Pro Raahe: Lääkäri, kaupunginvaltuutettu ja kotiseutuihminen liikuttui kyyneliin

Tämän vuoden Pro Raahe -mitalisti, Pirkko Ahokas-Tuohinto, kertoo yllättyneensä ja liikuttuneensa kyyneliin asti saamastaan tunnustuksesta.

Vesa Joensuu
Pro Raahe: Lääkäri, kaupunginvaltuutettu ja kotiseutuihminen liikuttui kyyneliin

Pirkko Ahokas-Tuohinto katsoo, että hyvät harrastukset antavat voimaa. Hän hoitaa kuntoaan liikkuen maastossa ja kuntosalilla. Talvisin on ollut tavoitteena hiihtää 1 000 kilometriä; kesällä hän pyöräilee ja aikoo tehdä pari pitempää retkeä Suomessa tai Unkarissa.

Vappu Kallio

Tässä on sellainen tarmon pesä, joka tunnetaan monelta taholla. Hän on kunnallispoliitikko, hän on reumalääkäri, hän on kotiseutuihminen.

Kaiken lisäksi hän on kova liikkumaan ja polkemaan pyörää. Kesäisin on pakko tehdä jokin pitkä pyöräretki vaikka Karjalassa tai Virossa tai sitten EU:n Unkariin kustantamilla hyvillä pyörätiellä Balatonin ympäri.

–Pyörätiet ovat Unkarissa paljon paremmassa kunnossa kuin meillä, hän tietää.

Muutettuaan Raaheen vuonna 1975 hän rakastui vanhaan kaupunkiin. Vaikka monet muualta Raaheen muuttaneet potevat identiteettikriisiä siitä, minne he kuuluvat, hän tunnustaa olevansa raahelainen.

Tämä ei ole estänyt häntä suuntautumasta vanhempiensa juurille Karjalaan. Hän on osallistunut kolmen Karjala-aiheisen kirjan tekoon ja toimii yhä isänsä kotikylän kyläseuran puheenjohtajana.

Pattijoen kotiseutuyhdistyksen aktiivijäsen oli kantava voima Jokelan kyläkirjan teossa.

Ihmisellä voi olla monta kotiseutua, hän myöntää.

Yleislääketieteeseen, reumatologiaan ja sisätauteihin erikostunut Pirkko Ahokas-Tuohinto jäi eläkkeelle 4 vuotta sitten, mutta hän tekee yhä 2 päivää viikossa töitä Raahen sairaalassa reumalääkärinä – Raahen ainoana. Reumalääkäreitä on Suomessa hyvin vähän, hänen mukaansa vain hiukan päälle sata.

Työssä häntä pitää ennen kaikkea se, että hän pitää työstään.

–Potilastyö on hyvin antoisaa. Minulla on potilaita, jotka olen tuntenut vuosikymmeniä.

–Reuman hoito on urani aikana mullistunut. Jos on sairastunut tällä vuosituhannella, suuri osa saadaan oireettomiksi.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen jäsen katsoo, että sote on jo osittain toteutunut Raahessa, kun sosiaali- ja terveydenhuolto on pantu samaan kuntayhtymään.

–Olen kokenut sen hyväksi. Menojen kehityskin on ollut hillitympää.

Terveyskeskuslääkärinä ja myöhemmin erikoislääkärinä sisätautien takapäivystäjänä hän on joutunut näkemään ja kestämään rankat päivystysvastuut: niitä saattoi olla 5, tai joskus jopa 15 kuukaudessa.

–Silloin jo ajattelin, että tämän homman pitäisi olla suuremmilla harteilla.

Vaikka uutiset valmisteilla olevan soten sekavuudesta toisinaan huolestuttavatkin, hän katsoo, että Raahessa palvelut säilyvät ja saattavat jopa parantua, kun muun muassa Raahen seutua vaivannutta lääkäripulaa päästään hoitamaan maakunnallisilla harteilla.

Hän luottaa siihen, että sote luo nykyistä paremman järjestelmän.

–Sotessahan on kyse muun muassa siitä, että saadaan turvattua ihmisen pääsy lääkäriin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: