Vappu Kallio

Pyhäjokiset ovat innostuneet rauhoittamaan isoja vanhoja petäjiään ja suuria kiviään.

Kuntaan on lyhyessä ajassa tullut 12 esitystä erikoisten luontokohteiden rauhoittamisesta. Moniin niistä liittyy vanhoja paikallisia tarinoita. Rauhoituksia halutaan tehdä osana Suomen 100-vuotisjuhlintaa.

Raahen Seutu kertoi jo heinäkuussa Marjo Luokkasen hakevan suojaa Parhalahdella olevalle Teereläntien petäjälle. Sen jälkeen idea on herättänyt muita luontoarvojen puolustajia.

Katja ja Olli Mattila ovat esittäneet rauhoitusta Helaakosken petäjälle, joka on kasvanut Helaakosken rannassa jo runoilija Aaro Hellaakosken lapsuudessa. Hellaakoski on kuvattu puun läheisyydessä.

Myös jättimäiselle Rajaniemen Rajakartanon petäjälle haetaan rauhoitusta. Rauhoitusta hakeva Reijo Rajaniemi kertoo, että tämän petäjän ympärysmitta on kunnioitettavat 340 senttiä rinnan korkeudelta. Halkaisijaltaan se on 107 senttiä.

–Petäjän ympärysmitta on suurin Pyhäjoella vuonna 2017 mitatuista puista, perustelee Rajaniemi.

Hän vetoaa luonnonsuojeluasetuksen 10. pykälään, joka suojelee tämäntyyppisen maisemapuun jo 60 sentin paksuisena.

Rauhoitukseen on haettu 3 puupariskuntaa eli suuria puita, joita on 2 vierekkäin. Nämä voi nähdä Rajaniemen rannassa, Yppärin Hollihaassa ja Yppärin Viisarintanhualla.

Muita rauhoitusta kaipaavia puita ovat Yppärin Roopin hevoshaan petäjä, Pirttikosken Ylisenojan Kangas-Mäkelän isopetäjä ja Krekunperän iso petäjä.

Myös Rajaniemen Harmissa olevalle käärmekuuselle sekä Rajaniemen peltovainion ja Lohikarin siirtolohkareille haetaan rauhoitusta.

Rauhoitusehdotuksia ovat tehneet Toivo Rajaniemi, Jaana ja Matti Helaakoski, Antti Helaakoski, Seppo ja Lele Keskitalo sekä Aino Helaakoski Yppärin kyläkirjatoimikunnan edustajana.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkalan (kesk) mukaan rauhoituspäätöksen voisi periaatteessa tehdä viranhaltija, mutta kunnan uusi hallintosääntö ei mainitse luonnonmuistomerkkien rauhoitusta lainkaan. Siksi jokainen luontokohde käy paitsi Pyhäjoen kunnanhallituksessa, myös valtuustossa hyväksyttävänä.

Pyhäjoen kunnanhallituksella ei ole mitään rauhoitusehdotuksia vastaan vaan se esittää niiden hyväksymistä valtuustossa.


Kommentit (1)

  • Kivinen

    Entäpä Vanhankartanon paksu petäjä ja Hahikivi? Molemmat vaarassa “hävitä” .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: