Ak­tii­vi­sem­paa pe­sä­pal­loa

Pesäpalloliiton johtokunta on tehnyt päätöksen Superpesiksen ja Ykköspesiksen otteluissa noudatettavista pelisäännöistä kaudella 2020. Merkittävimpänä uudistuksena miesten Superpesiksessä käytössä ollut lyöjien väliinjättömahdollisuus laajenee koskemaan jatkossa vapaavalintaista määrää pelaajia tyhjään kenttään lyötäessä. Jatkossa lyöjien väliinjättäminen on mahdollista miesten Superpesiksen lisäksi naisten Superpesiksen, miesten Ykköspesiksen ja naisten Ykköspesiksen otteluissa.

– Selkeä tahtotila on aktivoida peliä lisää. Taustatietoa ja tilastofaktaa on kerätty runsaasti, sillä kaikki tehtävät päätökset halutaan perustaa faktoihin, Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari painottaa.

Samalla Huotari haluaa rauhoitella keskustelua, jossa mahdollisia sääntömuutoksia spekuloidaan.

– Kilpailupuolen sääntöasiat ovat yksi palanen lajin kehittämistä. Niin seuratoiminnassa, meillä lajiliitossa kuin kaikilla tasoilla on huomioitava lajin, toiminnan ja ottelutapahtumien kokonaisvaltainen kehittäminen.

– Vaikka taustatyötä ja tulevaisuuden suunnittelua kaiken aikaa tehdäänkin, huomio suuntautuu nyt pesäpallokauden huipennukseen ja huippuhetkiin.

Pesäpalloliiton johtokunta käsittelee jatkovalmistelussa olevia pelisääntöasioita seuraavan kerran 5. lokakuuta.

Selvitettäviä mahdollisia muutoksia ovat vaatimus kolmesta juoksusta lyöntikierroksella sisävuoron jatkumiseksi ja supervuoroparin poistaminen eli siirtyminen suoraan kotiutuslyöntikilpailuun. Jos selvitykset puoltavat, niin nämä säännöt olisivat käytössä aikaisintaan kaudella 2021 ja mahdollisesti kokeilussa Halli-SM-turnauksissa 2020.

FAKTA

Muutokset

Lyöjien vapaa välistä jättäminen tyhjään kenttään lyötäessä.

Joukkueella on käytössä yksi aikalisä koko ottelussa.

Kotijoukkueella on mahdollisuus päättää tauon pituudesta 12-20 minuutin välillä.

Tarkistetaan käytänteitä vuoronvaihdon kestoon ja lyöjien väliin jättämiseen liittyen.

Kartoitetaan keinoja aktivoida lukkarin pelaamista.