Yritysten perustaminen kasvussa: Raahen seudulla rekisteröity tänä vuonna jo 54 yritystä

Yritysperustanta on pääsemässä normivauhtiin Raahen seutukunnassa, samoin kuin muualla maassa.

Sari Jaatinen

Viime vuonna Raahen seutukunnassa perustettiin yrityksiä nettomääräisesti 28.

Tänä vuonna, toukokuun puoliväliin mennessä yrityksiä on rekisteröity 54. Kun siitä vähennetään 32 lakannutta yritystä, on nettoperustanta tässä kohtaa vuotta 22. Tahti on pitänyt Raahen seudun yrityspalvelukeskuksen väen kiireisenä. Suurin osa perustetuista yrityksistä on tavalla tai toisella palvelualan toimijoita.

Vuotuinen perustettavien yritysten määrän keskiarvo seutukunnassa on 120, joten ollaan pääsemässä normivauhtiin.

Erityisen hienoa viime vuodessa on muualta tulleiden 16 yrityksen sijoittuminen eli etabloituminen seutukuntaan.

Muualta tulleista yrityksistä 9 sijoittui Raaheen, 5 Pyhäjoelle ja 2 Siikajoelle. Kun nämä lasketaan yhteen yritysperustannan kanssa, saadaan viime vuoden lukemaksi 44.

–Yritykset ovat merkittävän kokoisia, eikä näihin lukemiin sisälly rakennusalan yrityksiä, jotka viipyvät täällä vain hetken. Etabloitumisen uskon jatkuvan tänä vuonna – olemme siinä vasta alkumetreillä, huomauttaa elinkeinojohtaja Risto Pietilä.

Hanhikiven työmaan merkitys näkyy hiukan perustettujen yritysten toimialassa, mutta ei vielä hallitsevasti.

Vuodenvaihteessa työmaalle oli kirjautunut noin 350 yritystä. Niistä 181 oli kotoisin 200 kilometrin säteeltä ja Raahen seutukunnasta 40.

–Erinomaisen hyvä luku. Paljon tosin pitäisi edelleen aktivoitua. Painopiste siirtyy Fennovoimalta Titanin puolelle. Yritysten on tehtävä olemassaolonsa tiettäväksi ja kirjauduttava Titanin palvelimelle, että voivat osallistua urakkakilpailuihin, Pietilä muistuttaa.

Se, että teräsmarkkinat ovat virkistyneet, näkyy myös teräsalihankintaa tekevien yritysten toimeliaisuudessa. On uskallettu tehdä vähän erilaisia ratkaisuja ja investoida.

Piristymisen merkki on sekin, että seutukunnassa yritysten maksuhäiriöt ovat alkaneet pienentyä.

Viime vuonna Patentti- ja rekisterihallitus siivosi rekistereistään 30 000 roikkumaaan jäänyttä yritystä. Raahen seutukunnan yrityksiäkin katosi rekisteristä satakunta.

Muutama kymmenen yritystä vuodessa aloittaa yritystoiminnan käyttämällä hyväkseen Raahen Seudun Yrityspalvelukeskuksen "käyntiinlähtöpalveluja".

Yrityspalvelukeskuksessa on tehty töitä sen eteen, että verkosto toimisi rahoitusasioissa ja muutenkin saataisiin yrittäjä saateltua matkaan paremmin suunniteltuna.

–On huomattu, että suunnitelmallisesti alkuun lähteneet yritykset ovat olleet pitkäikäisempiä, Kemilä huomauttaa.

Yksi syy, miksi apua ei oteta vastaan, on pelko oman yritysidean vuotamisesta. Jotkut taas tulevat pelkästään testaamaan omaa ideaansa. Osa on hautonut asiaa kuukausikaupalla. Joku tulee takki auki ja kysyy mistä niitä liiketoimintasuunnitelmia saa.

Kaikista ei myöskään ole yrittäjäksi, Kemilä sanoo.

–Yrittäjyyteen liittyy myös aina riskejä. Rahoituksen saantikaan ei ole itsestään selvää. Viime vuosina rahoittajat ovat alkaneet arvostaa omarahoitusosuutta, Kemilä sanoo.

Ihanteellisinta olisi joka tapauksessa, että yrittäjäksi aikova jarruttaisi vähän siinä ratkaisevalla kynnyksellä.

–Yrittäjällä voi olla hyvin selvillä mitä aiotaan tehdä, mutta esimerkiksi kirjanpito ja verotus ovat unohtuneet kaikessa touhussa, Kemilä sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: