Eevi Heikkinen

Leila Riihijärven luotsaama Elämän koulu -toimintamalli sai vuoden vaihteessa uuden nimen, Nuorten työttömien aktivointi. Nimen lisäksi muutakin on muuttunut kolmessa vuodessa.

Riihijärvi on työnsä ohella opiskellut työhönvalmentajaksi, joka on vaikuttanut malliinkin. Kokonaisvaltaisuus on hänen mukaansa kuvaava sana.

–Ei ole enää kertaluontoisia käyntejä, vaan katsomme jatkumoita, mikä on tärkeää, Riihijärvi toteaa.

Toiminta on koko ajan laajentunut, kokeilupaikkoja on tietämyksen lisäännyttyä tullut lisää. Näkyvyyttä on saatu muun muassa peruskoulun päättäville, lukiosta kirjoittaneille ja ammattiin valmistuville pidetyillä infotilaisuuksilla.

Elämän koulu -malliin aloite tuli TE-toimiston asiantuntija Marko Salmelalta. Toivottiin, että olisi koordinaattori työkokeilupaikkojen etsimiseen.

Tätä nykyä kokeilupaikat ja työpajat löytyvät keskitetysti samoilta verkkosivustoilta ja niissä osaa auttaa yksi ja sama ihminen. Riihijärven pakeille voi hakeutua monta väylää pitkin, soittamalla, sähköpostilla tai kuntarekryn kautta.

–Sitten on alkuhaastattelu, mietitään paikkaa työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Seuraavaksi lähestytään työnantajaa ja mennään työhaastatteluun, Riihijärvi selventää.

Kuntouttavassa työtoiminnassa voi lähteä töihin matalammalta kynnykseltä ja ottaa tuntumaa työelämään pienemmillä työtunneilla. Työpajoihin voi puolestaan mennä molempina, kuntouttavaan työtoimintaan osallistujana tai työkokeilijan statuksella.

Syrjäytymisen ehkäisy on yksi mallin tärkeimmistä tehtävistä. Tavoitteena on myös saada pitkäaikaistyöttömiä aktivoitua.

–Vertaistuki ja sosiaalinen kanssakäyminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Pajoissa on varsinkin hyvä henki, niissä on erilaisia ihmisiä mukana ja toinen auttaa toista, Riihijärvi vinkkaa.

Pajat vetävätkin hyvin väkeä. Luontopajaa ja vihernikkaripaja olivat odotettu lisä pajatarjontaan ja ohjaajien löytyessä ne lähtivät vauhdikkaasti liikkeelle. Lisää on tulossa, markkinointipajaa ja verstaspajaa, kunhan kiinnostuneita löytyy.

Pajojen toiminta näkyy yllättävän monessa paikassa, kuten kaupungin istutuksissa ja esitteissä. Mielekkyyttä lisää, kun työtä tehdään oikeaan tarkoitukseen.

Toiminnan tulevaisuutta leimaa Riihijärven toiveissa vakiinnuttaminen, sillä se on vielä toistaiseksi kokeiluluontoista. Hänen mukaansa vakiintuneelle mallille työllisyyden hoitoon on tilausta. Muitakin kehityskohteita on.

–Toivottavaa olisi, että kokeilupaikkoja tarjottaisiin enemmän. Ei pelättäisi, ettei ole aikaa ohjaamiseen. Rohkeutta tarjota mahdollisuuksia, sillä kokeilijoissa on potentiaalia, hän painottaa.

Keittiöpuoli, siivouspuoli ja päivähoito ovat pajojen lisäksi suurimpia paikkojen tarjoajia. Paikkoja toimistotöihin kaivataan lisää, sillä ne ovat kasvattaneet suosiotaan. Työ- tai opiskelupaikan löytyminen palkitsee ja se, kun nuori saa rohkeutta.

–Kokeilupaikassa ei valmiiksi tarvitse osata mitään, pitää olla vain työelämän perusasiat hallussa, Riihijärvi kannustaa.

Aina ei löydy unelmien työpaikkaa tai koulutusta, joskus tulee hänen mukaansa tyhjäkäyntiä, joka ei ole vaarallista. Siihen auttaa miettimisaika.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jaa et nöyryyttävälle työ ja orja toiminnalle on keksitty uus hieno nimi.Porukkaa vaan yrityksiin duuniin ja siitä maksetaan 9e/päivä. Julukaskaapa tilasto et paljonko näin palakattuja työskentelee Raahen yrityksissä? Orjafirmat face ryhmä keskittyy just tämmöseen ja sinne päätyy joka firma joka ottaa jonku “harjotteleen”tai tutustuun “työhön”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: