Tänne tulevat Pyhäjoen kalleimmat unelmatontit

Matinsaaresta tulee paikka, missä ihmiset voivat asua saaressa luonnon rauhassa keskellä kirkonkylää.

Vesa Ojanperä
Tänne tulevat Pyhäjoen kalleimmat unelmatontit

Matinsaari on täysin luonnontilassa. Saaressa on yksi kesämökki. Tässä siintää saaren pohjoispuoleista rantaa.

Vappu Kallio

Pyhäjoella jokivarressa täysin neitseellisessä luonnontilassa oleva suuri, lähes asumaton Matinsaari otetaan asuinkäyttöön.

Runkokaavoituksen ohjausryhmä käynnisti osayleiskaavoituksen kesäkuun alussa, ja viime päivinä kunnan nokkamiehet ovat rämpineet luonnontilaista saarta saadakseen kuvaa siitä, millainen saari kunnalle on hankittu. Pyhäjoen kunta osti saaren Pyhäjoen jakokunnalta 480000 eurolla tämän vuoden huhtikuussa.

Kaavoitus aloitetaan 133,3 hehtaarin kokoisella alueella, josta saaren osuus on 37 hehtaaria. Suuri osa osayleiskaavasta sijaitsee saaren pohjoispuolella.

Matinsaari sijaitsee Pyhäjoen keskustassa, joen pohjoishaarassa, missä sitä kiertää pieni joenuoma pohjoispuolelta ja leveä joki eteläpuolelta.

Yhdessä kunnanjohtaja Matti Sorosen, kaavakonsultti Pentti Kelan, ympäristösihteeri Vesa Ojanperän ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan Risto Kittilän (kesk) kanssa saareen tutustunut kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala (kesk) pitää saarta suurena mahdollisuutena.

Hänen mukaansa saaresta puuttuu vain yksi elementti, jotta siinä toteutuisi täydellinen suomalainen unelma. Se on saari ja vesistön rannassa, mutta se ei sijaitse kaupungissa, vaan kirkonkylällä hyvin lähellä palveluja.

Tutustumiskäynnillä on tarkoitus varmistaa, että muutostöissä ollaan varovaisia eikä mennä rikkomaan mitään olennaista.

–Se on kallis paikka ja hieno paikka. Se on pyhäjokisten arvostama paikka. Sinne on tarkoitus tehdä luksuskaava, jossa ympäristö otetaan huomioon, Pahkala arvioi.

Esimerkiksi saaren keskellä olevaa kallioinen katajikko voi säästyä rakentamiselta.

Saaressa on yksi ainoa lomamökki.

–Sinne ei kaavoiteta loma-asutusta, vaan alue asemakaavoitetaan, ja siitä tulee loma- ja vakituisen asutusalueen yhdistelmä, Pahkala näkee.

Pyhäjoen valtuuston puheenjohtaja Risto Kittilä on poikasena käynyt Matissa lammaspaimenessa. Hän uskoo, että Mattiin tulee Pyhäjoen kalleimpia tontteja. Kunnallistekniikan ja sillan rakentaminen ja kaavoitus maksavat, ja kunnan pitää saada kulut pois.

Lammaslaitumena olleen saaren ostamista lähes puolella miljoonalla eurolla oudoksuttiin Pyhäjoella, missä maan hinta on maltillinen.

Pyhäjoen Aatosvainion tontin hinnat ovat liikkuneet 4000–5000 eurossa, tai 5–7 euron neliöhinnoissa.

–Mutta Pyhäjoella ei ehkä noin houkuttelevaa paikkaa ole toista, Kittilä arvelee.

Tontin hintaan vaikuttaa sekin, paljonko rakennuskelpoista maata alueelta löytyy.

Matin käyttöönotosta on haaveiltu ennenkin. Sinne on suunniteltu golf-kenttää. Matti Pahkala on iloinen siitä, ettei se suunnitelma toteutunut. Alueen luonto olisi kärsinyt suuresti.

Kittilän mukaan Mattiin on suunniteltu myös veneilykeskusta. Ely-keskus totesi tuolloin, että alueella on todella runsaan merenrantaluonnon. Tämä saa Kittilän aavistamaan, että Matin kaavaan tulee runsaasti luo-merkintöjä osoittamaan rauhaan jätettäviä paikkoja. Hän uskoo, että ne lisäävät asuinalueen vetovoimaa.

Matissa saattaa Kittilän mukaan toteutua sekin unelma, että oman asunnon saunan ikkunasta näkee meren.

Matinsaari on saanut olla muutoin luonnontilassa, mutta Pyhäjoen kunnostuksissa sen rantaan on läjitetty ruoppausmassoja. Niillä kasvaa jo pientä lehtipuumetsää.

Saaressa on luontopolku, joka on rehevöitynyt.

–Pitäisi viedä sinne melkein vesuri, että kaikki saisivat ottaa osaa raivaukseen, Kittilä pohtii.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: