Raahen Seutu

Poliisin mukaan valepoliisi-ilmiö on edennyt siihen pisteeseen, että voidaan puhua todella vakavasta ongelmasta. Poliisin tiedottamisesta huolimatta huijausyritysten tahti on ollut kiihtyvä ja asiasta on kirjattu rajusti lisää uusia rikosilmoituksia.

Poliiseina esiintyvät ja pääasiassa iäkkäille soittelevat huijarit yrittävät urkkia puhelimitse pankkitunnuksia.

–Huijaamisen härskiydellä ei näytä olevan mitään rajoja. Pitkäkyntiset ovat iskeneet hyväuskoisten iäkkäiden ihmisten pankkitileille. Vaaravyöhykkeellä ovat niin mummojen kuin pappojenkin säästöt, poliisista todetaan.

Yleensä huijaukset jäävät yritykseksi, mutta pahimmillaan on onnistuttu huijaamaan satojatuhansia euroja. Kyseessä on niin vakava rikos, että yrityskin on rangaistava. Valepoliisihuijauksia tutkitaan rikosnimikkeillä virkavallan anastus ja petos tai petoksen yritys.

Poliisi vetoaa kaikkiin iäkkäiden ihmisten läheisiin ja muihin heidän kanssaan toimiviin. Iäkkäiden kanssa kannattaa ottaa asia puheeksi ja muistuttaa, että poliisi tai pankki ei koskaan pyydä pankkitunnuksia tai muitakaan pankkitietoja puhelimitse. Niitä ei tule koskaan luovuttaa, vaikka joku niitä kysyisikin. Myöskään sähköpostitse tunnuksia ei saa luovuttaa.

–Tälle vastenmieliselle ilmiölle on tehtävä loppu. Huijarit voivat tekeytyä vaikka minkä lajin viranomaiseksi ja keksiä vaikka mitä verukkeita. Näitä ei saa uskoa.

Rikoksentorjuntaneuvosto on tehnyt turvaohjeet senioreille. Niihin kannattaa tutustua yhdessä. Ohjeet löytyvät täältä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: