikana Max työskenteli Ruona Oy:n telakalla niittipoikana ja langarina, myöhemmin hän oli lastaamassa propseja laivoihin Raahen satamassa.

6-vuotiaana hän lähti metsätöihin. Taivalkoski, Kuusamo, Kuhmo ja Sotkamo savotoineen tulivat tutuksi.

Maxin hyvä kaveri Nekku oli Raahen Seudussa toimittajana. Max auttoi häntä töissä, että pääsivät nopeammin muihin puuhiin. Niin häntä pyydettiin tekemään juttu Meri-illasta, jossa oli juontajana. Siitä lehtimiesura alkoi.

Parin vuoden päästä Max siirtyi Pyhäjokiseudun palvelukseen. Seuraava työ oli Oulaisissa Kalevan aluetoimittajana. Siellä hän toimi monissa yhdistyksissä, mm. Oulaisten Lions-Clubin perustajajäsenenä.

Kunnallisessa Viikkolehdessä Auranmaalla oli paikka auki. Max haki ja sai paikan. Sielläkin hän osallistui vilkkaasti eri yhdistyksien toimintaan. Hän on Auranmaan Nuorkauppakamarin perustajajäsen ja sai senaattorin arvonimen.

Mielenkiintoinen oli myös KHPV, Kohtuullisen hutikan pyhä veljeskunta, Ilmari Kiannon Perinneyhdistys. Maxin johdattamana KHPV kävi myös Raahessa.

Monet juhannukset hän vietti siskojensa Margitin ja Annelen perheen kanssa Ison-Kraaselin mökillä. Saunominen ja saaren pohjoisnokalle kerätyn kokon poltto kuuluivat traditioon. Pekanpäiville Maxin piti päästä. Siellä praataustilaisuus ja Kallaasit muodostivat kohokohdan.Komeasti kajahti Raahen marssi, jota Max innokkaasti lauloi muiden mukana.

Max viihtyi kaikkien kanssa, hän oli todellinen seuramies. Viime vuosina hän ei enää jaksanut matkustaa.

Max nukkui pois 1.8. Siunaustilaisuus suoritettiin omaisten läsnäollessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: