Suomi 100

Vapaaehtoisia kutsutaan itsenäisyyspäivän kunniavartioon sankarihaudoille

Vesa Joensuu
Vapaaehtoisia kutsutaan itsenäisyyspäivän kunniavartioon sankarihaudoille

Satavuotiaan Suomen juhlapäivänä 6. joulukuuta muistetaan heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden.

Tuulikki Nousiainen

Raahesta, Saloisista, Pattijoelta ja Vihannista etsitään vapaaehtoisia miehiä itsenäisyyspäivän kunniavartioon sankarihaudoille.

–Tarkoitus olisi saada jokaisen sankarihaudan viereen kunniavartioon samanikäinen mies kuin sankarivainaja oli kaatuessaan, Raahen Reserviupseerit ry:n puheenjohtaja Urho Sivonen kertoo.

Kunniavartiot toteutetaan Raahen, Pattijoen, Saloisten ja Vihannin sankarihaudoilla yhtä aikaa itsenäisyyspäivän lippuvartion kanssa.

Talvi- ja jatkosodassa kaatuneista valtaosa oli 20-35 vuotiaita. Nuorimmat sankarivainajat olivat 17-vuotiaita, vanhimmat 48.

Raahessa on 72 sankarihautaa, Saloisissa 67, Pattijoella 56 ja Vihannissa 114.

Kunniavartioiden tarkoituksena on siirtää ja konkretisoida nuorille sukupolville tietoa sodan vaatimista uhreista, Urho Sivonen perustelee.

Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua suoraan Sivoselle 27.11. mennessä osoitteeseen urho.sivonen@gmail.co. Ilmoittautumistietoihin tarvitaan oman nimen lisäksi ikä ja lähin kirkko.

Ilmoittautuneet saavat tarkemmat yksityiskohdat ja ohjeet itsenäisyyspäivän tapahtumista.

Siikajoen kunnan alueella kunniavartioita ei tämän hetken tiedon mukaan järjestetä, Siikajoen kappalainen Pekka Tuomikoski kertoo.

Paavolan, Revonlahden ja Siikajoen sankarihaudoissa nukkuvia muistetaan ja kunnioitetaan havukranssein ja kynttilöin.

–Koululaiset valmistavat jokaiselle sankarihaudalle havukoristeen, kappalainen vahvistaa.

Paavolassa on 154 sankarihautaa, Revonlahdella 49 ja Siikajoella 54, Raahen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Toivo Partanen kertoo.


Kommentit (1)

  • Onni

    Onpa huippuhieno idea, toivottavasti löytyy tarpeeksi vapaaehtoisia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: