Tiistaina liputetaan Kivelle ja kirjallisuudelle

Arkisto
Tiistaina liputetaan Kivelle ja kirjallisuudelle

Aleksis Kiven päivää on vietetty 1950-luvulta lähtien.

Tiistai 10. lokakuuta on Aleksis Kiven ja samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä. Päivä on myös vakiintunut liputuspäivä.

Aleksis Kivi oli Suomessa 1800-luvulla vaikuttanut kirjailija, jota on kutsuttu myös suomalaisen kirjallisuuden isäksi. Kiven tunnetuin teos on kansallisromaanin asemaan noussut Seitsemän veljestä, minkä lisäksi hän kirjoitti etenkin näytelmiä ja runoja.

Seitsemän veljestä julkaistiin 1870 ja se sai aikanaan ristiriitaiset arvostelut. Kiven näytelmistä muun muassa Nummisuutarit on edelleen suosittu näytelmä. Se julkaistiin 1864 ja näytelmä sai valtionpalkinnon seuraavana vuonna.

1800-luvulla suomenkielisellä kirjallisuudella oli vain vähän lukijoita, sillä ruotsi oli hallinnon ja virkamiesten kieli. Myös koulutus oli ruotsin kielellä. Kivi olikin ensimmäinen kirjailija, joka osoitti työllään, että suomen kielellä voi kirjoittaa runoja ja näytelmiä, jopa romaanin.

Elinaikanaan Kivi jäi kuitenkin melko tuntemattomaksi eikä hänen teoksiaan juuri myyty. Kivi saavutti kansalliskirjailijan aseman kuolemansa jälkeen 1900-luvun alussa. Tänä päivänä häntä pidetään Mikael Agricolan ja Elias Lönnrotin rinnalla suomenkielisen kansalliskirjallisuuden luojana. Kivi uudisti suomalaisen proosan, draaman ja lyriikan teoksillaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: