Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Aurinko hou­kut­te­lee hei­koil­le ke­vät­jäil­le, maa­lis­kuus­sa hukkui neljä ihmistä – katso vinkit tur­val­li­seen jäällä liik­ku­mi­seen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet.

Kevätaurinko sulattaa jäitä petollisen nopeasti. Arkistokuva.
Kevätaurinko sulattaa jäitä petollisen nopeasti. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan maaliskuussa hukkui yhteensä neljä ihmistä, liitto tiedottaa.

Hukkuneista kaksi oli miehiä ja kahdessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Kolme hukkumisista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovatkin kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolosuhteet, liitto muistuttaa.

– Tänä vuonna ihmiset ovat liikkuneet paljon jäillä. Valitettavasti suurin osa jäällä liikkujista on vailla minkäänlaista turvallisuusvarustusta. Tämä on varmasti myös osasyy siihen, että pelastuslaitoksilla ihmisen pelastaminen vedestä -tehtävät ovat olleet pelottavan suurilukuisia. Tämän vuoden tammi-helmikuussa tehtäviä oli 44, kun kymmenen edellisen vuoden vastaava keskiarvo oli 24, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Kantavakin jää voi pettää nopeasti auringon alla

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin petollisen. Täysin varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa.

– Aamulla hyvin kantanut reitti voikin jo puolilta päivin pettää jalkojen alta. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä ja etenkin eteläisessä Suomessa jäille menoa on jo syytä välttää kokonaan, jatkaa Hiltunen.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat liiton mukaan kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallikärkinen keppi jään kestävyyden varmistamiseen ja pilli. Varavaatteet kannattaa pakata vesitiiviiksi reppuun ja kännykkä vesitiiviisti lähelle vartalon lämpöä. Toisen auttamiseksi repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina.

– Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaan, Hiltunen muistuttaa tiedotteessa.

Jäällä liikkumista kannattaisi välttää, ellei ole täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueella.

Tänä vuonna hukkuneita jo 11

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan jäihin on tänä vuonna hukkunut yhteensä 11 ihmistä. Kuusi heistä on ollut miehiä ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole ollut selvillä.

Alkuvuoden hukkumiskuolemista tapahtui neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna maaliskuussa hukkui 7 ihmistä ja tammi-maaliskuussa 21 ihmistä.

Keväisin jäihin hukkuu SUH:n mukaan keskimäärin 7 ihmistä vuodessa. Luku perustuu hukkusmistilastoihin vuosilta 2011–2020.

Mitä tehdä, jos jää pettää?

Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten:

1. Huuda heti apua tai puhalla pilliin.

2. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.

3. Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.

4. Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.

5. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.

6. Hakeudu nopeasti lämpimään.