Pommituksia, digiä ja kaikkea siltä väliltä

Siikajoen kunnanvirastolla muisteltiin vanhoja kovia aikoja ja ihmeteltiin digiajan metkuja.

Tuulikki Nousiainen
Pommituksia, digiä ja kaikkea siltä väliltä

Matti Kinnunen, Heidi Niemelä ja Antti Turkki ovat uppoutuneet internetin syövereihin kuin teini-ikäiset konsanaan.

Tuulikki Nousiainen

Sinivalkoiset satavuotiskahvit on katettu Siikajoen kunnanviraston juhlapöytään. Kahvin kyytipojaksi on tarjolla piparkakkuja.

–Valtuustosalin puolelta löytyy myös juhlamakeisia, kunnanjohtaja Mauno Ranto opastaa.

Mutta missä on väki? Aluksi näyttää siltä, että kukaan ei ole kahvikutsua huomannut.

Sitten kunnanviraston ovi alkaa käydä. Toimitusjohtaja Kalle Arvio Ruukin Osuuspankista poikkeaa hörppäämään puoli mukillista kiireidensä keskellä. Hänellä on kunnanjohtajalle pieni toivomus.

–Kunnanviraston päädyssä oleva vaakuna kannattaisi valaista. Tämä on monen muunkin kuntalaisen mielipide.

Seuraavat vieraat saapuvat Revonlahdelta. Helena, Kusti ja Jari Tokola ovat poikenneet lievittämään kahvihampaan kolotusta sopivasti kauppareissunsa yhteydessä.

Liukas keli ei ole matkantekoa haitannut.

–Myönnetään, että toivomisen varaa on tieverkon kunnossapidossa. Monttuja, muhkuroita ja raiteita on enemmän kuin tarpeeksi. Mutta huonoihin keleihin on hyvä konsti, joka on jokaisen kulkijan omissa käsissä ja päätösvallassa. Se on ajonopeus, Kusti Tokola valistaa.

Myös Antti Turkki on saapunut Revonlahdelta. Hän on vieläkin aamullisen koulun juhlan tunnelmissa.

–Meillä oli Revonlahden koululla uskomattoman hieno itsenäisyyspäivän juhla. Koululaisten esitykset olivat kerta kaikkiaan upeita. Minut oli kutsuttu muistelemaan vanhoja aikoja. Kerroin koululaisille omista koulumuistoistani ja siitä, kuinka sota loi oman leimansa koko kylän elämään.

–Talvisodan alkaessa olin kahdeksanvuotias. Sota alkoi Antinpäivänä, viimeisenä päivänä marraskuuta, Antti Turkki kertoo.

Aluksi sota tuntui olevan kaukana eikä sitä osattu pelätä. Mutta pommikoneet muuttivat kaiken.

–Oulun pommitukset näkyivät Siikajokivarteen asti. Monet kerrat illan ja yön pimeydessä seurasimme, kuinka taivaanranta alkoi loimottaa kirkkaana.

Eräänä yönä pommikoneet iskivät paljon lähemmäksi.

–Jyrinä ja räjähtely olivat sitä luokkaa, että sänkykin tärisi. Aamulla lähdimme poikien kanssa hiihtämään ja katsomaan, mitä oli tapahtunut. Vihollinen oli yrittänyt pommittaa Pöyryn voimalaitosta, mutta pommit olivat osuneet joen pohjoisrannalle. Oli siinä ihmettelemistä kerrakseen, kun jäiseen maahan oli revennyt niin valtavia monttuja. Joku tiesi, että pommikoneet olivat olleet matkalla Raaheen Ruonan konepajaa pommittamaan, mutta erehtyivät kohteesta.

Sini Yrjänä pyrähtää kahville näyttelykiireidensä lomassa. Valokuvaaja on ikuistanut Siikajoen kunnassa asuvia ihmisiä ja valinnut henkilökuviensa kohteet satavuotiaan Suomen jokaiselta vuosikymmeneltä.

Näyttelynsä nimeksi Sini Yrjänä on antanut Kotikuntani voima ja kauneus satavuotiaan Suomen sylissä.

Itsenäisyyspäivänä näyttelyyn voi tutustua juhlapaikalla Ruukin koulukeskuksessa. Sen jälkeen näyttely siirtyy Ruukin pääkirjastoon, jossa se on esillä tammikuun loppuun.

Yhdessä pöydässä tuijotetaan älypuhelimeen tavallistakin keskittyneemmin. Projektipäällikkö Heidi Niemelä on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tullut esittelemään Digi haltuun -hanketta.

Ruukin Neittyentiellä asuva Matti Kinnunen myöntää olevansa kiinnostunut ainakin jossain määrin.

–Minulla on vielä tavallinen kännykkä, mutta kyllä minä kotona käytän nettiä joka päivä. Ehkä tuosta digihommasta kannattaisi ottaa irti enemmänkin.

Ritva Äijälälle kunnanvirasto on tuttu paikka. Hän on asunut Ruukin taajamassa nyt parin vuoden ajan.

–Asuimme Rantsilantien varressa, mutta miehen poismenon jälkeen piti muuttaa lähemmäksi palveluita.

Aika kuluu käsitöitä tehden. Ruukin palveluissa ei ole moittimista, ei myöskään kulkuyhteyksissä.

–Kaikki mitä normaaliarjessa tarvitsen, on potkupyörämatkan päässä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: