10 pisteen pal­ve­lua se­nio­reil­le

Kahden viikon välein NeuvoRassi muuttuu parin tunnin ajaksi Senioriparkiksi, jossa vanhuksille tarjotaan virikkeitä ja ajanviettoa. Senioriparkki saa vanhuksilta 10 pistettä.

Pirkko Maaninen on yksi kuudesta henkilöstä, jotka käyvät vapaaehtoistyössä Senioriparkissa. NeuvoRassin senioriparkissa tarjottiin vanhustenviikon merkeissä kahvit. Roosa Pitkänen laittaa Kirsti Toivakan tukkaa ja neuvoo vähän samalla hiustenhoidossa. Kerttu Andersson saa bingon, kun Hanna-Mari Vikstedt pyörittää bingopallokonetta.
Pirkko Maaninen on yksi kuudesta henkilöstä, jotka käyvät vapaaehtoistyössä Senioriparkissa.
Pirkko Maaninen on yksi kuudesta henkilöstä, jotka käyvät vapaaehtoistyössä Senioriparkissa.
Kuva: VESA JOENSUU

Senioriparkin suklaabingoa pelaamassa istuu maanantaina joukko miehiä ja naisia, joilla on tukat hyvin. Jokainen on käynyt vuorollaan kampaajalla. Marjatta Kallion kädet on kuorittu ja hoidettu, ja Kerttu Anderssonin kynnet on lakattu vuosien tauon jälkeen. Ne ovat nyt kiiltävät ja maitokahvin väriset.

Suklaabingopöydän ääressä bingoaa myös 4 vapaaehtoistyöntekijää. Pirkko Maaninen, Ritva Oinas, Hannele Kultala ja bingoa pyörittävä Hanna-Mari Vikstedt seurustelevat kävijöiden kanssa.

Senioriparkki-projektia koordinoiva Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän geronomiopiskelija Anniina Haukipuron mukaan ohjaajia on 6 ja he ovat mukana toiminnassa täydestä sydämestään.

– Huipputiimi!

Raahen ammattiopiston kampaajalinjan kampaamo Oppitukasta Roosa Pitkänen, 17, laittaa kävijöiden hiukset kauniisti. Kirsti Toivakka, 84, istuu kammattavana, ja hänellä on Senioriparkista vain hyvää sanottavaa.

– Täytyy antaa 10 pistettä! Tämä on keskellä kaupunkia. Täällä tulee käytyä muutenkin.

Anniina Haukipuron mukaan Senioriparkkiin tulee koko ajan lisää asiakkaita. Heitä on käynyt 3–8 kerrallaan. Virikkeitä vanhuksille toteuttavat useat yhteistyötahot.

– Meillä on erilaisia teemoja. Esimerkiksi 6. marraskuuta tulee hierojaopiskelijoita käymään Koulutuskeskus Brahesta.

Vanhukset voivat tulla Kirkkokadulla olevaan Senioriparkkiin oma-aloitteisesti, tai omaiset voivat tuoda heidät asiointimatkoillaan. Virikeohjelmaa tarjotaan 2 tunnin ajan kello 12–14.

– Nyt uutuutena myös haemme vanhuksia kotoaan kävelemällä. Meidät saa tulemaan, kun soittaa numeroon 040 135 7880, kertoo Haukipuro.

Useat vapaaehtoiset ovat käyneet vapaaehtoiskoulutuksen. Pirkko Maaninen ja Ritva Oinas käyvät parasta aikaa Alvan vapaaehtoiskurssia Ruukissa.

Ryhmällä on oma sähköpostirinki, josta selviää, ketkä kulloinkin pääsevät paikalle.

– Ei tämä työllistä, minähän olen itsekin eläkeläinen, sanoo Maaninen.

Rautaruukin laboratoriosta eläkkeelle jäänyt Ritva Oinas kertoo, että hänestä sukeutui kuin eri ihminen eläkkeellä.

– Nyt olen oppinut tuntemaan paljon enemmän ihmisiä kuin työelämässä ollessani.

Hänestä tuli vapaaehtoinen käydessään katsomassa äitiään laitoksessa. Tuolloin muutkin vanhukset alkoivat odottaa hänen käyntejään.

– Näin, kuinka pienet asiat ovat vanhuksille tärkeitä! Minä vain juttelin heidän kanssaan, aivan niin kuin täälläkin.

Hanna-Mari Vikstedt, 33, on vapaaehtoistyöntekijöistä nuorin. Hänestä olisi mukavampaa, jos toiminnassa olisi muitakin nuoria.