Museovirasto tukee Langin Alakartanon restaurointitöitä

Arkisto / Vesa Joensuu
Museovirasto tukee Langin Alakartanon restaurointitöitä

Museovirasto myönsi Langin Alakartanolle avustuksia kaikkiaan 18500 euroa.

Raahen Seutu

Museovirasto on jakanut 1 594 900 euroa rakennusten entistämisavustusta ja 11 100 euroa muinaisjäännösten hoitotukea.

Raahen seutukunnassa avustusta sai kuusi korjauskohdetta. Suurimman potin sai Kiinteistö Oy Langin Alakartano, jolle myönnettiin avustusta kaikkiaan kolmeen erilliseen restaurointikohteeseen.

Kiinteistö Oy Langin Alakartanolle myönnettiin 11 400 euroa päärakennuksen Kirkkokadunsiiven kaikkien ikkunoiden ja ulko-oven entisöimiseen perinteisillä menetelmillä. Kivinavetan julkisivujen ikkunoiden ja ulko-oven entisöimiseen perinteisillä menetelmillä tuli 5 100 euroa. Vaakahuoneen itäseinän puuverhoilun entisöimiseen ja kiireellisimpiin korjaustöihin tuli 2 000 euroa.

Toiseksi suurimman avustuksen, eli 12 600 euroa, sai Kiinteistö Oy Sepän Asema Raahen rautatieaseman restaurointimaalaukseen ja päädyn puuportaiden maalaamiseen.

Muut avustuskohteet ja avustussummat olivat: Tatu Hirvonen, Pitkäsen talon päärakennuksen ikkunoiden restaurointiin 1 750 euroa ikkunoiden restaurointiin; Juha Silvola As Oy Hassikat päärakennuksen ulkomaalaukseen perinteisillä maaleilla; Anja Swanljung 5 000 euroa hirsirungon ja vesikatteen alusrakenteiden sekä tuuletushormien kunnostamiseen ja huopakattojen uusimiseen sekä tiilipiipun purkamiseen.

Museovirasto myönsi entistämisavustusta kaikkiaan 221 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma on 7 216 euroa. Hakemuksia tuli kaikkiaan 448. Tukea muinaisjäännösten hoitoon haettiin kuudelle kohteelle, joita kaikkia avustettiin.

Ensisijaisia entistämisavustuksen kohteita ovat erityislailla suojellut rakennukset ja rautatierakennusten suojelusopimukseen sisältyvät kohteet. Avustuksia myönnetään myös muihin merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista.

Hakemuksia arvioitaessa huomioitiin kohteen kulttuurihistoriallinen arvo, suunniteltujen toimien vaikuttavuus ja hankkeen laatu säilyttävän restauroinnin hengessä.

Avustuksia haettiin yleisimmin vesikatteiden korjaamiseen, julkisivujen kunnostamiseen ja ikkunoiden korjaamiseen.

Avustusta ei jaettu toimenpiteille, jotka ovat kiinteistön haltijalle kuuluvaa tavanomaista huoltoa ja kunnossapitoa. Vaille avustusta jäi myös kohteita, joiden kulttuurihistorialliset arvot tai suunniteltujen toimien laatu eivät riittäneet vertailussa muihin kohteisiin. Avustusta ei voitu myöskään myöntää uudisrakentamiseksi katsottaviin hankkeisiin.

Muinaisjäännösalueiden hoitoavustuksen edellytyksenä on, että tuettavat toimenpiteet kohdistuvat muinaismuistolailla rauhoitettuun kiinteään muinaisjäännökseen. Hoitoavustukset kohdennettiin muinaisjäännösalueiden maisemanhoitoon ja merkitsemiseen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: