Raskausdiabetes hoituu usein pelkästään ruokavaliolla – Vain harva tarvitsee lääkitystä

Mikko Määttä
Raskausdiabetes hoituu usein pelkästään ruokavaliolla – Vain harva tarvitsee lääkitystä

Tarja Alatalo näyttää, kuinka verensokerimittaus tehdään.

Mikko Määttä

Raahen äitiysneuvolan terveydenhoitaja Elisa Mattila kertoo, että useimmille tuleville äideille tehdään kaksi tuntia kestävä sokerirasituskoe. Suurimmalle osalle koe tehdään raskausviikoilla 24–28. Riskiryhmiin kuuluville koe tehdään jo raskausviikoilla 12–16.

Riskiryhmään kuuluvat muun muassa ne, jotka ovat sairastaneet raskausdiabeteksen aiemmin tai joiden lähisukulaisilla on ollut tyypin 2 diabetes.

Rasituskokeessa otetaan kolme eri arvoa. Useimmilla on yksi arvo poikkeava.

Raskausdiabetes menee ohi lapsen syntymän jälkeen, mutta riski sairastua diabetekseen säilyy.

Raskausdiabeteksen sairastaneilla äideillä tyypin 2 diabetes on tavallista yleisempi.

Tyypin 2 diabetes on salakavala, sillä se on yleensä pitkään oireeton ja kehittyy vuosien kuluessa. Raskausdiabeteksen kokeneet saattavat sairastua myös tyypin 1 diabetekseen. Lisäksi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.

Raskausajan diabetes vaikuttaa myös syntyvään lapseen. Vastasyntyneellä voi olla hengitysvaikeuksia, matala verensokeri tai keltaisuutta. Riski sairastua aikuisiällä diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.

Äitiyspoliklinikan lääkäri Satu Laurila sanoo, että usein äidit ovat eniten huolissaan siitä, että diabetes kasvattaa syntymättömän lapsen kokoa.

Äitiyspoliklinikalla tehdään painoarvioita loppuraskaudesta.

–Isoilla sikiöillä arviointi on vaikeampaa, Laurila sanoo ja kertoo, että usein paino arvioidaan liian pieneksi.

Raskausdiabeteksen hoitoon tarvitaan vain harvoin lääkkeitä. Usein tauti hoituu pelkästään ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla. Myös liikunta tasaa verensokeriarvoja.

Omin neuvoin elämäntapamuutoksia ei tarvitse alkaa tehdä, vaan jokainen raskausdiabetekseen sairastunut saa elämäntapaohjausta, muun muassa ruokavalioon ja liikkumiseen liittyviä neuvoja.

Vuosittain Raahessa on vain kahdesta viiteen odottajaa, joilla aloitetaan insuliinihoito. Ruokavaliohoitoa jatketaan lääkityksen rinnalla.

Säännöllisesti tehtävät sokeriarvojen mittaukset ovat tärkeitä. Niitä tehdään päivittäin 5–6 vähintään kaksi kertaa viikossa.

–Seurannassa oppii, mikä nostaa verensokeria, Laurila sanoo.

Kätilö Tarja Alatalo sanoo, että hyvin monilla on alussa poikkeavia arvoja, mutta usein ne korjaantuvat, kun ruokailutottumukset paranevat.

Jatkoseuranta on raskausajan diabeteksen sairastaneille hyvin tärkeää. Sokerirasituskoe suositellaan tehtäväksi vuoden kuluttua synnytyksestä. Testi ohjelmoidaan lapsen neuvolakäynnin yhteydessä, ja se uusitaan neljän vuoden kuluttua.

Sen jälkeen raskausdiabeteksen sairastaneen tulisi itse huolehtia, että käy sokerirasitustestissä kolmen vuoden välein terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Samalla tehdään myös muita kokeita, kuten otetaan rasva-arvot, mitataan vyötärön ympärys, verenpaine ja paino.

Riskiä sairastua myöhemmin voi pienentää elämäntapamuutoksin esimerkiksi laihduttamalla normaalipainoon, liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

Maailman diabetespäivänä 14. 11. Raahen hyvinvointipisteessä (Kirkkokatu 28) on verensokerin mittausta. Mittaukseen voi tulla kuka tahansa. Erityisesti paikalle toivotaan aiemmin raskausdiabeteksen sairastaneita. Paikalla on diabetes- ja jalkahoitaja.

Raskausdiabetes

Raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö.

Noin joka kymmenes odottava äiti sairastuu raskausdiabetekseen.

Insuliinin teho heikkenee toisen raskauskolmanneksen aikana.

Raskausdiabetekseen altistavat muun muassa liikapaino, suvussa oleva taipumus diabetekseen, yli 40 vuoden ikä, sokeri aamuvirtsassa ja aiempi raskausdiabetes.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: