Raili Viirret

Raahen Vesi Oy vetää Antinkankaalla uusia hulevesiviemäreitä. Ison työmaan vuoksi Antinkankaantie on jouduttu katkaisemaan päiväsaikoina.

Raahen Veden toimitusjohtaja Esa Seppänen kertoo, että mahdollisimman suuri osa töistä pyritään tekemään sulan maan aikana, mutta kaikkia urakoita ei silloin ehditä.

Hulevesiviemäröinnin yhteydessä katkesi alkuviikosta valokaapeli. Seppänen harmittelee, että näyttö kaapelin paikasta ei pitänyt paikkaansa.

Kaapeleiden varominen teettää hänen mukaansa vesi- ja viemäritöissä kovasti vaivaa ja työtä.

Seppänen huomauttaa, että Raahen alueellakin on kaapeleita maan olla jopa 4–5 toimijalla. Varsinkin keskustan alueella kaapeleita menee maan alla ristiin rastiin.

Kartat eivät pidä aina paikkaansa, eivätkä näytöt ja merkitseminen maalilla hangellekaan mene aina valitettavasti putkeen.

Joskus myös varotaan kaapeleita, jotka eivät ole edes käytössä.

Tästä huolimatta kaapelirikkoja tulee vuosittain vain pari kolme.

Raahen Vesi Oy
Kuva on Raahen Veden arkistosta keskustan alueelta. Kaapeleita menee maan alla ristiin rastiin. Vesi- ja viemäriputket ovat kaikkein alimpana.

Kuva on Raahen Veden arkistosta keskustan alueelta. Kaapeleita menee maan alla ristiin rastiin. Vesi- ja viemäriputket ovat kaikkein alimpana.

Seppänen huomauttaa, että vesilinjojen ja viemäreiden kaivauksista on mentävä kaikkien muiden linjojen ja kaapeleiden alle, sillä ne vedetään juuri syvimmälle 2,5 metrin syvyyteen. Kaapeleiden varominen on vielä vaikeampaa talven aikana, jos kaapeli on routakerroksessa.

–Kaapelit pitäisi vetää 70 senttimetrin syvyyteen, mutta joskus niitä löytyy jopa 10 senttimetriä maanpinnasta, Seppänen huomauttaa.

Jos virhe ja kaapelivaurio on tehty vesiyhtiön urakassa, kustannukset korjaamisesta tulevat myös sille, jos virheen on tehnyt näyttäjä, vesiyhtiö ei korvaajaksi joudu. Tässä tapauksessa virhe oli kaapelin merkitsemisessä.

Seppänen sanoo, että tietoyhteysskatkot, samoin kuin viemäri- ja muuta katkokset ovat tietysti kuluttajille ikäviä, mutta toisinaan ne ovat välttämättömiä, ja vahinkojakin sattuu.

Hänen mukaansa palaute on joskus turhankin ankaraa. Kun tulee ensimmäinen vesikatko kymmeneen vuoteen.

Kaapelitiedusteluja tekevät useat eri yritykset.

Telia käyttää Geomatikk Finland Oy:tä; Raahen Energia näyttää itse omat kaapelinsa ja Eltel näyttää kaupungin kaapelit..

Kaapelitiedustelupalvelun käyttö ja kaapelinnäyttö työmaalla ovat kaivajalle tietoyhteiskuntakaaren perusteella maksuttomia palveluita. Lain tarkoitus on suojella yhteiskunnallisesti tärkeätä infrastruktuuria,


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: