Alpua saa oman teat­te­ri­ryh­män

Alpuan Nuorisoseuralla on kunniakas teatterihistoria.
Alpuan Nuorisoseuralla on kunniakas teatterihistoria.
Kuva: Sari Jaatinen

Raahe-opistossa alkaa ensi maaliskuussa uusi ryhmä, Alpuan teatteri.

8.3. Alpuan Nuorisoseuralla ensimmäisen kerran kokoontuvaa ryhmää vetää Sari Jaatinen.

– Aivan loistavaa, että saamme opiston tuella teatteritoimintaa tällekin kaupungin kulmalle. Tämä on yksi tapa pitää kylät vireinä. Kulttuuritoiminta on vahvaa esimerkiksi Karinkannan ja Paavolan Nuorisoseuroilla, kuten kuuluukin. Samalla myös rakennettu, vanha ympäristö säilyy, kun seurantaloista pidetään hyvää huolta, Jaatinen sanoo.

Kurssin tavoitteena on jo vetäjästäänkin johtuen nostaa teatterin keinoin esille alpualaisen pakinakirjailija Impi Aronahon tuotantoa.

– Heinäkuussa nuorisoseuralla järjestetään toiset Impin Iltamat ja teatterikurssilla on tarkoitus valmistaa iltamiin näytelmä. Viime vuonna kokeiltiin valmistaa näytelmä muutamassa päivässä, mutta se oli turhan lyhyt aika. Nyt päästään tekemään perusteellisempaa työtä.

Impi Aronahon pakinoissa on Jaatisen mielestä aineksia hyvinkin moneen näytelmään.

– Impi oli hyvin kuvaileva ja "puhuva" kirjoittaja. Tekstin sisään on usein piilotettu selviä repliikkejä, mutta teksteistä löytyy monia meheviä dialogeja.

Pakina on kuitenkin eri asia kuin näytelmä, Jaatinen toteaa. Aronaholainen tapa katsella maalaisympäristön ihmisiä ja ilmiöitä on kuitenkin sen tapainen, että sille on hyvä rakentaa iltamiin sopiva ohjelmanumero.

– Tekstien huumori on sen laatuista, että siitä kyllä irtoaa. Toisaalta taas kun Impi haluaa tekstillään sohaista, sekin osuu. Hän oli taitava ja tarkka kummassakin ääripäässä: liikuttaessaan ja hauskuuttaessaan.

Viimevuotisten iltamien kokemuksen perusteella Jaatinen pitää tarpeellisena ihmisten kokoamista yhteen nuorisoseuralle.

– Ehdottomasti ihmisten kohtaamiset olivat parasta iltamissa. Kun siihen päälle vielä saadaan jotakin mukavaa ohjelmaa, syntyy voimaannuttava kokonaisuus. Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä.