10 000 euron lap­si­palk­kio ja alen­nus­ta ton­teis­ta – Sii­ka­joel­le ha­lu­taan tuntuva ter­ve­tu­lo­pa­let­ti

Raahen Seutu

Keskustan valtuutetut Siikajoella esittävät valtuustoaloitteessaan tuntuvia toimenpiteitä Siikajoen kunnan asukasmäärän kasvattamiseksi. Valtuutettujen mielestä Siikajoen tulee olla voimakkaasti mukana kilpailemassa alueelle muuttavista asukkaista.

– Siikajoella on muistettava, että Fennovoiman vakituisista työn tekijöistä osa asettuu pysyvästi seudulle seuraavan kahden vuoden aikana.

Valtuutettujen ehdottamassa tervetulopaketissa esitetään, että kuntaan rakentava uusi asukas saisi kunnallisveronsa takaisin ensimmäiseltä vuodelta. Myös kunnan omistamasta tontista esitetään 25 prosentin alennusta ja yksityisen tontin ostamiseen tarjottaisiin 1 000 euron alennusta. Alueelle muuttaville esitetään myös ilmaisia vesi-, jätevesi- ja sähköliittymiä sekä maksutonta laajakaistan asennusta ja päätelaitetta.

Siikajoelle muuttaville lapsiperheille esitetään myös tuntuvia etuuksia. Maksutonta päivähoitoa esitetään tarjottavaksi 20 tuntia viikossa siihen asti, että lapsi täyttää kolme vuotta. Kuntaan muuttavalle myönnettäisiin myös 10 000 euron lapsipalkkio ensimmäisestä Siikajoelle syntyvästä lapsesta

– 10 000 euron lapsipalkkio myönnetään siten, että kymmenen vuoden aikana maksettaisiin 1 000 euroa vuodessa, aloitteessa todetaan.

Tervetuliaispaketissa myönnettäisiin myös veloitukseton venepaikka jossain kunnan satamassa viideksi vuodeksi ja vapaa viehekalastusoikeus Siikajoessa kunnan alueella.

– Kuntien välinen kilpailu uusista asukkaista ja yrityksistä ei näy osoittavan laantumisen merkkejä. Kunnat ovat ryhtyneet lupaamaan erilaisia palkkioita muuttajille, jotka kuitenkaan arvoltaan eivät ole missään suhteessa muuttavan perheen päätöksen arvoon. Todellisen houkuttelevuuden aikaansaamiseksi tervetuliaispaketin täytyy olla monipuolinen ja arvoltaan merkittävä, aloitteen allekirjoittaneet 12 valtuutettua muistuttavat.

Heidän mukaansa tervetulopaketin arvo tulisi muutamassa vuodessa taksiin kunnalle.