Sudet vaanivat pieniä vasikoita Relletissä: karjatilallinen perää oikeutta ampua pihasuden

Suomalainen lainsäädäntö on pielessä, sillä suden henki on arvokkaampi kuin ihmisen tai lehmän, sanoo Vesa Koskela. Hänestä karjatilallisella pitäisi olla lupa ampua tilalleen tuleva susi.

Vappu Kallio
Sudet vaanivat pieniä vasikoita Relletissä: karjatilallinen perää oikeutta ampua pihasuden

Sudet vaanivat karjatilaa. Tämäkin Vesa Koskelan tilan päivän vanhan vasikka on helppo saalis sudelle tai susilaumalle, ellei sen emä ja muut lehmät suojele sitä.

Vappu Kallio

- Sudesta on tullut Suomessa pyhä eläin. Siitä on tullut tärkeämpi kuin ihmishenki tai karja.

Tätä mieltä on Siikajoella ylämaankarjaa kasvattava Vesa Koskela, jolta susi tappoi laumastaan erilleen joutuneen hiehon viime syksynä. Hän ei halua ruokkia susia enempää.

Koskela kasvattaa 180-päistä karjalaumaa susien reviirillä Relletissä, Raahen ja Siikajoen rajamaalla. Talon liepeillä liikkuu 3 suden lauma: uros, naaras ja pentu.

- Kylä on keskellä hirvien vaellusreittiä. Sudet näkyvät seuraavan perässä. Kauriit ovat jo hävinneet.

- Ensi kesänä naaras saa 4–5 pentua, ja sitten tässä on kunnon lauma, ennustaa Koskela.

Jos Koskela saisi päättää, hän muuttaisi Suomen lainsäädäntöä.

- Lakia pitäisi muuttaa niin, että karjapihaan tulevan suden saisi ampua ilman byrokratiaa ja ilmoittaa siitä vasta jälkeenpäin viranomaisille.

- Nythän on niin, että jos suden ampuu, joutuu käräjille, saa pahimmillaan 2 vuotta linnaa ja valtio ottaa aseet pois.

Koskelan mielestä susilainsäädäntö on johtanut siihen, että suomalaiset ovat ottaneet lain omiin käsiinsä ja syyllistyneet salakaatoihin. Hänestä se on tie anarkiaan.

- Kun näin kolmen suden menevän tuosta pellon poikki naapurin pihaan, tein niin kuin pitääkin, eli soitin hätänumeroon 112 ja poliisi otti yhteyttä. Kehotan kaikkia, jotka näkevät suden pihalla, soittamaan 112:een!

Vappu Kallio
Ylämaankarjan lehmillä on julmannäköiset sarvet. Lehmät ovat kuitenkin lauhkeita isännälleen, jonka läheisyyteen ne ovat tottuneet syntymästä saakka. Jokaisella lehmällä on nimi: tässä on Beatrice.

Ylämaankarjan lehmillä on julmannäköiset sarvet. Lehmät ovat kuitenkin lauhkeita isännälleen, jonka läheisyyteen ne ovat tottuneet syntymästä saakka. Jokaisella lehmällä on nimi: tässä on Beatrice.

Luultavasti tuon soiton takia ja siksi, että susi on vankasti suojeltu, Koskela saa valtiolta veronmaksajien maksaman 2-metrisen petoaidan, johon tulee 5 sähköistettyä lankaa. 3,6 kilometrin petoaita maksaisi hänelle 16 000–20 000 euroa.

- Millä rahalla me viljelijät niin kalliita aitoja tehdään vain, että susi pysyy loitolla!

Petoaidan pitäisi torjua kaikki Relletissä nykyisin vierailevat pedot: karhun, 3 sutta, ilveslauman ja ahman. Hän muistuttaa, että sillä turvataan hänen karjansa – ei naapureiden karjaa, koiria, kissoja eikä lapsia.

- Mulle tuli äärettömän pian puoltava vastaus.

Vappu Kallio
Vesa Koskelan tilalle Rellettiin syntynyt ylämaankarjan vasikka saa kulkea kevyenä isäntänsä niskassa.

Vesa Koskelan tilalle Rellettiin syntynyt ylämaankarjan vasikka saa kulkea kevyenä isäntänsä niskassa.

Koskela kertoo jännittävänsä karjansa takia jatkuvasti. Erityisesti saa pelätä poikima-aikaan. Poikivat lehmät siirtyvät laumasta sivummalle saadakseen olla rauhassa. Ne ja niiden syntyvät vasikat ovat helppoa riistaa susille.

Koskelasta Suomessa tikittää nyt kello. Se mittaa aikaa siihen, milloin susi hyökkää ihmisen kimppuun.

- Yhteentörmäys suden kanssa on tulossa.

Hänestä se, että susia jouduttiin pari päivää sitten hätyyttelemään pois Espoosta ja Kirkkonummelta, on yksi osoitus siitä, että Suomen susikanta on kasvanut liian isoksi. Hän ei usko, että Suomessa olisi vain 250 sutta. Hänen mielestään luvun eteen voi panna ykkösen.

Sudenjälkiä pitkään tutkineena hän on havainnut, että yksistään Raahen seudulla on 4 lauman reviirit. Yksi niistä on Pyhäjoki-Piehinki -alueella, yksi Siikajoki-Tuomioja -alueella, yksi Temmeksen suunnalla ja yhden reviiri yltää Vihannin Alpuan seudulle.

Suden tulo ihmisten ilmoille osoittaa, että susi ei pelkää ihmistä. Sen luontainen kunnioitus ihmistä kohtaan on hävinnyt.

- Kun susi näkee traktorin ja ihmisen, se tarkoittaa sille ruokaa.

Vappu Kallio
Vesa Koskelan vastasyntynyt vasikka saa elää 20 vuotta, jos se säästyy pedoilta.

Vesa Koskelan vastasyntynyt vasikka saa elää 20 vuotta, jos se säästyy pedoilta.

Syyn tästä Koskela vierittää kuvaushaaskoille, joita on kymmeniä.

Koskela olisi valmis järjestämään susisafareita asvaltin päältä neuvojaan huuteleville suden ystäville.

- Olen monta kertaa haastanut, mutta kukaan ei ole ilmoittautunut.

300 000 veroeuroa petoaitoihin

Suomen valtio käyttää vuositasolla 300 000 euroa karjan ja mehiläisten suojaamiseen pedoilta. Petoaitatarvikkeita myöntää Pohjois-Karjalan riistakeskus, jonne tulee vuositasolla vajaat sata hakemusta eri puolilta Suomea.

Riistasuunnittelija Reijo Kotilainen Pohjois-Karjalan riistakeskuksesta kertoo, että etusijalla ovat lammastilat ja nuori nautakarja.

Sähköistettyä petoaitaa on Suomessa nyt jo satoja kilometrejä. Viidessä tapauksessa peto on mennyt aitaukseen. Joko se on kaivautunut alitse tai aita on ollut jännitteetön tai alueen vesistöä ei ole aidattu.

Hakemusten määrät ovat kasvaneet, koska susireviirit leviävät jo etelään. Avustuksia ei riitä kaikille.

- Maisemaeläimille ei voi myöntää rahaa. Aitauskustannukset ovat suuremmat kuin kokonaishyöty, eli meidän olisi halvempaa ostaa ne lampaat ja tehdä niistä paisteja.

- Suojelu maksaa ja siitä aiheutuu lisää töitä ja harmaita hiuksia. Aidan alusta on raivattava 2 viikon välein alussa ja 3 viikon välein myöhemmin, kertoo Kotilainen.

Petojen verotusmääriä hän pitää nykyoloissa pieninä.

- Meillä alkaa olla 300 sutta, mikä saa kysymään, onko niitä tarpeen suojella, koska ne ovat niin kovia lisääntymään. Karhu- ja ilveskanta ovat tosi runsaita. Pohjois-Karjalassa on 600 karhua ja muualla 1 200. Tuntuu huvittavalta, että niitä pitää näin pienellä alueella suojella.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: