Mainos: Black Friday -tarjouksena Raahen Seutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Ame­ri­kan­rau­ta­har­ras­tus siirtyy isältä pojille

General Motorsin autot miellyttävät isää ja poikia.

Niilo ja Pauli tulivat Museonrantaan isän ja äidin kanssa Cadillacilla.
Niilo ja Pauli tulivat Museonrantaan isän ja äidin kanssa Cadillacilla.

Rantakatua pitkin tulee pitkä letka amerikanrautoja ja muita harrastusautoja. Ne kääntyvät Museonrantaan. Pelkästään moottorien äänestä tietää, että nyt ei olla tulossa lauantaivuorosta. arkiautolla Murina on harrastuksen ääni.

Tien laidassa pari poikaa ihastelee lähestyviä autoja.

–Niitä tulee vielä lisää! toinen huudahtaa.

Lauantaina järjestetty ajelu, eli jenkkiläisittäin cruising, lähti liikkeelle Pattijoelta Freston takapihalta. Silmämääräisesti arvioiden mukana on kolmisenkymmentä autoa.

Niilo ja Pauli Alatalo ovat tulleet paikalle isänsä ja äitinsä kanssa. Kuusivuotiaalle Niilolle tämä on elämän toinen cruising. Ensimmäinen oli kesällä, kun hän kävi isänsä kanssa Varpaisjärvellä.

Tällä kertaa he tulivat ajelemaan isänsä Cadillacilla. Vuosimalli 1962, Niilo kertoo hetkessä. Lempiautomerkeikseen hän kertoo ainakin Cadillacin ja Pontiacin. Autot eivät ylipäätään saa olla aivan uusia.

Seitsemänvuotias Pauli kertoo harrastaneensa autoja koko ikänsä.

Harrastus on helppo uskoa pitkäikäiseksi, sillä poikien Janne-isä kertoo hankkineensa ensimmäisen amerikanrautansa jo 18-vuotiaana. Sen jälkeen niitä on ollut monta. Oldsmobileja, Pontiaceja, Cadillaceja. Yhdistävä tekijä autoissa on ollut se, että ne ovat olleet General Motorsin tuotteita.

GM-autojen muotokieli on hivellyt Jannen silmää. Niihin saa myös tältä alueelta hyvin varaosia, mikä helpottaa harrastamista kovasti.

Nuorempana autot olivat 70- ja 80-luvuilta, koska niitä sai silloin halvemmalla kuin vanhempia malleja. Nyt harrastuksen kohteet ovat 50- ja 60-luvuilta.

Perheelliselle miehelle autoissa on tärkeää, että niissä on neljä ovea. Niin on tässäkin Cadillacissa, jonka hän osti Tampereelta päin.

Auto on museorekisterissä, eli sillä saa ajaa vuodessa kuukauden verran. Ihan arkiajoja sillä ei ole mitään järkeä tehdäkään.

–Ei viitsi joka päivä ajaa.

Kuukaudessakin ehtii kierrellä. Vuodessa hän kertoo osallistuvansa kolmeen tai neljään cruisingiin. Tänä vuonna hän on käynyt esimerkiksi Big Wheels -tapahtumassa Pieksämäellä.

Museonrannassa ilta alkaa hämärtyä. Amerikanrautojen tämän vuoden ajokausi alkaa olla lopuillaan.