Sudet ovat sekoittaneet hirvenpyynnin

Siikajoen ja Raahen välisessä maastossa liikuskelee kymmenkunta sutta.

Vesa Joensuu
Sudet ovat sekoittaneet hirvenpyynnin

Moni hirvikoira on joutunut jäämään tänä vuonna syyslomalle ihan turvallisuussyistä.

Tuulikki Nousiainen

Sudet näyttävät jääneen vakioasukkaiksi Siikajoen ja Raahen välisille alueille.

Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ari Mustosen saamien tietojen mukaan eläimiä on kymmenkunta. Metsästäjien havainnot viittaavat siihen, että sudet ovat jakaantuneet kahteen laumaan. Lisäksi alueella liikuskelee pantasusi Penne.

Susista saadaan uusia havaintoja päivittäin, sillä syksyn hirvijahti jatkuu edelleen.

–Hirvistä on vielä puolet pyytämättä, sillä sudet ovat vaikeuttaneet jahtia oleellisesti. Koirapyynti on mahdotonta siellä, missä susilauma liikuskelee, Mustonen perustelee.

Limingassa ja Lumijoella hirvijahti on jo ohitse.

–Siellä ei ole susia ja koirapyyntiä on voitu jatkaa koko syksy.

Syksyn mittaan susihavainnot ovat käyneet huolestuttaviksi siinä mielessä, että petoja havaitaan yhä useammin talojen ja etenkin navetoiden lähettyvillä.

–Pihoilla käyntejä on ollut viime aikoina lähes päivittäin. Kun esimerkiksi maatalouslomittaja on mennyt aamulla navetalle, susi on tuijotellut pimeästä muutaman metrin etäisyydeltä.

Susitilanne alkaa pikkuhiljaa huolestuttaa myös lapsiperheitä, Mustonen muistuttaa.

Myös Pattijoen alueella susitilanne on haitannut hirvenmetsästystä tämän syksyn aikana, Pattijoen Metsästysseuran puheenjohtaja Reijo Pelkonen kertoo.

–On vain ajan kysymys, kun jahdissa menetetään koira.

Reijo Pelkonen ei halua julistautua susien vihamieheksi, mutta joku kohtuus pitäisi susien määrässä kuitenkin olla.

–Jos on vaarana, että metsästyskoirasta jää jäljelle vain häntä, niin eihän kukaan uskalla koiraansa jahtiin laittaa.

Reijo Pelkosen mukaan nyt olisi syytä selvittää, mistä näin mittava susien invaasio johtuu. –Viimeksi jotain vastaavaa on koettu Vihannin ja Pyhäjoen välisillä eräalueilla joskus kymmenkunta vuotta sitten.

Myös Pattijoella sudet alkavat olla lapsiperheidenkin huolena. Se ei ole oikein, Reijo Pelkonen korostaa.

–Susi tuskin on vaaraksi ihmiselle itselleen, mutta jos sutta joutuu pelkäämään, niin ei sekään ole oikein. Pitäähän myös meidän ihmisten saada elää rauhassa.

Susi saalistaa pääosin sorkkaeläimiä, havumetsävyöhykkeellä tavallisesti hirviä. Myös haaskat ja jopa pikkunisäkkäät kuuluvat sen ruokalistalle.

Pohjois-Pohjanmaan alueella sudet ovat tappaneet syksyn aikana ainakin viisi metsästyskoiraa.

Suurimmat Suomessa kaadetut sudet ovat olleet yli 60-kiloisia. Keskimäärin urossusi painaa 45-50 kiloa ja naaras 30-40 kiloa.


Kommentit (7)

  • Oxel

    Sudet surmasivat 1800 -luvun lopulla 22 lasta. Saman tyylinen populaation kasvu kuin nytkin ja pihapiireihin tulivat. Pelkohan on, että tämä toistuu. Pitää ilmeisesti odottaa, että se ensimmäinen sudentappama lapsi löytyy tälle vuosisadalle ennen kuin susia harvennetaan kunnolla. 2007 susi hyökkäsi miehen kimppuun marjametsällä Muhoksella, varmaan olisi hyökännyt lapsenkin kimppuun jos olisi lapsi siinä ollut miehen tilalla ja lapsi ei oleisi saanut sutta häädettyä.

  • Nimetön

    Susi on erittäin vaarallinen peto varsinkin laumassa ja lehtitietojen mukaan Raahen ja Siikajoen välisessä maastossa oleilee kaksi laumaa. Susilauma hyökkäsi naisen kimppuun metsäpolulla Kreikassa 28 pv. syyskuuta v.2017 siis aivan vasta, nainen ehti lähettää hätäviestin ystävälleen joka soitti pelastajat paikalle heidän saapuessa naisesta oli jäljellä joitain luita ja henkilökortti josta hänet pystyi tunnistamaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: