Perinteitä ja paikallisia taitajia, niistä on Pekanpäivät tehty

Viisipäiväisillä juhlapäivillä päästään nauttimaan niin musisoinnista, urheilusta kuin taiteestakin.

Arkisto / Arttu Säily
Perinteitä ja paikallisia taitajia, niistä on Pekanpäivät tehty

Viime vuoden Pekanpäivien Raahen Marssin tunnelmia. Marssille toivotaan erilaisia lippuja, kylttejä ja vaatetuksia. Omana itsenäänkin paikalle saapuminen on tervetullutta.

Eevi Heikkinen

Ensi keskiviikkona alkavien Pekanpäivien laajassa ohjelmistossa on paljon jo entuudestaan tuttuja tapahtumia, mutta myös uudelle on annettu tilaa.

Aloituspäivänä ohjelma lähtee liikkeelle Gospel Riders -motoristien vierailulla Härkätorin puistossa, jossa he avaavat elämäänsä laulun ja puheiden välityksellä.

Virallisemmin juhla avataan perjantaina kuudetta kertaa järjestettävän Raahen Marssin myötä. Puhallinorkesterin säestämä kävely alkaa Härkätorilta kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan johdolla. Matkan varrella Pekka-patsas saa kranssin kaulaansa.

–Raahen Marssista lähtee ohjelma kunnolla liikkeelle, se on kuin tykinlaukausten saattelema suuri pamaus, kertoo Raahen kulttuuripalveluiden kulttuuritoimenjohtaja Piritta Rossi.

Musiikillista ja kulttuurista ohjelmaa tapahtumassa edustaa muun muassa keskiviikkona nuoriso- ja kulttuuritoimen järjestämä RaatiRoll, jossa on esiintyjiä hyvin erilaisista genreistä: on pop- ja rapmusiikkia sekä elektronista metallia.

Paikallisia musiikin taitajia kuullaan paljon. Esimerkiksi lauantaina ääneen pääsee Raahen puhallinorkesteri sekä Kristiina Tähtinen ja Heli Väisänen Raahesalin iltajuhlassa. Sunnuntaina puolestaan kajautetetaan yhteislauluja ja kuullaan kuorolaulua.

Karaokea pääsee kokeilemaan sekä WebIdol-karaoken loppukilpailussa, jossa kisailun lisäksi pääsee yleisökin halutessaan tarttumaan mikrofoniin, että Eurotähti-laulukilpailussa.

Taidetta on laajasti tarjolla: on työnäytöksiä, Henri Ylikuljun ja Lisa Kitinpramin taidenäyttelyiden avajaiset, mahdollisuus käydä veistospuistoissa, museossa ja gallerioissa. Raahen teatterin kesäesityksen ensi-iltaa vietetään keskiviikkona.

Arkisto / Arttu Säily
Edellisvuoden marssilla nähtiin värikkäitä osallistujia.

Edellisvuoden marssilla nähtiin värikkäitä osallistujia.

Urheilupuolella potkitaan maaleja ja pelataan tennistä. Viheriöille juoksee niin nuoret kuin varttuneemmatkin, kun lauantaina pelataan veteraanijalkapallo-ottelu ja sunnuntaina tytöt ottavat mittaa Ruotsia vastaan avoimessa pohjoismaisessa PM-turnauksen alkulohkon ottelussa.

Tenniksen tunnelmiin vie Pekanpäivien kolmipäiväinen kansallinen tennisturnaus. Jos tanssijalkaa vipattaa, niin Maivaperän tanssit ja Pekkatanssit ovat tapahtumiasi.

Tapahtumassa rauhallisempaa liikuntaa pääsee harrastamaan FinnWalk-kävelyssä Jaana Villasen rinnalla. Seuraavaksi voikin pyrähtää hölkkään Raahe Trail Run -polkujuoksutapahtumassa.

Superpesistä ei sovi unohtaa, kun vastakkain ovat Raahe ja Kouvola.

Tapahtumasta löytyy jokaiselle jotakin. Jos tuntuu, ettei löydy, niin omia kohteita ja tapahtumia saa juhlapäiville ilmoittaa ja toteuttaa.

–Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille vauvasta vaariin. Parasta onkin se, että nykyraahelaiset ja entiset kaupungin asukkaat tapaavat toisiaan, toteaa Raahe-seuran varapuheenjohtaja Pirkko Utriainen.

Erityisesti nuorimmalle osallistujakunnalle on Tarinoita Raahesta ja Pikkulahti Kidsiä, hieman vanhemmille puolestaan Arkkukarin kotiseutujuhla. Lisäksi Raahen Seudun Harmonikkakerho tekee palvelutalokierroksen.

Säiden salliessa käydä saaristoristeilyllä B/M Jennamarialla. Merellisestä tunnelmasta voi nauttia myös melonnan parissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: