Tietohallintopäällikkö-gate jatkuu

Raahen kaupungin tietohallintopäällikön valintaan palataan oikaisuvaatimuksella.

Vesa Joensuu
Tietohallintopäällikkö-gate jatkuu

Raahen kaupungin tietohallintopäällikön valintaprosessi jatkuu. Ehdotuksessa parhaimpana pidetyn Jouko Selkälän oikaisuvaatimusta käsitellään seuraavassa hallintolautakunnassa.

Kristiina Tuikkala

–Jos Selkälä olisi sukupuoleltaan nainen ja olisi saanut lautakunnalta vastaavanlaisen kohtelun, jokainen ymmärtäisi, että kysymyksessä on tuomittava syrjintä, tykittää oikaisuvaatimuksen Raahen kaupungin tietohallintopäällikön virkavalinnasta laatinut Jarmo Uutela.

Raahen kaupungin hallintolautakunta joutuu ottamaan toistamiseen kantaa raahelaisia keskusteluttaneeseen ja harmittaneeseenkin tietohallintopäällikön virkavalintaan, jossa tiukalla 5-4 äänestyksellä valituksi tuli Kari Väyrynen Oulusta. Hopealle jäi soveltuvuustestien, koulutuksen ja kokemuksen perusteella esityksessä parhaimmaksi vaihtoehdoksi rankattu raahelainen Jouko Selkälä.

Oikaisuvaatimuksen Selkälän asiamiehenä laatinut Jarmo Uutela toteaa, että virkavalinnasta valitetaan tarvittaessa aina hallinto- tai korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Syrjintää epäillään

Näkemyksen mukaan on syntynyt syrjimisepäily ja Raahen kaupungilla on velvollisuus näyttää toteen, ettei sellaista ole tapahtunut. Hallintolautakunnan katsotaan rikkoneen yhdenvertaisuuslain 3 luvun ja 8 §:n säännöstä, joka kieltää syrjinnän muun muassa poliittisen toiminnan perusteella. Oikaisuvaatimuksessa ei löydetty muuta syytä sivuuttaa valinnassa koulutukseltaan ansioitunein ja vahvan työkokemuksen omaava Selkälä kuin hänen poliittinen toimintansa.

Perusteluissa viitataan Selkälän laaja-alaiseen koulutukseen ja tohtoritasoiseen tutkintoon sekä pitkäaikaiseen kokemukseen yrityselämässä ja koulutuksessa.

–Tietohallinnosta väitellyt, nimenomaan tietohallintojohtamisesta, koulutuksellisesti ei yliopistossa voi enempää saavuttaa.

Valitulla Väyrysellä on kokousmateriaalin mukaan luonnontieteiden kandidaatin ja insinöörin tutkinto, filosofian maisterin tutkinto on tekeillä.

Uutela mainitsee Selkälän vajaan 30 vuoden työelämäkokemuksen kehitys- ja johtotehtävissä Rautaruukilla, asiantuntijaorganisaation johtotehtävät Nokiassa sekä toiminnan Oulun yliopiston tutkimusjohtajana ja projektipäällikkönä.

–Kokemuksellisestikaan ei voisi vaatia enempää.

Vesa Joensuu
Oikaisuvaatimuksen laatinut Jarmo Uutela on päätellyt valinnasta käydystä keskustelusta, että hallintolautakunnan päätös loukkaa monen kaupunkilaisen oikeustajua.

Oikaisuvaatimuksen laatinut Jarmo Uutela on päätellyt valinnasta käydystä keskustelusta, että hallintolautakunnan päätös loukkaa monen kaupunkilaisen oikeustajua.

Soveltuvuustestisuosituksen, koulutuksen ja työkokemuksen kokonaisarvioinnin jälkeen Uutelan mielestä ei jäljelle jää juuri muuta perustetta virkaan valitsemattomuudelle kuin se, että Selkälän poliittinen toiminta kokoomuksessa ei kaikkia ole miellyttänyt.

Uutela ihmettelee myös, ettei kaupunginhallitus käyttänyt otto-oikeuttaan, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus syrjintäepäilyn perusteella. Se, että viitattiin vain muotoseikkojen oikeellisuuteen, ei tyydytä.

Myös raahelaisuuteen oikaisuvaatimuksessa otetaan kantaa. Verotuskunnan huomioonottaminen kokonaisuuden osana ei Uutelan mukaan olisi loukannut perustuslaillisia oikeuksia, koska Selkälä täytti parhaiten valintakriteerit.

Oikaisuvaatimuksessa viitataan myös valintaprosessiin, jossa enemmistö hallintolautakunnan jäsenistä ei ollut mukana haastatteluissa eikä soveltuvuustestien analysointitilaisuudessa.

–Tästä huolimatta esitys Väyrysen valinnasta sai lautakunnan enemmistön taakseen. Tämä prosessi ei ole merkki terveestä hallintomenettelystä, paheksutaan oikaisuvaatimuksessa.

Jarmo Uutela muistuttaa myös valinnan aiheuttamista taloudellisista riskeistä, mitkä mahdollisesti lankeavat kaupungin joutuessa maksamaan kahta palkkaa ja vahingonkorvauksia.

–Päätös loukkaa ankarasti kaupunkilaisten oikeustajua, päättää Uutela oikaisuvaatimuksen.

Ei poliittista ulottuvuutta

Hallintolautakunnassa Kari Väyrysen valintaa esittänyt Matti Roukala kieltää poliittisen ulottuvuuden; Selkälän kokoomustausta ei Vasemmistoliiton miestä vaivannut.

Haastatteluryhmässä Väyrystä haastatellut Roukala kertoo vakuuttuneensa hänen kokemuksestaan puolustusvoimien palveluksessa ja monipuolisesta koulutuksesta. Hänen näkemyksensä oli, että Väyrynen oli paras.

Roukala väittää, että Väyrysen koulutuksesta on annettu väärää tietoa, mutta ainakin julkisissa kokousmateriaaleissa koulutus on ilmoitettu oikein. Roukala koki myös, että Selkälän palkkatoive jäi auki.


Kommentit (9)

  • maisteri

    Oululaisena yliopiston tietohallinnossa töissä olleena en voi muuta kuin paheksua sitä, että niin selvästi pätevämpi Selkälä jätettiin valitsematta. Toivottavasti valitukset menevät läpi ja oikeus voittaa.

  • Miksi ei

    Nimimerkin (20.5.2017) viestissä yritetään selitellä varsin omituisilla perusteluilla, miksi parasta hakijaa ei valittu. Nimimerkin mielestä hallintolautakunnan ei ollut tarpeen valita parasta hakijaa, koska muutkaan ei aina niin tee. Nimimerkin mielestä poliittisesti aktiiveja hakijoita ei kannata ottaa edes haastateltaviksi, koska siitä voi seurata hankaluuksia, mikäli ko. henkilöä ei valita.

    Tässä asiassa joku/jotkut yrittävät tarkoituksellisesti siirtää keskustelun soveltuvuustestin luottamuksellisuuteen. Keskustelu soveltuvuustestistä on tässä kuitenkin toisarvoista. Tärkeämpää ja ensisijaista on keskustella siitä, miksi parhaaksi todettua hakijaa ei valittu, vastoin haastatteluryhmän esitystä ja päätösesityksen vastaisesti. Roukalan lisäksi olisi hyvä saada julki lautakunnan muidenkin jäsenten perusteluita tekemälleen valinnalle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: