Veroilmoitukset ovat täällä – voit säästää satasia tekemällä nämä vähennykset

Aloita avaamalla verohallinnon kirjekuori. Yleisimpiä vähennyksiä ovat työmatkakulut, kotitalousvähennykset ja tulonhankkimiskulut.

Veroilmoitukset ovat täällä – voit säästää satasia tekemällä nämä vähennykset

Esitäytetyn veroilmoituksen saapuminen kertoo siitä, että taas on vuosi kulunut.

Tiina Ellilä

Postista tupsahti taas veroilmoitus. Jotain sillekin pitäisi ilmeisesti taas tehdä, kiinnosti tai ei.

Auta, Verohallinnon veroasiantuntija Raili Knuutinen. Mitä vähennyksiä verovelvollisen olisi hyvä muistaa lisätä vuoden 2016 esitäytettyyn veroilmoitukseen, jotta saisi verovähennyksiä ja voisi säästää selvää rahaa? Olisiko sinulla muitakin neuvoja? Listasimme Knuutisen vinkit.

Tarkista tekstit ja eurot Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ja euromäärät.

Onko sinulla matkakuluja? Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut on yleisin matkoihin liittyvä vähennys.

Osalla matkakulut ovat jo esitäytettyinä veroilmoituksella, jos ne ovat olleet vähennyksenä verokortilla jo aiemminkin. Tarkista silti nämäkin tiedot ja korjaa tarvittaessa.

Matkakuluvähennyksen omavastuuosuus on 750 euroa. Vähennyksen enimmäismäärä on 7 000 euroa vuodessa.

Pääsääntöisesti vähennykset myönnetään julkisen liikenteen lippuhintojen mukaan. Jos vähennykset hyväksytään oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,24 euroa/kilometri.

– Vähennykset myönnetään oman auton käytön mukaan näistä syistä: a) jos julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä b) jos kävelymatka yhteen suuntaan esimerkiksi asunnolta linja-autopysäkille on vähintään 3 kilometriä c) jos yhteenlaskettu odotusaika meno–paluu-matkalla on yhteensä vähintään kaksi tuntia tai d) matka alkaa tai päättyy yöllä kello 00–05.

Odotusaikaa syntyy yksi tunti esimerkiksi silloin, jos työ päättyy kello 16 ja bussi työpaikalta kotiin lähtee kello 17.

– Odotusaikaa ei muodostu silloin, kun bussin kyytiin ennättää liukuvan työajan kuluessa, Knuutinen muistuttaa.

Voit vähentää viikonloppumatkojen kustannuksia, jos työskentelet toisella paikkakunnalla ja perheesi asuu toisella paikkakunnalla ja käyt perheesi luona kerran viikossa.

– Tällaiset matkavähennykset tehdään myös pääosin julkisten liikennevälineiden lippuhintojen mukaan – paitsi, jos julkisia kulkuneuvoja ei olisi lainkaan käytettävissä tai jos henkilö ei ehtisi julkisilla kulkuneuvoilla käydä kotona viikonlopun aikana.

Jos asunnon ja työpaikan välinen matka tehdään polkupyörällä, vähennys on 85 euroa/vuosi.

Saatko kotitalousvähennystä? Oletko teettänyt esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremonttia tai siivoustyötä, joka oikeuttaa kotitalousvähennykseen?

Kotitalousvähennyksen omavastuu on sata euroa. Maksimivähennys on pysynyt ennallaan: enintään 2 400 euroa/henkilö, pariskunnalta yhteensä 4 800 euroa.

Vähennykseen oikeuttaa esimerkiksi asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö.

Jos remontoi kiinteistöä aiempaa tasokkaammaksi, saako siitäkin kotitalousvähennyksen? Jos vaikka asennuttaa poreammeen kylpyhuoneeseen tai asennuttaa aiempaa tasokkaamman katon?

– Saa. Vähennystä saa työn osuudesta silloinkin. Mutta jos työ katsotaan uudisrakentamiseksi, kotitalousvähennystä ei saa.

Verotuksessa voi myös vähentää esimerkiksi omien tai puolisonsa vanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdyn kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn kuluja.

Kotitalousvähennystä voi saada myös esimerkiksi hoiva- ja hoitotyöstä, joka kohdistuu verovelvolliseen ja hänen kanssaan samassa taloudessa asuvaan henkilöön.

Tavanomaiseksi hoiva- ja hoitotyöksi lasketaan esimerkiksi lastenhoito, ulkoilussa auttaminen sekä lasten, sairaiden, vanhusten ja vammaisten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu hoito hoidettavan kotona.

Hoiva- ja hoitotyötä on henkilön kaupassakäynnissä auttaminen, läksyissä avustaminen tai pankissa ja apteekissa asiointi silloin, kun työ tehdään laajemman muun kotitaloustyön tai hoiva- ja hoitotyön yhteydessä.

Onko sinulla tulonhankkimiskuluja? Tulonhankkimiskuluiksi katsotaan esimerkiksi työssä tarpeellisen ammattikirjallisuuden hankintakulut, omien työkalujen hankintakulut, tietokone- ja tietoliikennekulut sekä työhuonevähennys.

– Monesti tietokoneella on työkäytön lisäksi omaa käyttöä. Tietokoneen hankintahinnasta voi verotuksessa vähentää vain työkäyttöä vastaavan osuuden.

Perheellinen voi saada työasuntovähennystä esimerkiksi silloin, jos perhe asuu vaikkapa Helsingissä, mutta toinen puolisoista käy töissä Tampereella ja on hankkinut sitä varten Tampereelta vuokra-asunnon.

Jos työssäoleva kouluttautuu lisää omassa ammatissaan eli täydentää ammattitaitoaan, hän voi myös vähentää opiskelukustannuksiaan, kuten kurssimaksuja.

Muista sähköinen ilmoitus Jos sinulla on korjattavaa, sinulla on mahdollisuus tehdä korjaukset myös sähköisesti vero.fi -sivujen Veroilmoitus verkossa -palvelussa.

– Siellä on ihanasti ohjeita aina siinä kohdassa, jota olet juuri täyttämässä, Raili Knuutinen kommentoi sähköisen ilmoituksen etuja.

Nämä ilmoituksesta voivat puuttua Vuokratulot pitää ilmoittaa itse veroilmoituksella.

Monet luovutusvoitoista ovat esitäytetyllä veroilmoituksella valmiiksi laskettuna.

– Esitäytetyllä veroilmoituksella saatetaan kuitenkin kertoa, että osakkeiden hankintahinta puuttuu eikä luovutusvoittoa ole siksi voitu laskea. Silloin pitää toimittaa Verohallinnolle puuttuvat tiedot.

Aiemmat unohdukset Mikäli sinulla on aiempina vuosina jäänyt verotuksessa vähentämättä jokin kulu, voit vähentää sen vielä viisi vuotta, verotuksen päättymisestä seuraavan vuoden alusta lukien. Tällöin sinun pitää täyttää kirjallinen oikaisuvaatimus.

Asuntolainan korkomenot sekä palkkatulot Nämä tiedot tulevat yleensä pankeilta ja työnantajilta suoraan.

Veroilmoitusten palautuspäivät

9. toukokuuta. Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä niillä, joiden lomakkeelle on merkitty palautuspäiväksi 9.5.

16. toukokuuta. Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä niillä, joiden lomakkeelle on merkitty palautuspäiväksi 16.5.

Esitäytetty veroilmoitus palautetaan vain, jos tietoihin on lisättävää tai korjattavaa. Jos tiedot ovat oikein, veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: