Mitä jos alkaisit digikummiksi?

Nyt etsitään vapaaehtoisia digikummeja, jotka neuvovat muita, miten sähköisiä palveluja käytetään.

Vappu Kallio
Mitä jos alkaisit digikummiksi?

Heidi Niemelä vetää Digi haltuun -hanketta. Sen myötä Tietotekun mukana menetetty atk-opetus tekee uutta paluuta kampukselle. Hanke opastaa käyttämään palveluja sähköisesti. Hankkeen rahoittaa Maaseuturahasto.

Vappu Kallio

Raahessa ja Siikajoella on käynnistynyt Digi haltuun! -hanke, jonka tavoitteena on auttaa asukkaita ottamaan käyttöön sähköisiä palveluja. Hankkeessa ovat mukana myös Limingan ja Lumijoen kunnat.

Raahen kaupungin hanke- ja kehittämistoiminnan johtajan Hannele Meskuksen mukaan Raahe lähti hankkeeseen mukaan kentältä tulleiden viestien takia.

Monet palvelut ovat menneet verkkoon. Esimerkiksi laskujen maksaminen verkossa kannattaa jo rahasyistä: pankkitiskillä maksaminen on kalliimpaa. Verkko on myös viestintäväline.

–Kaukana oleviin lapsiin ja lastenlapsiin saadaan näköyhteys Skypen videopuheluilla. Sosiaalisen median käyttö vähentää tutkitusti ikäihmisten yksinäisyyttä, muistuttaa hankkeen projektipäällikkö Heidi Niemelä.

Digihanke etsii ihmisiä, jotka ovat halukkaita auttamaan muita ja joilla on siihen aikaa.

–Ei tarvitse olla atk-ekspertti, jotta osaa neuvoa muita palvelujen käyttöön, vakuuttaa Niemelä.

Digikummeja haravoidaankin nyt esimerkiksi järjestöistä. Kaikki ne, jotka ovat jo neuvoneet muita vaikkapa sähköisten palvelujen, kännykän tai television käytössä, ovat tervetulleita. Digikummeiksi ryhtyvät saavat perehdytystä ensi vuoden alussa.

–Ensi keväänä tulee koulutustilaisuuksia sähköisten palvelujen käytöstä. Niihin tulee kouluttajia, ja digikummit avustavat paikalla. Muualla Suomessa kouluttajia on saatu Kelalta, pankeista ja työvoimatoimistosta, kertoo Niemelä.

Niemelän mukaan on ratkaistava, missä digikummit ovat tavattavissa, jotta vapaaehtoistyöstä ei tulisi liian kuormittavaa.

–Pitäisivätkö he päivystysklinikkaa? Toimintamallia ollaan juuri suunnittelemassa, kertoo muutaman viikon projektissa mukana ollut Niemelä.

Nyt halutaan siis saattaa yhteen digiosaajia ja niitä jotka eivät osaa käyttää sähköisiä palveluja. Mutta tarvitaan myös paikkoja, jotka voisivat toimia digikahviloina, joissa väki voi käydä saamassa opastusta ja neuvontaa. Kylätalot sopisivat tarkoitukseen, samoin hankekeskuksen kahvila seminaarin eli vanhan Tietotekun tiloissa.

–Keskeinen on Cafe Kampus. Siellä on niin monta tietokonetta kuin tarvitaan, vakuuttaa Meskus.

Hän näkee paikassa todellisen tulevaisuuden käyntikohteen.

–Kun pihalle tuleva arboretum saadaan valmiiksi, voi kävijä poiketa samalla kahvilaan.

Digiopetuksen näyttämönä toimii myös kampuksella oleva järjestöjen talo. Näyttää siltä, että Tietotekun mukana menetetty atk-opetus tekee uutta, vaatimattomampaa mutta tärkeää paluuta kampukselle.

Vappu Kallio
Projektipäällikkö Heidi Niemelä työskentelee Raahessa päivän, pari viikossa, sillä hankkeessa on mukana myös muita kuntia.

Projektipäällikkö Heidi Niemelä työskentelee Raahessa päivän, pari viikossa, sillä hankkeessa on mukana myös muita kuntia.

Hanke kestää puolitoista vuotta. Tarkoitus on luoda pysyvä toimintamalli, jotta on mahdollisuus käyttää tietokonetta, vaikkei sitä omistaisikaan. Yhtenä suureena haasteena koko Suomessa on digisyrjäytymisen ehkäiseminen.

Heidi Niemelän mukaan voi epäillä olevansa digisyrjäytynyt, jos ei osaa käyttää sähköisiä palveluja. Silloin ei tiedä kaikkea, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

–Jos ei ole koskaan käyttänyt tietokonetta tai verkkoa, ei tiedä, kuinka paljon se helpottaa elämää, Niemelä sanoo.

Hän toivoo, että hankkeen jälkeen entistä suurempi osa ihmisistä osaa käyttää sähköisiä palveluja tai ainakin tietää, mistä etsiä apua, kun tulee tenkkapoo.

Vaikka digivaikeudet mielletään yleensä vanhusten ongelmaksi, digiä halutaan haltuun myös nuorille, joilla on yllättävän usein ongelmia viranomaisasioinneissa.

–Sivustot ovat usein huonoja. Käyttäjä pitäisi ottaa paremmin huomioon niitä tehdessä. Sivustojen pitäisi olla selkeämpiä, eikä niitä saisi tupata liian täyteen, Heidi Niemelä pohtii.

kartoittaa asukkaiden digitaalisten palvelujen koulutuksen tarpeen

luo koulutusmallin

luo pysyvän digikummijärjestelmän

antaa täsmäkoulutusta sähköisten palvelujen käyttöön

perustaa avoimia "digikahviloita", joissa ratkotaan digiongelmia

laittaa opetusmateriaalin nettiin kaikkien ulottuville

Digikummi

tavallinen ihminen, joka osaa sähköisten palvelujen ja tietokoneen käytön perusasiat ja on valmis vapaaehtoistyönä neuvomaan muita


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: