Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Biojäte on hyvä muuttaa mul­lak­si

Syyskuusta lähtien pihalta pitää löytyä biojätteen keräysastia tai kompostori.

Vaiheittain voimaan tuleva uusi jätelaki tuo tänä vuonna uusia kierrätysvelvollisuuksia. Valtaosa raahelaisista joutuu järjestämään asuinkiinteistönsä biojätteille erilliskeräyksen syyskuun alusta lähtien. Se tarkoittaa joko kompostorin hankintaa tai biojätteen keräyssopimuksen solmimista jätteiden keräyksestä vastaavan Kiertokaaren kanssa, jolloin yhtiö toimittaa erillisen keräysastian biojätteitä varten. Omakotiasukkaat voivat järjestää biojätteiden keräyksen myös naapuruston kesken joko yhteiseen keräysastiaan tai yhteiseen kompostoriin.

Omakotitaloudessa kompostorin osto voi hyvinkin olla kelpo hankinta. Kompostointi vaatii hieman opettelua, mutta palkintona tulee ravinteikasta multaa ryytimaalle ja kukkapenkkiin. Ympärivuotiseen kompostointiin tarkoitetun kompostorin täytyy olla hyvin lämpöeristetty, jotta se toimii myös talvella. Toinen tärkeä seikka on hankkia haittaeläinsuojattu kompostori, jotta ruuantähteet eivät houkuttele esimerkiksi rottia.

Jätelain taustalla ovat EU:n kiristyvät kierrätysvelvoitteet. Esimerkiksi yhdyskuntajätteen kierrätysaste on määrä nostaa nykyisestä 50 prosentista 65 prosenttiin vuonna 2035.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.