Välityö- markkinat väli- tilaan

Palkkatuen muutokset ajavat Jytyn kaltaisia välityömarkkinoiden toimijoita hankalaan rakoon.

Vesa Joensuu
Välityö- markkinat väli- tilaan

Raahen Kansalaistalo Jyty ry:n toiminnanjohtaja Päivi Kettukangas arvioi, että juhlapuheet kolmannen sektorin tekemästa arvokkaasta työstä ja käytännön toimet eivät aina käy yksiin.

Kristiina Tuikkala

Pitkäaikaistyöttömien ja heikosti työllistyvien työmarkkinoilla operoivassa Jytyssä on seurattu valtion myöntämien työllisyysmäärärahojen muutoksia huolestuneena.

Kun yhtälöön lisätään tulevaisuudessa häämöttävä sote- ja maakuntauudistus, syvenevät Raahen Kansalaistalo Jyty ry:n toiminnanjohtaja Päivi Kettukankaan otsarypyt yhdistyksen tulevaisuuden roolista.

Kuluvalle vuodelle valtion talousarvio osoitti palkkatukeen lisäeuroja, mutta järjestöt ja säätiöt eivät niistä pääse riemuitsemaan. Määrärahat on alueellistettu ja kiintiöity yrityksille ja yhdistyksille, mikä merkitsi Jytyn-kaltaisten toimijoiden jäämistä aiempaa vähemmälle. Välityömarkkinoilla koetaan, että mahdollisuudet työllistää palkkatuella ovat romahtaneet.

Kun vielä kymmenen vuotta sitten koko maassa järjestöt kykenivät työllistämään palkkatuella 14 000 henkilötyövuoden verran, niin kuluvalle vuodelle sataprosenttista palkkatukea on enintään 3 000 henkilötyövuodelle.

Päivi Kettukangas kokee, että Jytyssä eletään kuin veitsen terällä taiteiltaessa määrärahojen kanssa. On jatkuva epävarmuus, kuinka pitkään määräaikaisina toimivien palkkatukisten työsuhteita voidaan kulloinkin jatkaa. Lisäpaikoista ei edes haaveilla. Huomio on myös, että osatyökykyisten työjaksot ovat lyhentyneet.

Tällä hetkellä Jytyn kuntouttavassa työtoiminnassa on 16 henkilöä ja palkkatuella kymmenen, minkä lisäksi yhdistys maksaa kolmen työntekijän palkan itse.

Päivi Kettukangas muistuttaa, että kyse on toiminnasta, joka hyödyttää paitsi palkkatuella työskenteleviä, myös asiakkaita. Esimerkiksi tarjottu kaupankäynti- ja siivousapu mahdollistaa monen ikäihmisen asumisen pidempään kotona. Kotipalveluita perittävät maksut eivät voi olla kovin korkeita, jotta pienituloisetkin voisivat niitä käyttää.

Kettukangas ei kiittele valtiovallan linjausta, jolla vahvistettiin yritysten palkkatukipottia. Hän näkee, että heikommassa asemassa olevat hävisivät. Menettäjiä ovat myös kunnat, joiden työttömyyssakot pitkäaikaistyöttömistä kasvavat.

Toiminnanjohtaja muistuttaa myös, että yritykset haluavat työmarkkinoille jo valmista työvoimaa. Sen sijaan järjestöillä on aikaa valmentaa ja prepata työllisiään työelämän vaatimuksiin.

- Sataprosenttisen tuen kiintiö on täysi, mutta normaaliin 50-prosenttiseen palkkatukeen on vielä mahdollisuuksia, vahvistaa asiantuntija Marko Salmela Raahen TE-toimistosta.

Tuki kiintiöitiin alueellisesti eikä Pohjois-Pohjanmaalla sitä ole enää käytettävissä.

Päivi Kettukangas puhuu myös erikoisesta ristiriidasta, kun osaan jo olemassa olevista Jytyn kuntouttavan työtoiminnan paikoista ei TE-keskuksista ole ohjattu tekijöitä. He ovat heitä, joita yhdistys pyrkii työllistämään myöhemmin palkkatuen avulla.

Salmela tunnistaa ongelman. Hän muistuttaa takavuosien siivousringeistä, joihin ei lopulta löytynyt enää työvoimaa. Samantapaisesta ilmiöstä on kyse normaaleilla työmarkkinoilla, kun tarve ja tarjonta eivät kohtaa esimerkiksi riittävän ammattitaidon vuoksi.

- Ei tämä meidän ilkeyttä ole, ettei tarjota henkilöitä.

Raahen Kansalaistaloyhdistys Jyty ry:n toiminta-ajatuksena on lisätä hyvinvointia luomalla työmahdollisuuksia ja työpaikkoja alueen pitkäaikaistyöttömille ja kuntoutujille.

Yhdistys työllistää toimintaansa TE-toimiston avulla pitkäaikaistyöttömiä sekä työharjoittelijoita ja kuntoutujia.

Eriasteisesti palveluja ikäihmisille, kuntoutujille, lapsiperheille ja työttömille.

Palveluina: kotiapua, pihatyö- ja asiointiapua, virkistyspalveluina hiustenleikkaukset, ennaltaehkäisevä jalkahoito ja hieronta.

Kaikille asiakkaille korjausompelupalvelua ja käsityömyymälän tuotteita.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ei tarvitse olla huolissaan. Sipilä ja kumppanit nostaa Suomen sellaseen nousukiitoon että ei oo ennen nähty ja koko maassa valitsee täys työllisyys. Tullaan kotua repimään töihin ja maahan muuttoa pitää lisätä et saadaan lisää huippuosaajia aavikoilta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: