Pattijoella etsitään vielä ehdokkaita

Raahen lähidemokratiahallitus on saanut jäsenensä jo Vihannista, Saloisista ja Merikadun alueelta.

Arkisto/Vesa Joensuu
Pattijoella etsitään vielä ehdokkaita

Raahen kaupunginlakimies Leena Mikkola-Riekkinen toimii perustettavan lähidemokratiahallituksen valmistelijana ja esittelijänä.

Maarit Kesti

Viime viikolla äänestettiin Saloisten, Vihannin ja Merikadun alueilla jäsenet uuteen lähidemokratiahallitukseen. Vihannista jäseniksi valittiin Eero Keskitalo ja Merja Junnila. Saloisista lähidemokratiahallitukseen pääsivät Mira Martin ja Anne-Mari Orava.

Koska Merikadun alue valittiin arvonnalla puheenjohtaja-alueeksi, valittiin sieltä kolme jäsentä demokratiahallitukseen. Jäsenet ovat Pertti Vuori, Elina Romppainen ja Mikko Jaakola. Merikadun alueen jäsenistä valitaan puheenjohtaja demokratiahallitukseen sen ensimmäisessä kokouksessa. Alueen puheenjohtajuus on kaksivuotinen ja vuoro on kiertävä.

Vihannissa ja Saloisissa lähidemokratiahallituksen jäsenäänestys sai paikalle kymmeniä äänestäjiä. Raahen kaupunginlakimies Leena Mikkola-Riekkinen kertoo, että Saloisissa äänestäjiä oli yli 40 ja Vihannissa jopa yli 80.

Mikkola-Riekkinen arvioi, että Vihannissa ja Saloisissa asioita on muutenkin totuttu hoitamaan muun muassa asukasyhdistysten kautta, joten tapa toimia on kaupunkialuetta tutumpi.

–Raahen kaupunkialueella ei varsinaisesti ole samanlaista ryhmäytymistä, kuten vaikkapa Vihannin alueella. Asukasyhdistyksiäkin on tosi paljon vähemmän kaupunkialueella.

Mikkola-Riekkinen huomauttaa, että muun muassa Vihanti oli mukana jo Kuntalaiset keskiöön -hankkeessa, jossa selvitettiin lähidemokratian merkitystä ja hankittiin kokemustietoa eri alueilla käyttöön otetuista uusista vaikuttamiskanavista. Hankkeen käynnissäoloaikana valmisteltiin Raahen lähidemokratiamalli, joka hieman hiottuna otetaan nyt käyttöön.

–Taustat lähidemokratiahallitukselle on heillä hyvin tiedossa.

Kolmelta alueelta ehdokkaat on jo valittu, mutta yksi alue, eli Pattanen, laahaa perässä. Pattasissakin äänestys piti järjestää viime viikolla, mutta nyt se on siirretty 19. syyskuuta saakka. Syynä on, että Pattasista ei ole saatu tarpeeksi ehdokkaita, jotta alueelta saataisiin tarvittavat kaksi jäsentä ja varajäsen.

–Tällä hetkellä Pattasista on saatu vain yksi suostumuksen antanut ehdokas, mutta me tarvitsemme vielä kolme, Mikkola-Riekkinen huomauttaa.

Ehdokkaaksi voi Pattasten alueelta ryhtyä 15. syyskuuta asti. Kaavake löytyy muun muassa Raahen kaupungin verkkosivuilta. Mikäli ehdokkaita ei saada määräpäivään mennessä, siirtyvät vaalit Pattasten alueelta edelleen. Tämä siirtäisi myös lähidemokratiahallituksen ensimmäistä kokousta ja toiminnan käynnistämistä, sillä hallintosäännön mukaan jäsenet on oltava jokaiselta neljältä alueelta.

–Ehkä Pattasten alueella ei olla vielä täysin tietoisia siitä, mitä lähidemokratiahallitus tekee ja mihin se voi vaikuttaa. Luotan kyllä siihen, että Pattasten alueeltakin saadaan samalla tavalla aktiivisia toimijoita kuin muualtakin, Mikkola-Riekkinen sanoo.

Lähidemokratiahallituksen tehtävänä on muun muassa viedä eteenpäin alueilla vireille tulevia asioita kaupunginhallitukseen ja muihin toimielimiin. Se jakaa myös perinteistä sofy-rahaa ja maaseudun kehittämisrahaa. Lähidemokratiahallituksen tehtävänä on myös huolehtia vuoropuhelusta kylien ja viranhaltijoiden välillä, jo esimerkiksi erilaisten hankkeiden vireille tulovaiheessa. Hallitus järjestää myös vähintään kerran vuodessa alueellisia tapaamisia, johon kaupungin luottamusmiehet ja virkamiehet ovat velvoitettuja osallistumaan.

Lisätietoja: www.raahe.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: