Raahessa sisäilmaongelmiin puututaan heti

Sisäilma on tuottanut ongelmia 10:ssä Raahen kaupungin kiinteistössä.

Vesa Joensuu
Raahessa sisäilmaongelmiin puututaan heti

Vihannin yläkoulu on puoleksi tyhjä. Puolet koulusta opiskelee nyt konttirakennuksissa koulun pihalla. Pysyvää ratkaisua koulun opetukseen vaikuttavaan sisätilaongelmaan haetaan kiireesti.

Vappu Kallio

Raahen kaupungin sisäilmaraportti kertoo, että Raahen kaupungilla on omistuksessaan 5 kiinteistöä, joiden sisäilmaan on puututtava välittömästi. Toiset 5 kiinteistöä ovat sellaisia, että niitä joudutaan korjaamaan sisäilman takia pian.

Raahen kaupungin tekninen johtaja Pasi Alatalo kertoo, että tilanne kertoo parin kuukauden takaisesta tilanteesta, johon on jo reagoitu.

–Tilanne muuttuu koko ajan. Ongelmia on rakennusten yksittäisissä osissa, hän arvioi.

Kaupungin kiinteistöpäällikkö Satu Kaipio myöntää, että kaupungin omistamien vanhojen kiinteistöjen saattohoito teettää paljon töitä.

–Koko ajan on omat miehet tekemässä ilmastoinnin säätöjä ja tiivistyksiä, jotta pystytään olemaan tiloissa viimeiset ajat.

Ratkaisuksi on keksitty paineistaa ilmanvaihto ja tiivistää tiloja niin, että mikrobeja ei pääse sisäilmaan.

Raahen kaupungin työsuojelupäällikkö Leena Räsänen kertoo olevansa hyvillään siitä, että Raahessa seurataan oireilua tiensä päähän tulevissa kiinteistöissä.

–Kyllä tilanne on valtakunnallisesti sama. Ei Raahe poikkea muista, vaan samoja ongelmia ilmenee muissakin kunnissa. Näihin tartutaan Raahessa aktiivisesti, ja se on hyvä asia, Räsänen sanoo.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että sisätilailma on heikentynyt kouluissa ja päiväkodeissa, missä ne uhkaavat lasten terveyttä.

Mustan listan kärkeen on kiilannut Vihannin koulu, joka tulevaisuuslautakunnan mukaan pitäisi välittömästi siirtää muualle nykyisistä tiloistaan. Koulun pihalla on konttitiloja opetuskäytössä.

Vesa Joensuu
Tältä näyttävät kontit, joissa annetaan opetusta Vihannissa.

Tältä näyttävät kontit, joissa annetaan opetusta Vihannissa.

–Koululle on saatu lisää väistötiloja 3 ryhmälle. Yläkoululta puolet on väistötiloissa ja mietitään, täytyykö lisää lähteä hakemaan. Koululla on tehty teknisiä muutostöitä niin, että tilanne on rauhoittunut. Yksittäistapauksia koetetaan ratkaista erillisratkaisuilla, kertoo opetuspäällikkö Lucina Hänninen.

Saloisten koulun 263 lasta ja 37 työntekijää ovat jo siirtyneet väistötiloihin Porvarikoululle odottamaan uuden koulun valmistumista. Raportti kertoo, ettei uusissa tiloissa ei ole tehty ilmoituksia oireista.

Keskuskoulun LVI-tekniikka ja rakennuksen sisäpinnat pitäisi uusia. Raporttiin on laskettu hintalappukin: 2,1 miljoonaa euroa. Kiinteistö peruskorjattiin vuonna 1988, ja sen vesikatto uusittiin 5 vuotta sitten.

Jokelan koulu on ollut tarkkailussa jo 11 vuoden ajan. Uusimmat sisäilmanäytteet eivät kerro mikrobivaurioista. Tekninen tila jätettiin pois käytöstä viitisen vuotta sitten.

Harakkamäen koulussa on tehty useita korjauksia.

–Harakkamäen ilmanvaihto-ongelman syynä on tilan ahtaus. Koulu on täynnä: 150 oppilasta, Alatalo arvioi.

Kummatin koulussa pitäisi tiivistää alapohjaa ja kuivattaa piha-aluetta. Honganpalon koulussa on säädetty tilakohtaisia ilmamääriä.

Pattasten koulussa materiaaleja on jo uusittu. Liikuntasali, joka on aiheuttanut oireilua, on ollut remontissa. Alatalon käsitys on, että ongelmat ovat paikallisia.

Pattasten päiväkodin tilannetta helpottaa se, että uudet tilat valmistunevat 2 vuoden kuluttua.

–Tätä on selvitelty vuodesta 2010 lähtien. Uusi päiväkoti kannattaa tehdä. Nykyinen on 80-luvulla rakennettu piilosokkelityyppinen rakennus, jossa on alkanut oireilu. Siihen reagoidaan, sanoo Pasi Alatalo.

Vihastinkarin päiväkodissa on saatu hyötyä ilmanpuhdistimista.

Kirkkokadun päiväkodissa on puhdistettu ilmanvaihtokanavia ja poistettumineraalivilloja. Uima-allas on hävitetty. Päiväkoti peruskorjataan.

Kuutin toimintakeskuksessa on parannettu ilmanlaatua remontoimalla ilmanvaihto viime vuonna.

Raahen kaupungin kiinteistöistä 85,5 prosenttia on sisäilmaltaan hallinnassa. Näissä 124 kiinteistössä ei tehdä mitään.

5 kiinteistössä sisäilmaan on puututtava heti

5 kiinteistön sisäilma kaipaa kohennusta lähivuosina

8 kiinteistön sisäilmaa seurataan säännöllisesti, niiden sisäilma on kuitenkin kunnossa.

3 kiinteistöä on poistettu käytöstä: Rautatalo, Saloisten koulu ja Merikadun koulu

tiedot perustuvat Raahen kaupungin sisäilmaraporttiin


Kommentit (2)

  • Poskiontelo

    Ongelmia ei ole, jos ei tutkita. Maalia päälle ja uutta pintaa. Kyllä ne pöpöt siihen toppaa. Tälläkin hetkellä lapsia ja työntekijöitä pidetään vaarallisissa tiloissa. Omistus ei vain aina ole nimellisesti kaupungin. Terveydellä ei monestikaan ole mitään väliä. Euro on tärkein tohtori. On luonnollista että lapset sairastaa..

  • Olen

    monesti miettinyt sitä kun wanhaan hyvään aikaan tehtiin hyvät talot ja nyt jo mätänevät,onko ongelma tosi vai halutaanko vanhoista rakennuksista eroon?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: