Brahe haluaa Ruukin he­vos­kes­kuk­sen il­mai­sek­si

Koulutuskeskus Brahe eli Raahen koulutuskuntayhtymä haluaa saada Siikajoella sijaitsevan Ruukin hevoskeskuksen omistukseensa. Keskus tunnettiin aiemmin Pohjois-Suomen hevosurheilukeskuksena. Kuntayhtymän hallitus esittää, että Siikajoen kunta luovuttaisi hevoskeskuksen kuntayhtymälle vastikkeetta eli ilmaiseksi.

Raahen koulutuskuntayhtymän Ruukin maaseutuopiston hevostalousalan opetusta on järjestetty vuodesta 2001 lähtien Ruukin Yrityspuisto Oy:ltä vuokratussa hevoskeskuksessa. Maaseutuopisto on vuokrannut keskusta muun muassa hevostalousalan opiskelijoidensa oppimisympäristöksi.

Ruukin Yrityspuisto Oy on Siikajoen kunnan omistama osakeyhtiö.

Raahen koulutuskuntayhtymä olisi valmis ostamaan hevoskeskuksen omistukseensa, mutta ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksista ja samanaikaisesti toteutetusta ammatillisen koulutuksen reformista johtuen kiinteistön lunastamista kuntayhtymälle ei pidetä taloudellisesti perusteltuna. Tästä johtuen koulutuskuntayhtymän johto on käynyt Ruukin Yrityspuisto Oy:n ja Siikajoen kunnan johdon kanssa keskusteluja hevoskeskuksen luovuttamisesta kuntayhtymälle vastikkeetta. Koska keskustelujen eteneminen ja hevoskeskuksen mahdollinen luovutus edellyttävät asian virallista käsittelyä Siikajoen kunnassa, on koulutuskuntayhtymän hallitus päättänyt aloittaa asiasta virallisen keskustelun.

Ruukin hevoskeskuksessa on muun muassa kilpailumitat täyttävä maneesi, täyspitkä harjoitusravirata sekä tallit yli 50 hevoselle.