Tuulikki Nousiainen

Kevät ei ole saanut vielä otettaan Perämeren jäistä. Se tiedetään sekä kauppalaivoilla että niitä avustavilla jäänmurtajilla.

- Kaikki Raaheen saapuvat ja sieltä lähtevät laivat tarvitsevat jäänmurtajan avustusta, Otson päällikkö Seppo Eva kertoo.

Tällä hetkellä murtajia huudellaan apuun myös Kalajoen ja Kokkolan edustalla, sillä pohjoisen ja koillisen suunnalta puhaltavat tuulet ovat painaneet Perämeren jäämassoja alas etelään. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Tuulet ovat kääntymässä etelään ja lounaaseen ja jääryteikkö lähtee siirtymään takaisin kohti pohjoista.

Raahen rannikon jäätilanteelle ja ennen kaikkea väylälle lounaistuuli on myrkkyä.

- Se pakkaa jäämassat tehokkaasti väylän tukkeeksi, murtajan päällikkö vahvistaa.

Raahen rannoilta katsottuna horisontissa siintelee korkeita jäävalleja. Röysejä, kuten termi kuuluu. Niitten läpi ei lähdetä puskemaan ehdoin tahdoin. Mieluummin etsitään ajoreitti helpompikulkuisten jäitten tai peräti avovesipaikkojen kautta.

- Esimerkiksi tällä hetkellä Raahen ja Luulajan välinen laivayhteys kiertää Kemi Ykkösen editse, koska pohjoisessa on nyt avovesialueita. Vaikka matkaa tulee enemmän, säästetään sekä aikaa että polttoainetta, kun vältytään raskaalta ja hitaalta jäissä ajamiselta.

Kevät antaa siis vielä odotella itseään. Meriveden lämpötila Raahen edustalla on miinus 2 astetta ja uutta jäätä kehittyy edelleen.

Lupaavia merkkejä on sentään jo havaittavissa.

- Jäät ovat hajoamassa suuriksi lautoiksi ja avovesipaikkoja tulee koko ajan lisää.

Avomeren massiivisilla jäälautoilla näkyy myös matkustajia, kuutteja. Ne ovat tässä vaiheessa talvea valkoisenpörröisiä karvapalleroita, jotka lojuvat jääkannella ja odottelevat vauvakarvansa vaihtumista.

- Kalastajille huono uutinen lienee se että kuutteja on paljon, jäänmurtajalta todetaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: