Raili Viirret

Pyhäjoen into hyväksyä alueelleen tulevat tuulivoimalat alkaa hiipua. Keskiviikon valtuustossa keskustan valtuutettu Olli Mattila esitti, että Polusjärven tuulivoimapuiston kaava jätettäisiin pöydälle odottamaan mitä uudet tutkimukset tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista kertovat.

Mattilan esitystä kannatti Tiina Tiirola ja äänestyksessä hän sai taakseen kaksi muutakin valtuutettua, keskustan Tarja Keskitalon ja vasemmistoliiton Eija Flinkin. Lopulta kuitenkin Polusjärven kaava hyväksyttiin yksimielisesti.

Mattila huomautti, että jos kaikki tuulivoimapuistot rakennetaan, joita on kaavoitettu, on Pyhäjoen horisontti täynnä tuulivoimaloita. Mattilan mukaan myös tuulivoimaloiden yleinen vastustus on kasvanut.

Mattila arveli, että terveysvaikutuksista saataisiin uutta tietoa jo kesän alussa ja vaati, että tuulivoimapuistohankkeissa tultaisiin jo järkiin.

–Nyt tälle pitäisi panna stoppi, vaikka onkin jo vähän liian myöhäistä, hän totesi.

Muissa puheenvuoroissa myönneltiin, että puistoja on paljon. Mäkikankaalla ja Ristivuorella myllyt ovat jo pystyssä. Silovuoren puiston vihkiäiset ovat lauantaina. Lisäksi keskeneräisiä hankkeita ovat Paltusmäen, Puskakorvenkallion, Karhunnevankankaan, Oltavan ja Parhalahden puistot.

Matti Pahkalan (kesk) mukaan Polusjärven puiston myllyjen kaavoittamisessa on tehty tarkkaa työtä ja niitä on siirrelty jopa metreillä, että Pyhäjoen periaate kahden kilometrin etäisyydestä vakituiseen asutukseen täyttyy.

Raino Peltoniemi (kok) ilmoitti suhtautuvansa tuulivoimapuistoihin kriittisesti.

Hänen mukaansa myöskään peruste, että puistoilla saadaan kunnolliset metsäautotiet, ei ole pätevä.

–Pyhäjoella on entisestäänkin sellaiset metsäautotiet, että ne puunkorjuuseen riittävät.

Tiina Tiirola huomautti, että Polusjärven tuulivoimapuiston maanomistajista valtaosa on ulkopaikkakuntalaisia.

Kunnanjohtaja Matti Soronen muistutti tuulivoimaloista saatavista kiinteistöveroista, joka on tällä hetkellä 300 000 euroa.

Tarja Kesitalon mukaan yleinen kiinteistövero, jolla tuulivoimalat maksavat, on Pyhäjoella pidetty korkeana, ja se vaikuttaa myös muun muassa maataloustuotannon rakennusten verotukseen.

Jaakko Jukkola (sit) kuulutti periaatteellisuuden perään, että kaikkia tuulivoimarakentajia on kohdeltava tasapuolisesti, eikä kesken kaiken voida panna lisäehtoja.

Parhalahden läntinen puisto on jäänyt pöydälle, koska kolmen maanomistajan sopimukset alueelta puuttuvat. Tästä Sorosen mukaan on pidetty Pyhäjoella kiinni.

Heikki Salminen (kesk) totesi, etteivät tuulivoimalat häiritse hänen silmäänsä. Muutama mylly voidaan hänen mielestään vielä sallia alueelle, jossa ei asu ihmisiä vakituisesti.

Anna-Liisa Tuuttila (kesk) muistutti, että Tanskassa ja Saksassa myllyjä on ollut jo paljon kauemmin, eikä sieltä kuulu valituksia terveysvaikutuksista.

Valtuuston lopulta yksimielisesti hyväksymän Polusjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava mahdollistaa 12 tuulivoimalan pystyttämisen Liminkakylän kaakkoispuolelle. Hankkeen taustalla ovat Abo Wind Oy ja Greenpower Finland Oy.

Tuulivoimaloiden yksikköteho on 3 - 5 megawattia. Kokonaiskorkeus on enimmillään 235 metriä. Tuulivoimaloita varten rakennetaan uusia teitä ja parannetaan vanhoja, molempia vajaat viisi kilometriä.

Omissa muistutuksissaan Polusjärven hanketta vastustivat vapaa-ajan asukkaat Kaarina ja Kalle Häkkilä sekä Satu ja Markus Aho.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: