Vanhus- hoitoa siirretään kotiin ja sairaalaan

Vanhusten hoivaosastoista luovutaan. Laitoshoito keskittyy sairaalaan. Vanhusten hoidon painopistettä siirretään koteihin.

Arkisto/Vesa Joensuu
Vanhus- hoitoa siirretään kotiin ja sairaalaan

Vanhusten hoivaosastot lakkautetaan ja osastot muuttuvat palveluasumisen yksiköiksi. Huonokuntoiset ja lääkinnällistä hoitoa vaativat vanhukset hoidetaan sairaalassa.

Raili Viirret

Raahen Seudun hyvinvointikuntayhtymässä on valmisteilla mittava muutos vanhustenhuollossa. Pyhäjoen Jokikartanon ja Pattijoen Kotirannan hoivaosastot muutetaan tehostetun palveluasumisen yksiköiksi ja Ukonkantin Onnelan osasto lakkautetaan.

Vaativaa lääkinnällistä laitoshoitoa tarvitsevat vanhukset siirretään jatkossa sairaalan osastoille. Vastaava muutos on tehty jo Siikajoella ja nyt ovat vuorossa Raahen ja Pyhäjoen palvelukeskukset.

Uudistus on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana.

Ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Mervi Koski perustelee uudistusta valtakunnallisella tavoitteella, jonka mukaan 2025 mennessä on laitoshoidossa olevien 75 vuotta täyttäneiden määrä pudotettava 6 prosenttiin. Vuonna 2020 tarvitaan pitkäaikaishoidossa yhteensä 204 paikkaa ja 2025 yhteensä 274 paikkaa.

– Me olemme nyt 8 - 10 prosentin tasolla.

Myös uuden vanhuspalvelulain henki on se, että laitoshoitoa vähennetään ja yhä suurempi osa vanhuksista asuu pitempään omissa kodeissaan.

Hoidon kannalta on kyse Kosken mukaan parantamisesta, eikä heikentämisestä. Hän sanoo, että ikäihmisten kunto paranee koko ajan. Samalla niiden vuosien määrä, jolloin tarvitaan laitoshoitoa ja ympärivuorokautista hoivaa, vähenee.

Muutos ei tarkoita vanhusten siirtelyä. Aikaisemmin hoivaosastolla asuvat voivat Kosken mukaan jatkaa samassa paikassa, mutta tehostetussa palveluasumisessa.

- Hoidon näkökulmasta tämä tarkoittaa parannuksia, kun oikeasti sairaat pääsevät laitoshoitoon sairaalaan.

Kosken mukaan jokaiselle asukkaalle pyritään uudistuksen jälkeen takamaan oma huone ja omat hygieniatilat. Kahden ja kolmen asukkaan huoneista luovutaan.

– Aika usein avioparitkin haluavat omat huoneet, Koski sanoo.

Hoitopaikka voi vaihdella vanhasta asuinkunnasta riippumatta, mutta asukkaiden toiveet otetaan hoitopaikkaa valittaessa huomioon. Paikka voi kuitenkin järjestyä nopeammin toisesta kuin oman kotikunnan palvelukeskuksesta.

Hoivaosastojen lakkaaminen tarkoittaa myös sitä, että maksuperusteet muuttuvat. Kuukausimaksuista siirrytään palvelukohtaisiin maksuihin, jotka määräytyvät vanhuksen hoidettavuuden ja tarvitsemien palvelujen mukaan.

Kuntayhtymässä maksut on peritty vanhuksen tulojen mukaan. Niin tulevaisuudessakin, mutta nyt taloudellinen vastuu siirtyy kuntayhtymältä valtiolle ja Kelalle.

Käytännössä vanhusten tai heidän omaistensa ja edunvalvojiensa on haettava Kelasta vanhuksille asumistukea ja hoitotukia kohoavien palvelumaksujen kattamiseksi, jos ja kun eläkkeet eivät hoitomaksuihin riitä.

Kuntayhtymässä on laskettu, että Raahen osalta säästetään näin yhteensä 50 000 ja Pyhäjoelta 90 000 euroa. Siikajoella on jo vastaava muutos tehty ja siellä on pyritty 800 000 euron säästöihin laitoshoidosta luopumisella vuosien 2014 ja 2015 aikana.

Kosken mukaan kulujen siirtäminen yhä enemmän valtion ja Kelan kontolle on ollut myös valtionhallinnon tahto.

Raahen osalta muutokset koskevat Vihannin Ukonmäkeä, Pattijoen Kotirantaa ja Raahen Maininkia ja Pyhäjoella Jokikartanoa

Kotirannan 11 paikan laitoshoidon yksikkö muuttuu tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

Mainingista keskitetty vuorohoito siirtyy Kotirantaan ja Mainingissa oleva yksikkö jatkaa tehostetun palveluasumisen yksikkönä.

Ukonmäen Onnelan osasto suljetaan.

Pyhäjoen Jokikartanon Lohelan hoivaosasto muuttuu tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

Pyhäjoki vastustaa muutosta

Raili Viirret Pyhäjoen kunnanhallitus esittää, ettei Jokikartanon hoivapaikkojen vähentämistä toteuteta. Kunnanhallitus huomauttaa, että pyhäjokisten hoidon kustannukset ovat nousseet, kun hoitopäivät Raahen sairaalassa ovat kasvaneet.

Kunnanhallitus epäilee, että uudistus kasvattaa entisestään kunnan maksuosuutta. Lisäksi muutos vaikeuttaisi omaisten osallistumista läheistensä hoitamiseen, jos hoitopaikka olisi Raahen sairaalassa.

Kunnanhallituksen mukaan Jokikartanon henkilökunnalle muutos voisi heikentää hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä.

- Vaikeammin hoidettavien asiakkaiden väheneminen voisi heikentää henkilökunnan motivaatiota sekä mahdollisuuksia toteuttaa ja kehittää monipuolista ammatillista osaamistaan, arvelee kunnanhallitus.

Tulosyksikköjohtaja Mervi Koski kommentoi, että hän haluaisi käydä esittelemässä uudistusta pyhäjokisille päättäjille, jotta epäluulot hälvenisivät.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: