Kristiina Tuikkala

Pohjois-Pohjanmaan sote-uudistuksen loppuraportti antaa esimakua tulevasta maakunnasta. Oulu lähikuntineen ottaa omansa maakunnan keskuspaikkana.

Raahelaisten pahin pelko sairaalansa menettämisestä saa väistyä. Loppuraportin mukaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen lääkäripäivystys on jatkumassa Raahen tavoin myös Kuusamossa. Oulaskankaalla on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. OYS jatkaa laajana päivystyssairaalana.

Ainakin lopullisen lain pohjatyöksi tehdystä loppuraportista löytyy jo aiemmin annettu lupaus siitä, että jokaiseen kuntaan tulee hyvinvointikeskus tai -asema.

Maakunta on jaettu 13 hyvinvointikeskusalueeksi, joista yksi muodostuu nykyisestä hyvinvointikuntayhtymän alueesta eli Raahesta, Siikajoesta ja Pyhäjoesta. Raahella on hyvinvointikeskus ja muissa kunnissa -asema.

Loppuraportin mukaan Oulussa on 5 hyvinvointikeskusta, Limingassa, Kempeleessä ja Muhoksella omansa. Ylivieska ja Oulainen sekä Kalajoki ovat saaneet keskuksen. Myös Pudasjärvellä, Kuusamossa ja Haapajärvellä on keskus.

Hyvinvointikeskukset ja -asemat eroavat toisistaan palveluvalikoimallaan. Keskuksista löytyy erityisosaamista, kuten mielenterveys- ja päihdepalveluita, geriatriaa ja perheneuvolaa. Osin palvelut voivat olla samat.

Vuoteen 2030 mennessä sairaala- ja vuodeosastopaikkoja vähennetään 130:lla. Niistä Raahen, Kalajoen ja Himangan muodostamalta rannikkovyöhykkeeltä poistuu 26 vuodepaikkaa. Oulusta vähennys on yksi paikka.

Ikäihmisten tehostettua palveluasumista on osoitettu Raahen alueen kaikkiin kuntiin.

Valmistelutyön ydinryhmään asiantuntijana kuuluva Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki toteaa, että Raahen alue voi olla turvallisin mielin.

Alueeseen ei kohdistu suurta muutosta, sillä mukauttamista on ehditty jo tehdä.

–Avopalvelujen ei pitäisi heikentyä missään.

Kallunki muistuttaa, että mahdollisimman kattavilla avopalveluilla vähennetään raskaampien palvelujen tarvetta.

Raahen osalta hän huomauttaa myös, että leikkaustoiminta jatkuu edelleen OYS:n kanssa tehdyllä sopimuksella ja erityisluvalla, vaikka lain vaatimuksia ei täytetäkään. Erityisluvalle tullaan anomaan jatkoaikaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: