Osaavalle rottakissalle olisi töitä

Mikään ei voita taitavaa kissaa, kun pitää päästä eroon rotista ja muista siimahännistä maatiloilla ja pihapiireissä.

Piirros: Emilia Laitinen
Osaavalle rottakissalle olisi töitä

Rotta on niin huippuluokan selviytyjä että se kestää vaikka ydinsodan, siikajokinen Erkki Penttilä sanoo.

Tuulikki Nousiainen

Rottia on jälleen liikekannalla. Terveystarkastajille on tullut havaintoja ainakin Saloisista, Palonkylästä ja Isoholmista.

Toistaiseksi ei ole merkkejä mistään suuresta invaasiosta, vaan kyse on ollut muutamista yksilöistä, terveystarkastaja Anu Räsänen Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollosta rauhoittelee.

Terveysvalvonta on reagoinut ilmoituksiin jakamalla kotitalouksiin ohjeita rottien torjunnasta ja hävittämisestä.

–Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on olennaista. Tärkeintä on estää rottien ravinnonsaanti, terveystarkastaja alleviivaa.

Viranomaisten järjestämät rottasodat ovat historiaa.

–Vastuu on kiinteistön omistajilla. Ja jos omat torjuntatoimet osoittautuvat riittämättömiksi, on syytä kääntyä tuholaistorjunnan ammattilaisten puoleen. Varsinkin taajama-alueilla ammattilaisen apua suositellaan jo ihan turvallisuussyistä, terveystarkastaja suosittelee.

Maatiloilla rotat ovat väistämätön riesa, Raahen ja Siikajoen maaseutuasiamiehet Anni Mathlin ja Pekka Seppinen toteavat.

–Rotat syövät ja sotkevat eläinten rehuja. Mahdollisesti ne levittävät myös tauteja.

Vaikka rottia ei näkyisikään, aina pitää olla varuillaan.

–Koko ajan tarkka seuranta, näkyykö rotista tai niiden tekemistä tuhoista merkkejä tuotantorakennuksissa ja varastoissa. Myrkyt ja loukut peliin, ei rotista muuten eroon pääse.

–Tietysti siisteys on tärkeää. Hyvät rottakissat taitavat olla harvinaisia, mutta kyllähän kissat hiirien torjunnassa ovat vielä nykyäänkin päteviä.

Siikajokiselta lihakarjatilalta vahvistetaan, että ilman kissoja rottien kanssa oltaisiin ongelmissa. Tilanteeseen liittyy kuitenkin ristiriita EU-ohjeistuksen kanssa, maanviljelijä Erkki Penttilä muistuttaa.

–Direktiivin mukaan kissaa ei saisi pitää irrallaan tiloissa, joissa on tuotantoeläimiä.

Penttilän mukaan taistelu rottia vastaan ei lopu koskaan.

–Rotta on niin huippuluokan selviytyjä, että sehän kestää vaikka ydinsodan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee, että jyrsijöitä hävitettäisiin kotona ja mökeillä ensisijaisesti tappoloukuilla. Ratkaisevaa on ennaltaehkäisy.

–Tärkeää on huolehtia siisteydestä, hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet ja estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin, ylitarkastaja Sanna Koivisto korostaa.

Jos tarvitaan kemiallista torjuntaa, niin arsenaalia kyllä löytyy. Osa valmisteista on rajoitettu vain ammattilaisten käyttöön, mutta myös kuluttajille on tarjolla useita valmisteita.

Nykyisen kemikaalilain mukaan maanviljelijät rinnastetaan ammattimaisiin tuholaistorjujiin, mitä tulee jyrsijämyrkkyjen käyttöön. Maanviljelijöillä täytyy kuitenkin olla suoritettuna kasvinsuojelututkinto ja he voivat käyttää ammattikäyttöön rajoitettuja jyrsijämyrkkyjä vain omassa maataloustoiminnassaan.

Jyrsijämyrkyissä käytetään pysyviä ja myrkyllisiä yhdisteitä, jotka eivät tapa välittömästi, vaan noin viikon sisällä. Aluksi tappavan annoksen myrkkyä syöneet jyrsijät jatkavat elämistään normaalisti.

Yhdisteet kertyvät myös myrkyttyneitä jyrsijöitä tai niiden raatoja syöneisiin muihin eläimiin. Tästäkin Tukes on julkaissut tutkimuksen. Tulokset löytyvät netistä. http://www.tukes.fi/fi/Palvelut/Tukes-julkaisut/

Torjunta

Jos käytetään rotanmyrkkyä, syötit on suojattava, ettei ympäristölle aiheudu vaaraa. Syöttilaatikko on toimiva ratkaisu. Kanteen varoituslappu, jossa ilmoitetaan, mitä ainetta on käytetty.

Sekä rottien että hiirien pääsy sisätiloihin pitää estää kaikin mahdollisin keinoin. Esimerkiksi hiiri pääsee sisälle aukosta, johon mahtuu lyijykynä.

Tukesin hyväksymät valmisteet löytyvät netistä: http://www.tukes.fi/fi/Rekisterit/Biosidit/

Ohjeita torjuntaan: http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kemikaalit-kayttokohteittain/Jyrsijamyrkyt/


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hieno piirros!

  • kissan puolesta

    Kissa on tarpeellinen niin kaupungissa kuin maallakin. Uudessa talossamme oli hiirillä “juhlat” joka ilta,
    no ei hätää. Laitoimmepa oikean “mmatiais”kissan”siitä lähtien ei ole hiiret juhlineet vintillä eikä pihalla.
    Kissakin on komea ja tyytyväinen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: