Pyhäjokitalon kaava valmistui 3 vuodessa ja sallii 8-kerroksisen tornin

Pyhäjokitalon kaava valmistui 3 vuodessa ja sallii 8-kerroksisen tornin

Massiivinen Pyhäjokitalo asuintorneineen sijoittuu Pyhäjoen Pohjoishaaran etelärannalle siltojen väliin Kasitien varteen.

Vappu Kallio

Pyhäjoen lippulaivan, Pyhäjokitalon toteutus siltojen väliin Pohjoishaaran etelärannalle ottaa askelia eteenpäin. Pyhäjokitalon hankekaava on saanut lopullisen muotonsa.

Reilun kolmen vuoden mittainen kaavoitustyö, joka koskee Kirkonseudun ja Saarenaleen asemakaavan muutosta Niskan alueella, hyväksyttiin Pyhäjoen kunnanhallituksessa. Nyt se etenee valtuustokäsittelyyn.

Kaavaan tuli kaksi lausuntoa ja yksi muistutus, jonka lähetti YIT. Museovirastolla ei ole huomautettavaa hankekaavaehdotuksesta. Ely-keskus sen sijaan kaipaa kaavaselostukseen melumittausten tuloksia. Se pitää epäselvänä tapaa, jolla kaavaan on merkitty rakentamista sallivat kerrosluvut.

Kaavanlaatijan mielestä kaavaehdotuksessa on osoitettu, että tontille voi rakentaa 8-kerroksisen asuintornin, missä yksi kerros voi olla kooltaan 450 kerrosneliötä. Korkea asuinosa sijoittuu rakennusalan länsipuolelle, mistä avautuu näkymä joelle. Kaavaratkaisu haluaa jättää tietoisesti väljyyttä rakennushankkeen arkkitehtonisen ilmeen jatkokehittelylle.

YIT katsoo, ettei asuintornin rakennusalueen rajoissa ole huomioitu parvekkeiden vaatimaa tilaa. Se esittää ohjeellisen rakennusalueen laajentamista yhtenä vaihtoehtona. Yhtiö on huolissaan myös alueen hulevesistä.

Kaavanlaatijan mukaan parvekkeiden pinta-alaa ei lueta kerrosalaan. Parvekkeet ja terassit on määrätty lasitettaviksi valtatieltä kantautuvan melun takia.

Kaavanlaatija katsoo myös, etteivät autosuojat sovi avoimelle piha-alueelle, kun halutaan mahdollisimman avoin ja vapaa näkyvyys jokirantaan.

Hulevesiongelmaa aiotaan hoitaa suosimalla vettä läpäiseviä materiaaleja ja mahdollistamalla hulevesien ohjaamisen suoraan Pyhäjokeen.

Pyhäjokitaloon on alustavasti suunniteltu uimahalli ja kirjasto sekä Fennovoiman tiede- ja vierailukeskus. Lisäksi taloon tulee kahvila- ja ravintolapalveluja sekä kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajanpalveluja ja toimistoja. Taloon tehdään myös kokoontumis- ja juhlatiloja.

Kasitien ja Vanhantien väliin sijoittuvan asemakaava-alueen pinta-ala on 2,1 hehtaaria, korttelin 1,3 hehtaaria ja rakennusoikeutta siellä on lähes 10000 kerrosalaneliötä.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Pyhäjoen päättäjät haluavat rakentaa kulissit, jotka näyttävät ulospäin hyvältä. Rahasta ei ole silloin puute. Näinköhän luullaan houkuteltavan lapsiperheitä muuttamaan kuntaan. Taitaa tulla erehdys. Kalajoki ja Raahe rakentavat perheille paremmat olosuhteet ja vievät kerman päältä. Pyhäjoella on koulu, joka on kärsinyt sisäilmaongelmista jo vuosikymmeniä samoin pienten lasten hoitopaikat ovat homeisia luukkuja. Tulevaisuuden toivot on jätetty taka-alalle . Lasten ja työntekijöiden terveys ja hyvinvointi ei kiinnosta. Tarvitaanko Pyhäjokitaloa ja muita kulisseja tällä hetkellä. Yhdistetään koulu, päiväkodit ja Pyhäjoki talo yhteiseksi hankkeeksi, joka palvelisi kaikkia ja antaisi terveelliset tilat lapsille ja työntekijöille. Kunta voisi kerralla saada positiivisen vetovoimaisuustekijän.

  • Entä lapset

    Miten sitten tuo koulu? Eikö sen pitäisi mennä edelle. Pienellä kunnalla ei ole resursseja rakentaa molempia yhtäaikaa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: