Piehingissä pyörivät Hilla ja Veeti ja tusina muutakin voimalaa

TuuliWatti nimeää voimalat lasten mukaan. Seuraavaksi yhtiö tähyää Pohjoismaiden markkinoille.

Vesa Joensuu
Piehingissä pyörivät Hilla ja Veeti ja tusina muutakin voimalaa

Piehingin Sarvankankaalla pidetyissä tuulivoimapuiston avajaisissa nautittiin muun muassa ruokatarjoilusta, jonka oli järjestänyt Piehingin kyläyhdistys. Kyläyhdistys oli muutenkin aktiivisesti mukana järjestelyissä.

Raili Viirret

Suomen johtava tuulivoima-alan toimija TuuliWatti Oy sai valmiiksi monivuotisen investointiohjelmansa, kun Raahen Sarvankankaan tuulivoimapuisto valmistui. Sarvankankaalla on 14 tuulivoimalaa.

Toimitusjohtaja Jari Suomisen mukaan 650 miljoonan euron investointiohjelman valmistuttua Suomen vuosittainen tuontienergian määrä pienenee noin 40 miljoonan euron ja päästökauppalasku noin 4 miljoonan euron edestä. raahen investointi maksoi Tuuliwatille 65 miljoonaa euroa.

TuuliWatti oli mukana myös puolustusvoimien tutkainvestoinnissa 700 000 eurolla. Raahen alueen tuulivoimayhtiöt maksavat tutkainvestointia 50 000 eurolla tuulivoimalaa kohden.

Raahen Sarvankankaan tuulivoimapuiston myötä yhtiön tuotantokapasiteetti yltää kaikkiaan 1,4 terawattituntiin. TuuliWatin kokonaistuotannon määrä vastaa suunnilleen koko Suomessa valaistukseen käytettyä sähköä. Raahen tuulivoimapuiston osuus valaistuksesta on 10 prosenttia.

Vesa Joensuu
Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen on vakuuttunut siitä, että tuulivoima kannattaa jatkossakin ilman tukitariffeja.

Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen on vakuuttunut siitä, että tuulivoima kannattaa jatkossakin ilman tukitariffeja.

Nyt yhtiö suunnittelee tuulivoimatuotannon laajentamista muihin Pohjoismaihin.

–Odotamme innolla Suomen uusiutuvan sähkön kilpailutusta, jossa saadaan selville uusiutuvan sähkön todelliset tuotantokustannukset. Valmistaudumme samalla teknologianeutraaliin ja markkinoiden ohjaamaan aikaan, jolloin eri tuotantomuotoja ei enää ohjata erillisillä kannustimilla, Suominen sanoo..

Suomisen mielestä seuraavaksi tuulivoimatuotannossa pitäisi hyödyntää arktiset alueet ja tehdä se yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

–Tuuli on Pohjois-Euroopan vahvuus, hän huomauttaa.

Syöttötariffituki on ohjannut tuulivoiman rakentamista pieniin kokonaisuuksiin. Suomisen mielestä pohjoismaisen yhteistyön kautta pitäisi pyrkiä isoihin tuulivoimapuistoihin. Ne olisivat huomattavasti kustannustehokkaampia kuin nykyiset suhteellisen pienet tuulivoimapuistot, joita on ripoteltu sinne tänne.

Vaikka arktinen alue on herkkää luontonsa takia, se on otollista aluetta tuulivoimalle Suomisen mukaan harvaanasuttuna seutuna. Tuulivoima sopii hänen mielestään myös teollisuusalueiden yhteyteen.

–Arktinen alue on yksi Euroopan tuulisimpia. Tuuli on mahtava potentiaali, jota ei ole hyödynnetty. On poliittisesta tahdosta kiinni, pystytäänkö tekemään yhteistyötä, kun on kyse sähköverkoista ja sähkönsiirrosta.

Tuulisähköllä olisi myös vientimahdollisuuksia.

–Jotta yhä kustannustehokkaampi tuulivoima voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin, tarvitaan myös Pohjoismaiden keskinäistä rajat ylittävää yhteistyötä verkkojen rakentamisessa.

–Pohjoismaisella yhteistyöllä voidaan varmistaa kilpailijamaita edullisempi puhdas uusiutuva energia tukemaan hyvinvointiamme. Tulevaisuudessa pohjoismainen tuulivoima voi tarjota energiaa myös koko Euroopan tarpeisiin, summaa Jari Suominen.

Raahen Sarvankankaan 14 tuulivoimalaa on nimetty alueella syntyneiden lasten nimen mukaan. TuuliWatin perinteen mukaan uudet tuulivoimalat saavat paikalliset pikkukummit paikkakunnalla viimeksi syntyneistä ja kastetuista pienokaisista.

Omat nimikkovoimalansa saivat perjantaina pidetyissä avajaisissa Hilla, Milla, Noel, Senni, Anttoni, Niilo, Eemi, Luukas, Jeea, Enna, Adette, Minja, Väinö ja Veeti. Nimet on maalattu voimaloiden kylkeen kiinni.

Honganpalolaisen Sorvarin Merjan ja Janin perheessä nuorimmainen Enna sai oman nimikkovoimalan. He eivät ole kuitenkaan innokkaasti tuulivoiman puolesta tai vastaan. Nämä voimalat ovat Jani Sorvarin mielestä sikäli hyviä, että ne eivät ole aivan lähellä asutusta.

Suomisen mukaan perheet ovat olleet innostuneita asiasta. Uusiutuva ja uusi energiamuoto tulee tutuksi perheille ja lapsille jo pienestä pitäen.

TuuliWatti on omistajiensa S-ryhmän ja st1:n tapaan läsnä suomalaisten arjessa tälläkin tapaa.

TuuliWatti Oy St1:n ja S-ryhmän S-Voiman omistama teollisen tuulivoiman yhteisyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat.

Sarvankankaalle rakennetut 14 voimalaa ovat tuuliturbiinitoimittaja Vestaksen toimittamia V126 -voimaloita, joiden nimellisteho on 3,45 MW ja napakorkeus 137 metriä. Tuulipuiston teho yhteensä 48,30 mW.

Sarvankankaan puisto on TuuliWatin nykyisen investointiohjelman viimeinen kohde. Tämän puiston myötä TuuliWatilla on yhteensä 130 voimalaa, joiden vuotuinen tuotanto on noin 1,4 terawattituntia.

TuuliWatilla on tuulipuistoja yhdeksällä eri paikkakunnalla: Salossa, Porissa, Siikaisissa, Kalajoella, Raahessa, Iissä, Simossa, Torniossa ja Tervolassa


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Niin, piti Piehinkikin pilata noilla p***n härveleillä. Mukavahan siellä on juhlia ja antaa nimiä, kun eivät oman mökin nurkalla ole! Yhtään ei piitata ihmisten terveydestä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: