Maarit Kesti

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus on saanut syyskesän aikana useita yhteydenottoja Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentamiseen liittyvien räjäytystöiden melusta. Erityistä haittaa on koettu yöaikaan tapahtuvista räjäytyksistä.

Ely-keskuksen mukaan melu on usein ylittänyt valtioneuvoston antamat melutason ohjearvot loma-asumiseen käytettävälle alueelle. Ylitys on tullut sekä päivä- että yöarvoissa. Lähimpänä vakituista asutusta ohjearvoja ei ole ylitetty.

Ely-keskus katsoo, että räjäytysten aiheuttama melu, vaikkakin vain muutaman sekunnin mittaisena, on omiaan aiheuttamaan häiriöitä lähiympäristön vakituiselle ja vapaa-ajan asutukselle. Häiriön merkitys on korostunut etenkin yöaikaan. Elyn mukaan työt voidaan tehdä riittävällä ja vastuullisella suunnittelulla niin, ettei räjäytystöitä tarvitse tehdä yöaikaan.

Hanhikiven niemen työmaa-alueella tehdyt räjäytykset liittyivät vesirakentamisen työkokonaisuuteen, johon Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vesilain mukaisen luvan. Lupapäätöksen mukaan räjäytyksiä tehtiin 20.5.–10.10. välisenä aikana. Fennovoiman mukaan urakoitsija on pyrkinyt siihen, että räjäytykset tapahtuvat ennen kello 20, mutta tekniset ongelmat panostuksessa ovat siirtäneet räjäytyksiä joskus myöhemmäksi. Työtekniset menetelmät ovat joskus edellyttäneet pienempien räjäytysten tekemistä yöaikaan.

–Valitettavasti töitä on hankala tehdä äänettömästi. Me olemme kuitenkin viestineet meluhaitoista lähiasukkaille, sillä olemme tiedostaneet, että melua saattaa kantautua asukkaille asti. Kaikki työt, mitä olemme tehneet, on koko ajan tehty lupaehtoja noudattaen, Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikola sanoo.

Vesirakentamista koskevat louhintatyöt on saatettu tältä erää loppuun tiistaina. Ruoppaukset jatkuvat vesialueilla vielä sulan veden aikana. Haikola sanoo, ettei häiriötä aiheuttaneiden räjäytyksien kaltaisia ääniä ole nyt toistaiseksi luvassa. Louhintatyöt vesialueella jatkuvat ensi vuoden toukokuussa.

–Tietenkin työt jatkuvat myös maan puolella, mutta sieltä tulevat äänet eivät samalla tavalla kantaudu yhtä kauas kuin veden kautta. Melutasojen seurantaa jatketaan työmaalla edelleen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: