Viikkoja meloen Suomen rannikkoa - Timi Hellman piipahti Raahen Meripäivillä

Rannikko 2017 -projekti on kuljettanut Timi Hellmanin Virolahdelta Raaheen.

Fatima Mattila
Viikkoja meloen Suomen rannikkoa - Timi Hellman piipahti Raahen Meripäivillä

Raahessa vierailleen Timi Hellmanin loppumatkaa voi seurata Rannikko 2017 -projektin internetsivuilta www.rannikko2017.com.

Fatima Mattila

Lauantaina Raahen museorantaa lähestyi outo näky: värikkäiden kelluvien lauttojen päällä seisoo melovia ihmisiä ja yksi koira. Ensimmäisenä museon laiturille rantautuu vaalea nuorimies, joka saa kaiken huomion. Helsinkiläinen Timi Hellman tekee välietapin Raahessa.

Hellman saapui lauantaina sopivasti Raahen Meripäivien hulinan keskelle. Raahelaiset SUP-lautailijat Kim Siniaalto ja Anu Vihelö Sulo-koiran kanssa meloivat miestä vastaan ja saattelivat seikkailijan Raahen museorantaan. Raahelainen yleisö toivotti miehen tervetulleeksi raikuvin aplodein.

Muutama vuosi sitten Hellman pohti ystävineen, että olisi siistiä meloa Suomen rannikkoa SUP-laudalla. Heräsi kysymyksiä: onko sellaista koskaan tehty ja onko se edes mahdollista?

Muut ystävät jättivät uhkarohkealta kuulostavan ajatuksen sikseen, mutta Hellman selvittää tänä kesänä vastausta kysymykseensä. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että se on mahdollista.

Rannikko 2017 -projekti on kuljettanut nuorta miestä Suomen rannikkoa pitkin idästä länteen ja etelästä pohjoiseen, Raahessa mies ehtii viettää yhden yön ennen kuin matka jatkuu jälleen sunnuntaina kohti pohjoista.

Kesäkuun alussa Hellman pakkasi varusteensa SUP-laudan päälle ja aloitti 1300 kilometriä pitkän matkansa Suomen rannikkoa pitkin. Matka alkoi Virolahdelta, Venäjän rajan tuntumasta ja päättyy Tornioon ensi viikolla.

Varusteet suunniteltiin huolella ja mukana ovat yöpymisvälineet sekä ruokaa ja pariksi päiväksi, sillä lautailija on kelien armoilla.

Vaikka reitti ja pysähdyspaikat ovat suunniteltu etukäteen, välillä mies on joutunut pysähtymään yöksi johonkin saareen matkan varrella. Teltta on toiminut yösijana suurimman osaa matkasta.

SUP-lauta kulkee noin 5km/h. Päiväkohtaiset matkat ovat olleet useita kymmeniä kilometrejä, pisimmillään 60 kilometriä.

Fatima Mattila

Yksin aavalla merellä pienen laudan päällä saattaisi hirvittää monia, mutta Hellmania ei matkanteko pelota. Mies on valmistautunut matkaan hyvin ja kokemusta vesillä olosta on jo pikkupojasta saakka.

–Merellä yksinolo on aika makeeta. Tosi hienoja päiviä on osunut matkalle. Välillä avomerellä meri on ollut peilityyni, ranta on näkynyt vain viivana horisontissa ja olen ollut tuntikaupalla itsekseni, Hellman kuvailee.

Kun meloo monta tuntia putkeen, ajatukset alkavat mennä omia polkujaan. Melominen ei enää vie keskittymistä.

Matka itsessään on Hellmanille iso haaste, mutta sen lisäksi hän haluaa lisätä ihmisten tietoisuutta Itämerestä ja SUP-lautailusta.

–Haluan näyttää ihmisille, mitä kaikkea tuolla ulkona on. Ulkosaaristo on monelle outo, haluan näyttää mitä siellä on ja miksi sitä kannattaa suojella. Lisäksi haluan näyttää, että SUP-lautailu on ihan järkevää, Hellman hymyilee.

SUP-lauta ei hetkahda kovemmastakaan kelistä ja on turvallinen kulkuväline isommassakin aallokossa, mutta koska meloja seisoo laudalla, tuulenvastus osuu eri tavalla kuin esimerkiksi kajakissa.

Hellmanin matkan pääsponsorina on toiminut Wärtsilä, joka työskentelee merien roskaantumista vastaan. Mies tuumaa, että hän on eräänlainen Itämerilähettiläs.

Viikkoja kestänyttä matkaa on voinut seurata Rannikko 2017 -Facebook sivuilla ja Hellmanin kirjoittamassa blogissa. Rannikko 2017 -projektin internet-sivuilta löytyvän karttapaikantimen avulla näkee missä SUP-lauta on milloinkin menossa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: