Sudet näyttelevät hampaitaan ja tulevat pihoille

Revonlahdella puhutaan jo hybridisusista: ovatko ne sukua koiralle? Susien kantama ekinokokki-loinen huolestuttaa.

Vesa Joensuu
Sudet näyttelevät hampaitaan ja tulevat pihoille

Petoyhdysmies Antti Sarkkisen selän takana jyrää Kasitien liikenne. Tällä kertaa autojen seassa ei loiki susia eikä hirviä.

Tuulikki Nousiainen

Siikajoen ja Revonlahden alueella liikkuvat sudet ovat käymässä yhä kesymmiksi.

Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmiehen puhelimen näytössä on Revonlahden kylää esittävä kartta, jossa toistakymmentä täplää.

–Näin monta kertaa sudet ovat käyneet pihoilla viime aikoina. Pelkästään viime viikolla Revonlahdella on tehty viisi pihahavaintoa, Antti Sarkkinen kertoo.

Tuorein tapaus on susi, joka makoili pihapiirin reunassa kahden talon välissä. Matkaa talon nurkalle oli 30 metriä.

Syksyllä viljankorjuun aikaan susi oli tullut illalla pellolle leikkuupuimurin valoihin. Kun viljelijä laskeutui ohjaamosta pellolle, susi ei yrittänytkään pakosalle, vaan jäi katselemaan kaikessa rauhassa.

–Susi oli kääntynyt pois vasta siinä vaiheessa, kun mies oli kävellyt kymmenen metrin päähän ja karjunut täyttä kurkkua.

Rohkealta oli vaikuttanut myös susi, joka oli tullut vastaan mökkitiellä.

–Susi oli ärissyt ja näytellyt hampaitaan mökkiläiselle, joka oli ollut liikkeellä jalan, petoyhdysmies kertoo.

Susien tämänhetkiseksi määräksi arvioidaan kahdeksan.

–Viiden suden lauma sekä kolme muuta sutta. Sitten on pantasusi Penne, josta tosin ei ole saatu havaintoja sunnuntain 3.12. jälkeen.

Valtatie 8:n kulkijoiden on syytä varoa sekä susia että hirviä, Antti Sarkkinen muistuttaa. Kriittisin alue on Revonlahden kylältä Raahen suuntaan oleva peltoaukea, jossa hirviaita päättyy.

–Jo kaksi sutta on juossut auton eteen samassa paikassa, joka peltoteiden liittymä lähellä hirviaidan päätyä.

Samaa reittiä käyttävät myös hirvet.

–Tänä syksynä on sattunut useita hirvikolareita juuri tuolla peltoaukealla, sekä peltojen pohjoislaidalla olevalla Lehtokankaalla. Kun tapauksia on tutkittu tarkemmin, niin jälkien perusteella on voitu todeta, että hirvet ovat olleet pakenemassa susia. Valtatiellä kannattaa siis olla varovainen.

Susien mukana kulkee myös vakava tautiriski, petoyhdysmies muistuttaa.

–Tutkimusten mukaan yli kolmasosalla susista on suolistossaan loinen nimeltä ekinokokki, joka tarttuu helposti sekä koiriin että ihmisiin. Ihminen voi saada loisen esimerkiksi luonnonmarjojen kautta. Itse en ole enää mennyt puolukkaan sellaisille alueille, missä susia on liikkunut, Antti Sarkkinen toteaa.

Koiraan tai koiran turkkiin loinen tai sen munat tarttuvat helposti, jos koira pääsee tonkimaan susien tappamien eläinten raatoja. Loinen saattaa salamatkustaa koteihin myös kengänpohjassa, jos maastossa on osunut kohdalle suden ulostetta.

Ihmisen elimistöön päässyt loinen voi aiheuttaa ekinokokkoositaudin, jossa sisäelimiin muodostuvat toukkarakkulat syrjäyttävät toimivaa kudosta ja saattavat haitata esimerkiksi keuhkojen toimintaa. Ihmisessä ekinokokkoosi alkaa oireilla, kun toukkarakkula on kasvanut tarpeeksi isoksi. Oireina voi olla vatsakipuja, jatkuvaa yskää, kuumetta, ihottumaa. Rakkulan repeäminen voi aiheuttaa pahimmillaan kuoleman. Mato ei aiheuta oireita pääisäntäeläimelleen, jonka suolessa mato elää muutaman kuukauden ajan. (Lähde: Evira)

Jokaisesta susihavainnosta on syytä tehdä ilmoitus. Jos suden jäljet tai suden näkee maastossa tai tien päällä, soitto petoyhdysmiehelle riittää. Antti Sarkkisen tavoittaa numerosta 0400-983595.

Jos susi tulee pihapiiriin, siitä ilmoitetaan suoraan hätäkeskukseen 112, petoyhdysmies neuvoo.

Poliisin mukaan pihavierailuksi lasketaan kaikki alle 100 metriä asuin- tai tuotantoeläinrakennuksesta tehdyt näkö- ja jälkihavainnot. Poliisilla on oikeus karkottaa tai viimeisenä keinona lopettaa vaaraa tai merkittävää vahinkoa aiheuttava suurpeto.


Kommentit (20)

  • Nimetön

    Pitäis varmaan nuo petoyhdyshenkilöt valita vähän tarkemmin. Pelottelu ei taida olla kuuluva osa petoyhdyshenkilön toimenkuvaan missään mielessä.

  • Nimetön

    Petomies kertoo , että susi tullut pihapiiriin ja joku laskeutunut puimurista ajamaan sutta pois (jota en kylläkään usko) ja jollekki susi näytelly hampaitaan. Miksei nämä “jotkut” ole itse kertomassa asiasta. Haiskahtaa susimiehen itse keskimiltä, kun ei mitään faktaa tiedoille löydy. Niin suurta se susiviha on, että laittaa kertomaan satuja, että saisi enemmän susivihaa aikaan!!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: