Mainos

Aja talveen säh­köi­ses­ti – vinkit kylmän ajan säh­kö­pyö­räi­lyyn

Talven tultua moni ajattelee, että pyöräilykausi on ohi. Mutta viime vuosina suursuosioon nousseet sähköpyörät sopivat mainiosti ympärivuotiseen käyttöön. Käyttäjän on vain huomioitava talviajan olot ja jatkettava terveellistä liikkumista.

-

Polkupyörä ei välttämättä tunnu houkuttelevalta, kun ajattelee talvisia olosuhteita. Lämpötilat kylmenevät, märkä asfaltti nielee hupenevaa valoa. Pyörätiet voivat olla liukkaita tai sohjoisia, ja hiekoitussepeli sekä luminen tienpinta lisäävät ajovastuksia. Talvisäässä tarvittavat nastarenkaat antavat raskaamman vierintävastuksen kuin kesäiset renkaat. Kaikkia näitä vaikeuksia vastaan on tehokas keino eli sähköpyörä.

Mitä raskaammat vastukset vaikuttavat pyörällä ajamiseen, sitä mukavammalta sähköapu tuntuu ajettaessa. Talven tultua on vain muistettava muutamia keinoja, joilla pyöräily muuttuu ympärivuotiseksi, edulliseksi ja kuntoa kohottavaksi liikkumiseksi.

Varaudu pimeyteen ja liukkauteen

Ensimmäiset merkit lähestyvästä talvesta ovat lyhenevä päivänvalo ja vähitellen kylmenevät lämpötilat. Niiden voittamiseksi keinot ovat yksinkertaisia.

Tuoteasiantuntija Henri Laine Kuntokauppa.fi-verkkokaupasta kertoo, että ensimmäiset keinot talven vastaanottoon pyörillä ovat vaatetus ja valot.

– Kun sää kylmenee, lisätään vaatetusta tilanteen mukaan. Softshellin kaltaiset kalvomateriaalit ovat hyvä vaihtoehto, kun pukeudutaan kosteaan ja tuuliseen säähän. Tällaiset materiaalit suojaavat tuulelta, mutta hengittävät hyvin. Siksi niistä tehdyillä vaatteilla on miellyttävä pyöräillä. Ja valot – sekä eteen että taakse – ovat todella tärkeä turvallisuusvaruste jo hämärässä, saati pimeässä. Talvella niitä on pidettävä päällä lähes aina.

Liukkaita tienpintoja varten tarvitaan nastarenkaat. Ne on valittava kunkin pyörän vanne- ja rengasmittojen mukaan. Nastojen määrä (ja tiheys) renkaan pinnassa kertoo, painotetaanko renkaan pitoa liukkaalla tiellä vai vierintävastusta.

– Mitä enemmän jäisiä tai lumiliukkaita tienpintoja on luvassa, sitä suurempaan nastojen määrään kannattaa satsata, kiteyttää Henri Laine.

Voitelu, puhtaus ja akku

Talvi tuo teille kuraa. loskaa sekä lunta, samoin suolaa. Siksi talvikäytön pyörä kannattaa puhdistaa loskasta ja irtolumesta mahdollisimman pian ajon jälkeen.

– Ketjut ja rattaat kannattaa puhdistaa usein, tähän on nykyään olemassa helppokäyttöisiä puhdistusaineita. Puhdistuksen jälkeen ne kannattaa voidella, se on tärkeää talvella. Jos ketjuihin ja rattaisiin jäätyy loskaa, käyttö kuluttaa osia nopeasti, toteaa Henri Laine.

Puhtaus on tärkeää myös pyörän jarrulevyissä. Laine suosittelee muutoinkin levyjarrullisia pyöriä talvikäyttöön.

– Levyjarrun etu on helppo puhdistettavuus ja parempi toiminta märkänäkin. Vannetta vasten puristuva V-jarru menettää tehoaan enemmän märissä olosuhteissa. Hydraulinen levyjarru on paras talvioloihin, sillä mekaanisen jarrun vaijeri saattaa jäätyä vaijeritunneliin ja pahimmassa tapauksessa jumittua.

Sähköavusteisen pyörän akku antaa talvella arvokasta lisäenergiaa, mutta kylmyys vaikuttaa siihenkin. Suuresta kapasiteetista on etua erityisesti talvella.

– Kylmyys vie osansa akun kapasiteetista. Mallit vaihtelevat, mutta karkeasti voi todeta, että pikkupakkasella akun kapasiteetti laskee noin 30 prosenttia kesän oloista, muistuttaa Henri Laine.

– Akkua on siis ladattava usein, ja lataaminen on tehtävä aina lämpimässä. On myös tärkeää, ettei akkua jätetä kylmään silloin, kun pyörää ei käytetä, varsinkaan tyhjänä. Eli talvella akku lämpimään ja lataukseen, niin ajoon riittää voimaa!

Tilaa sähköpyörä talvipyöräilyyn Kuntokaupalta!