Ala­kult­tuu­rien sokeria ai­voil­le

Raahelaistuneen <span class="type--person">Aaron Hilmersin</span> teoksissa räiskyy pop-kulttuuri.

Aaron Hilmers hyödyntää eri tekniikoita: lyijykynää, akryylimaaleja ja digitaalisia taideohjelmia. Hilmersin meksikolaisilla vapaapainihahmoilla on omat nimet.
Aaron Hilmers hyödyntää eri tekniikoita: lyijykynää, akryylimaaleja ja digitaalisia taideohjelmia.
Aaron Hilmers hyödyntää eri tekniikoita: lyijykynää, akryylimaaleja ja digitaalisia taideohjelmia.

Aaron Hilmersin taidenäyttely on taiteilijan ensimmäinen, mutta hän kutsuu sitä ensi töikseen tyyliltään retrospektiiviseksi.

– Työt kattavat pitkän aikavälin. Osa töistä on tehty 2000-luvun alussa.

Hilmersin töissä näkyy miehen tausta. Värikäs, amerikkalainen pop-kulttuuri ja sen ääri-ilmiöt piirtyvät tauluille ja esinehahmoihin. Aiheet tulevat usein suoraan alakulttuurin erilaisista ilmiöistä.

– Olen todellinen meksikolaisen vapaapainin ystävä, hän kertoo ja esittelee tauluja, joissa esiintyy Hilmersin itse keksimiä, naamiokasvoisia vapaapainijoiden kuvia. Ne ovat sulavan taidokkaita akryylitöitä, joissa painijoiden tuskaiset ilmeet tuovat Raahesalin lämpiöön tuulahduksen hikistä lucha libre -showmaailmaa.

Pop-taiteen ajatuksena on tehdä arkipäivän käyttötavarasta uudenlaista, kiillotettua estetiikkaa. Pop-taide varastaa häikäilemättä mielikuvia populaarikulttuurista. Ilmaisu on sarjakuvamaista, jossa näkyy tyypillisesti viivan ja rakenteen vahva yhteys ja kirkkaat värit.

Myös Hilmersin teoksissa vaikuttavat sci-fi, Japani, sarjakuvamaailma, elokuvat ja tuoreimpana suomalainen mytologia ja Kalevala.

Muutamaa college-vuotta lukuun ottamatta Hilmers on täysin itseoppinut taiteilija.

– Tein isäni kanssa vuosikausia piirustuksia patenttihakemuksiin. Niissä piti piirtää erilaisia keksintöjä monista eri kuvakulmista, Hilmers kertoo.

Hilmers käyttää nykyään digitaalisia työvälineitä, kuten Manga Studio-ohjelmaa. Osassa töistä on vahva graafinen henki.

– Osa printeistä toimisi hyvin myös t-paidoissa.

Hilmers sanoo, ettei ajattele liikaa töidensä teemoja. Hän piirtää paljon sellaista, jota fanittaa muutenkin. Yksi loputon aihe on elokuvat.

– Aiheet tulevat jostain itsestään. Kotona katsottiin paljon mustavalkoisia Hollywood-elokuvia. Monet vanhat elokuvatähdet ovat päätyneet teoksiin luonnollisesti.

Hilmersillä oli MySpace-sivustolla oma hahmo, joka alkoi saada seuraajia. Yksi heistä oli raahelainen Inari.

– Inari tuli käymään Dallasissa. Menimme naimisiin, ja päätimme muuttaa Raaheen. Päätös oli oikeastaan helppo.

Hilmers kehuu Raahea moderniksi pikkukaupungiksi, jossa asiat toimivat.

– Olen asunut pitkään Alvinissa, Texasissa. Se on Raahen kokoinen paikka, mutta asiat tuntuvat jämähtäneet siellä paikoilleen. Amerikka ei ole muutenkaan enää sama kuin ennen.

"Aivokarkki" Aaron Hilmersin taidenäyttely Raahesalin lämpiössä 29. elokuuta saakka. Näyttely on avoinna arkisin klo 10.00-16.00.