Susitilanne on karannut käsistä

Susia on liian paljon. Ja mitä enemmän niitä on, sitä rohkeammiksi ne käyvät, Siikajokivarressa on huomattu.

Vesa Joensuu
Susitilanne on karannut käsistä

Lampaat jouduttiin ottamaan laitumelta sisätiloihin noin kuukautta aikaisemmin kuin normaalikesinä. Se on tuntunut sekä työn määrässä että rehun menekissä. Pihatarhan aidanrakosesta tohtii sentään vielä kurkistella.

Tuulikki Nousiainen

Kaukasianpaimenkoira Tomahawk tuijottaa epäluuloisena pihaan ajavaa outoa autoa. Ollaan Siikajoen Karinkannassa, Marko ja Sari Kurikan lammastilalla.

Sudet aloittivat lampaiden piirityksen kesällä. Toistaiseksi hukat eivät ole lammaspaistin makuun päässeet, mutta töitä se on teettänyt. Kesällä, kun lampaat olivat vielä rantalaitumella, niitä piti vartioida öisin.

–Äänihavaintojen perusteella laidunta kierteli enimmillään kuusi sutta, Sari Kurikka kertoo.

Tieto petojen läsnäolosta levisi nopeasti paikkakunnalla. Naapuriapu heräsi.

–Monilta maatiloilta otettiin yhteyttä ja tarjottiin apua. Tästä läheltä tuli isäntä ison kuljetuskärryn kanssa siirtämään kauempaa rantalaitumelta lampaita kotiin. Monilla tiloilla oli suuri huoli lampaista kuin myös omista nautaeläimistä, Sari Kurikka kertoo.

Kotipihan yhteydessä olevaa lampolaa vartioiva Tomahawk on joutunut tekemään monta yöllistä hälytystä. Susi ei näköjään kaihda ihmisasutusta.

–Koira saa susien läsnäolosta sellaisen raivokohtauksen, että ainakin vielä se on riittänyt karkottamaan kutsumattomat vieraat. Mutta miten käy sitten, jos sudet käyvät laumana koiran kimppuun, Marko Kurikka miettii.

Mietteliääksi vetää myös ensi vuoden laidunkausi.

–Jos susitilanteen annetaan jatkua näin pahana, niin eihän laiduntamisesta tule mitään. Riistakamerahavaintojen mukaan Siikajokivarressa liikuskelee kaksi susilaumaa. Toisessa on kuusi tai seitsemän sutta, toisessa neljä. Se on kohtuuttoman paljon näin pienelle alueelle.

Revonlahdella asuva Timo Kukkonen pitää susitilannetta kestämättömänä.

–Tässä alkaa olla jo villin lännen meininkiä. Olen innokas hirvenmetsästäjä, mutta eihän hirvenpyynnistä tule mitään, kun koiraa ei voi viedä metsälle ensinkään.

Kukkosen lihakarjaan eivät hukat ole päässeet kajoamaan.

–Pääluku on pysynyt samana kun olen aamuisin laskenut, tilallinen toteaa.

Naapurin lypsykarjatilan liepeillä sudet ovat vierailleet useita kertoja. Isäntä Eero Harjapää on asentanut kuusi valvontakameraa navettansa ympärille.

–Kahtakin sutta näkyy kuvassa yhtä aikaa. Mutta vaikea niitten perusteella on lähteä määrittelemään susien kokonaislukua.

Eero Harjapää on sitä mieltä, että susi kuuluu luontoon. Liika on kuitenkin liikaa.

–Ei yhdellä alueella kuuluisi olla näin paljon susia. Luonnon tasapaino ei ole kohdallaan ja siihen on ihmisellä oma osuutensa.

Relletissä asuva lihakarjan kasvattaja Vesa Koskela on rakentanut ylämaankarjansa suojaksi sähköistetyn 2,5 metrin korkuisen susiaidan, jolla on pituutta lähes 5 kilometriä.

Valtio osallistui kustannuksiin 70 prosentilla.

–Perustelin hakemustani sillä, että sudet perustavat alueelle reviiriä ja yksi hieho on jo syöty. Mutta ei se siltikään mikään läpihuutojuttu ollut. Ei voi kuin ihmetellä nykyistä petopolitiikkaa.

Oulun riistakeskuksen riistanhoidonneuvoja Harri Hepo-oja ei pysty ottamaan kantaa susien tämänhetkiseen lukumäärään. Ilmoituksia susista on tehty paljon, hän myöntää.

–Kunhan saataisiin lumet, oltaisiin paljon viisaampia.

Tuoreessa muistissa on kahden hirvikoiran kohtalot Siikajoelta ja Nivalasta. Onko susista tullut viime aikoina rohkeampia?

–Tuohonkin on mahdotonta vastata, koska jokainen tapaus on erilainen. Mutta jos sudet tulevat pihoille saakka, alkaa tilanne olla pahasti pielessä.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    järjetöntä touhua !! miksi pitää ylläpitää tolkutonta haittaeläinpopulaatiota jotka aiheuttavat peruuttamatonta haittaa ja vahinkoa , noista sekalikkorakeista kuuluisi maksaa tapporahaa tulisi kannattavaksi yhteiskunnalle ja samalla vähenisi haittaa ja vahinkoa pelkästään tekevien haittaelikoiden määrä !

  • Sjhon

    Susia on enempi kuin ennen, niitä on vain laskettu vähempi. Kaikki vahinkoa aiheuttavat sudet/laumat pitää hävittää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: