Vegaanin pitää popsia tabletteja

Luomutuotteet eivät riitä vegaanille, joille suositellaan vitamiinitäydennyksiä sekä elintarvikkeissa että tabletteina.

Vappu Kallio
Vegaanin pitää popsia tabletteja

Raahessa Raahen eläinsuojeluyhdistyksen kutsumana luennoinut Vegaaniliiton ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen on ollut vegaani vuodesta 2010 saakka. Vegaanius sopii hänestä kaikenikäisille.

Vappu Kallio

Kauppoihin on tulvinut uusia täysin kasvikunnasta peräisin olevia vegaaneja ruokia.

- Vegaaniruokavalion noudattaminen ei ole ollut koskaan niin helppoa kuin nyt. Pienetkin lapset voivat olla vegaaneja, joskaan vegaaneja äidinmaidonkorvikkeita ei ole olemassa, sanoo Vegaaniliiton ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen. Mutta myös vegaani voi syödä epäterveellisesti. Vitamiininpuutosten torjumiseksi täydennettyjä elintarvikkeita suositellaan säännölliseen käyttöön. Niinpä jos on vegaani, ei voi olla samalla täysin luomu:

- Luomutuotteet eivät toimi yhtä hyvinä ravinnonlähteinä, koska niitä ei ole täydennetty ravintolisillä, sanoo Pelkonen.

Vitamiineista B12-vitamiini on syötävä tabletteina, koska sitä ei saa mistään kasvikunnan tuotteista.

- Fermentoidut ruuat ja merilevät eivät toimi B12-vitamiinin lähteinä, korostaa Pelkonen.

B12-vitamiinitabletit on Pelkosen mukaan tuotettu mikrobeilla eivätkä ole peräsin eläinkunnasta.

B12-vitamiinin puutosoireisiin kuuluvat anemia ja raajojen puutuminen, hermosto-oireet ja muistin ja aivojen toiminnan heikkeneminen.

D-vitamiinia vegaani voi saada vain metsäsienistä ja D-vitamiinilla täydennetyistä elintarvikkeista. D-vitamiinitablettejakin on monenlaisia.

- Apteekkien myymä D-vitamiini on eläinperäinen, kertoo Pelkonen.

Yllättäviä sudenkuoppia liittyy myös jodin ja kalsiumin saantiin.

- Merilevä on vegaanille ainoa luontainen jodin lähde. Jodin saanti on yleensä alle suositusten. Ravintolisä on turvallisin vaihtoehto.

Kalsiumia saa tummanvihreistä lehtivihanneksista, kaalista, seesaminsiemenistä ja manteleista. Hyvän kalsiumpäiväpaketin koostaa valkoisista pavuista, tofusta, manteleista, parsakaalista, tummasta tahinista, kalsiumilla täydennetystä jugurtista ja kasvijuomasta.

- Jos höyläilee vegaanijuustoja, ei saa kalsiumia. Ne ovat lähinnä ravitsemuksellisia turhakkeita, arvioi Pelkonen.

Idätys on suotavaa, sillä se helpottaa sinkin imeytymistä. Vegaanin pitää torjua myös raudanpuutos.

- C-vitamiinin lähteet, paprika, kiivi ja mansikat aterialla, parantavat raudan imeytymistä.

Raudan imeytymistä huonontavat puolestaan samaan aikaan nautittu tee, kahvi, kaakao ja maito.

proteiinin tarve on 1,1–1,3 grammaa kiloa kohden, yli 65-vuotiailla enemmänkin. Jokaisen 80-kiloisen pitäisi syödä siis noin 60 grammaa proteiinia päivässä.

Paras vegaani proteiinin lähde on Nyhtökaura: 100 grammasta 30 grammaa proteiinia. Muita hyviä ovat vehnägluteenista valmistettu seitanmakkara, maapähkinät, hampunsiemenet, cashew-pähkinät, soijarouhe, jalotofu ja Härkis.

Vegaani ruokavalio

Yksi kolmasosa lautasesta tulisi olla proteiinipitoista ruokaa, yksi kolmasosa kasviksia, yksi kolmasosa hiilihydraatteja.

Täysjyvätuotteet olennainen osa ruokavaliota.

Rypsi- tai hamppuöljy hyvä omega3-lähde.

Kaipaa tabletteina B12- ja D-vitamiinia, mahdollisesti kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: