Merikotka asettui pesimään Karhunevankankaan tuulipuistoalueelle

Lainvoimaisen kaavan purkupäätöstä pidetään vaikeana.

Harri Laurila
Merikotka asettui pesimään Karhunevankankaan tuulipuistoalueelle
Tuulikki Nousiainen

 Pyhäjoen Karhunevankankaalta on löydetty merikotkan pesintä. Pesässä on kaksi poikasta. Ongelma on se, että pesä sijaitsee tuulivoimaloille kaavoitetulla alueella.

Tuulivoimakaava on saanut lainvoiman, joten tuulipuiston rakentamissuunnitelmiin on enää tässä vaiheessa vaikeaa kajota, ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta arvioi tilannetta.

–Paljonkaan ei ole tilanteen hyväksi tehtävissä. Jos kaavaa halutaan muuttaa, sille pitäisi hakea purkupäätöstä. Sellaisen toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä.

Tilanne olisi kokonaan toinen, jos laji olisi pesinyt pesintä olisi ollut tiedossa YVA-menettelyn aikana ja kaavan suunnitteluvaiheessa, ely-keskuksesta korostetaan.

–Suunnittelussa noudatetaan ympäristöministeriön ohjeistusta, jonka mukaan kotkan sekä merikotkan reviirin vähimmäisetäisyys tuulivoimalasta pitäisi olla vähintään kaksi kilometriä: silloin suunnittelulle asetetaan erityisvaatimuksia. Karhunevankankaan ympäristövaikutusten arvioinnista on kuitenkin aikaa pari vuotta ja tuolloin merikotkan aikeista ei ollut vielä mitään tietoa.

Lintuharrastajat kävivät tällä viikolla tarkistamassa pesän ja pesäpaikan. Heidän ennusteensa pesän pysyvyydelle on huono.

–Pesä on rakennettu ohuen puun latvassa olevan tuulenpesän yhteyteen. On hyvin todennäköistä, että se hajoaa ja tippuu maahan viimeistään syysmyrskyjen aikaan, Tuukka Pahtamaa vahvistaa.

Paras toteutettavissa oleva pelastus tilanteeseen olisi tekopesän rakentaminen, arvioivat sekä lintuharrastajat että ely-keskuksen asiantuntija.

–Tukevarakenteisella tekopesällä merikotkaa voidaan houkutella pesimään seuraavalla kerralla paremmalle paikalle. Parempi paikka tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että pesäpuun ja meren väliin sijoittuvalla lentoreitillä ei ole tuulivoimalaa, ylitarkastaja valaisee tilannetta. 

Karhunevankankaalle suunniteltu tuulipuistoalue on yli 2600 hehtaarin laajuinen. Alue sijoittuu Yppärin ja Pirttikosken välimaastoon. Alueelle on suunnitteilla 33 voimalaa, teholtaan 3 megawattia. Tuulivoimaloiden tarkkaa rakentamisaikaa ei vielä tiedetä.

Lintudirektiivissä merikotkan uhanalaisuusluokitus on VU eli vaarantunut. Vuonna 2011 Suomessa oli WWF:n tietojen mukaan 1 500 merikotkayksilöä nuoret pesimättömät linnut mukaan lukien.

Merikotka on sukukypsä 4–6 vuoden iässä. Linnut rakentavat suuren oksakasan pesäksi puuhun tai kallioluodolle ja käyttävät ja täydentävät edellisvuotista pesää. Merikotkaparilla on reviirillään käytössä muutama vaihtopesä ja vuosittain valitaan yksi, johon munitaan. Muita pesiä käytetään levähdys- ja ruokailupaikkoina.

Merikotkat ovat reviirilintuja. Yleensä kahden asutun pesän väli on yli viisi kilometriä. Kannan kasvaessa reviiritkin pienentyvät, ja lyhin kahden asutun pesän väli on Suomessa ollut alle kaksi kilometriä.

Merikotka munii yleensä kaksi tai kolme munaa, mutta lentokykyiseksi varttuu yleensä yksi tai kaksi poikasta. Naaras hautoo munia pääasiassa yksin lähes puolitoista kuukautta. Poikasten kuoriuduttua koiras tuo ruokaa pesälle lähinnä poikasille. Poikasten kasvaessa molemmat vanhemmat ruokkivat niitä. Poikaset oppivat lentämään noin 11 viikon ikäisinä.


Kommentit (2)

  • joo

    Paremmin on lintujen pesät suojeltu, kuin ihmisen!

  • Nyt pitää

    vihreitten saapua paikalle puolustamaan kotkaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: