Vanadiinitehtaan suunnitteluunlähes 10 miljoonan rahoituspaketti

Vesa Joensuu
Vanadiinitehtaan suunnitteluunlähes 10 miljoonan rahoituspaketti

Raahen sataman alueelle rakennettava vanadiinitehdas hyödyntää raaka-aineenaan kierrätettäviä teräskuonia.

Tuulikki Nousiainen

Raahen vanadiinitehtaan suunnittelu valmistuu 9,7 milj. euron rahoituspaketin myötä

Mustavaaran Kaivos Oy on saanut päätökseen rahoitusjärjestelyn, jonka turvin yhtiö viimeistelee Raahen vanadiinitehtaan kannattavuusselvityksen seuraavien yhdeksän kuukauden aikana. Rahoitusjärjestelyyn osallistuivat Osuuskunta PPO, Suomen Teollisuussijoitus Oy Tesi sekä kaivosyhtiön nykyiset pääomistajat Tamares Mining Holding B.V., Akkerman Exploration B.V. ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Mustavaaran Kaivos Oy on solminut pitkäaikaisen hankintasopimuksen, jonka mukaan SSAB toimittaa vanadiinitehtaan tarvitseman raaka-aineen terästehtailtaan Suomesta ja Ruotsista.

Kaivosyhtiö on valinnut investointirahoituksen pääjärjestäjäksi ranskalaisen BNP Paribas -pankin, jolla on vahva kokemus vastaavien lainapainotteisten rahoituspakettien järjestämisestä.

–Nyt varmistunut 9,7 miljoonan euron rahoitus on merkittävä saavutus yhtiöllemme ja haluan kiittää työntekijöitämme ja omistajiamme sekä erityisesti Osuuskunta PPO:n ja Tesin panosta rahoitusjärjestelyssä. Etenemme nyt päättäväisesti kohti vanadiinitehtaan rakentamista, joka toteutuessaan tuo merkittäviä hyötyjä kaikille sidosryhmille ja Raahen seutukunnalle, toteaa kaivosyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan H. Akkerman.

–Näemme MKOy:n tärkeänä kotimaisena kiertotaloushankkeena. Entistä kestävämpien ja kevyempien terästuotteiden kysynnän kasvu tulee lisäämään vanadiinin kulutusta globaalisti. Erityisesti kehittyvien markkinoiden kulutuksen kasvu ja esimerkiksi rakenneteräksen lujuusvaatimusten tiukentuminen tulee vaikuttamaan positiivisesti vanadiinimarkkinaan, kommentoi johtaja Kimmo Viertola Tesistä.

–Mustavaaran vanadiinitehtaalla tulee olemaan pitkäaikainen positiivinen vaikutus Raahen seudun talouselämään ja työllisyyteen. Yhtiö on työskennellyt päättäväisesti edetessään kohti tuotantovaihetta hyvässä yhteistyössä SSAB:n ja muiden alueen sidosryhmien kanssa. Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme olla mukana tässä projektissa, toteaa Osuuskunta PPO:n toimitusjohtaja Kati Peltomaa.

Tavoitteena on rakentaa Raahen sataman alueelle vanadiinitehdas, joka hyödyntää raaka-aineenaan kierrätettäviä teräskuonia. Päätuotteena tulee olemaan ferrovanadiini, jota käytetään yleisesti terästeollisuudessa seosaineena lisäämään teräksen lujuutta, kovuutta sekä korroosion kestävyyttä. Vanadiinilla vahvistettua terästä käytetään mm. rakennus- ja lentokoneteollisuudessa.

Tuotantoprosessissa teräskuonista otetaan talteen vanadiini ja rauta. Samalla prosessissa syntyy kuonaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi maarakennuksessa tai sementtiteollisuudessa. Innovatiivinen ja kustannustehokas prosessi toteuttaa voimakkaasti kiertotalouden tavoitteita.

Vanadiinitehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alussa. Arvioitu rakentamisaika tälle noin 240 miljoonan euron investoinnille on kaksi vuotta. Tuotantovaiheessa tehdas tulee työllistämään pysyvästi yli 100 henkilöä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: